Skocz do zawartości

Co to wyrasta

nafarcie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, zauważyłem ostatnio, że coś wyrasta obok pływacza. Nie mam pojęcia co to może być. Pływacz rośnie w tym torfie ponad pół roku. Dopiero około 3 tygodnie temu zaczęło coś wyrastać i ma zamiar kwitnąć. Czy ktoś bardziej doświadczony wie co to wyrasta? Zaznaczyłem czerwonym kółkiem roślinkę o której mowa.

post-6464-1396978025_thumb.jpg

Edytowane przez nafarcie
Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe jest pojawienie się pływacza po takim czasie? W sumie wstawiłem dodatkową świetlówkę około miesiąca temu do akwarium i w tym momencie zaczął się pojawiać ten pływacz. Czyżby zwiększone oświetlenie obudziło go ze "snu" po około 5 miesiącach "snu"?

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet bardzo możliwe. Moje nie ruszyły się nawet o mm przez ponad pół roku. Wsadziłem do terra ok.miesiąca temu i dziś grzebnąłem we mchu,a tam w cholerę stolonów,małych litków i korzeni. Normalnie rozrosyły się czterokrotnie :)

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe jest pojawienie się pływacza po takim czasie?

Pojawił się przecież, co stanowi dowód na to, że jest możliwe. Kiedyś u mnie blanchetti, rosnący z jakąś inną rośliną (nie pamiętam jaką), padł. Od pełnego słońca i małej (jak dla pływacza) ilości wody. Usunąłem go z listy roślin, by prawie rok później, zdziwić się, widząc jego kwiaty w doniczce.

Ciekawe czy jeszcze jakieś niespodzianki skrywa torf.

Może szkielet nieznanego dotąd gatunku dinozaura? (;

U mnie rozsiał się niemal w każdej doniczce i terrarium. Mój ma żółte drobniutkie kwiatuszki i z pewnością owadożerne korzonki.

Być może subutlata. Kolor i wielkość kwiatów się zgadza, ekspansywność też.

Odnośnik do odpowiedzi