Janas34 Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Witam kiedyś już zadawałem takie pytanie ale odpowiedzi nic nie wnosiły i dotyczyło się to 2,3 liści a teraz to praktycznie cała rosiczka jest brązowa...Pomocy http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a6d65d35964ef534.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7012171670ab89da.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eb9c0b09e5c06003.html z góry dzięki za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ampH Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Mi się tylko wydaje, czy podłoże jest suche jak pieprz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Moje pierwsze wrażenie również było takie że bardzo przesuszone podłoże i z tego względu roslina zasusza najstarsze liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janas34 Napisano 9 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2014 czyli niewiem podlać ją po torfie ? bo wode w podstawce ma non stop Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Z tego co widzę, to tej wody jest tam bardzo mało, trzy-cztery milimetry. A tu nie chodzi o to, żeby w podstawce zawsze jakaś woda się znajdowała, tylko żeby jej poziom był na tyle wysoki, aby torf na całej swojej wysokości był wilgotny, mógł wchłonąć tę wodę aż do powierzchni. Więc jeśli się nie mylę, to musisz zmienić podstawkę na wyższą i trzymać ją zawsze zalaną po brzeg. A i polać po powierzchni też możesz, wtedy torf szybciej nasiąknie, jeśli jest z wierzchu przesuszony (kluczowe pytanie - jest? połóż palec na powierzchni torfu i powiedz nam czy jest wilgotny). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ampH Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Specem nie jestem, ale ta doniczka wygląda w ogóle na dość wysoką i dużą. Ciężko chyba będzie przez podsiąkanie całość nawodnić. Ja swoje plastikowe specjalnie przyciąłem, mają prawie 10 cm wysokości, dzięki czemu niecałe 2 cm wody w podstawce bez problemu nawadniają aż po same brzegi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Dodam jeszcze, że ważne ile doniczka ma otworów na dnie. Takie ceramiczne lubią mieć jedną małą dziurkę na środku. Do tego dno bywa minimalnie wklęsłe i dziurka jest dodatkowo wyżej niż krawędzie doniczki. Jeśli tak jest, to w połączeniu z niskim poziomem wody torf nie nadąża z jej zasysaniem. Jeśli nie chcesz wiercić otworków ani przesadzać rośliny, to zwiększ znacząco poziom wody, do tych 2 cm minimum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janas34 Napisano 9 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2014 dziś ją przesadze jest szansa żeby jeszcze się "podniosła" ? przesadze ją do mniejszej plastikowej doniczki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Wydaje mi się, że to D. capensis, więc szansa jest, że odbije, to wytrwałe rosiczki. Nie wygląda też tak tragicznie jeszcze... Przesadzaj i czekaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janas34 Napisano 9 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) przesadziłem do mniejszej te liście nie do odratowania odciąłem i rosiczke głębiej "wsadziłem" pozostaje mi czekać przy okazji wysadziłem pare maluchów Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez Janas34 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 10 Kwietnia 2014 Share Napisano 10 Kwietnia 2014 te liście nie do odratowania odciąłem O ile nie mówisz o liściach już całkowicie uschniętych, to był to jednak pewien błąd. Ale to capensis, więc jeśli teraz ma dobre warunki to nic mu się nie stanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 10 Kwietnia 2014 Share Napisano 10 Kwietnia 2014 Byle by miał dużo światła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ampH Napisano 10 Kwietnia 2014 Share Napisano 10 Kwietnia 2014 I wody, żeby torf nie wysechł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janas34 Napisano 15 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2014 po przesadzeniu nic kompletnie się nie dzieje : / liść który do połowy był rozwinięty nie rozwija się ani roślinka nie "puszcza" nowych liści Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ampH Napisano 15 Kwietnia 2014 Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Ale usycha coś więcej, czy w całości stoi w miejscu, ani na plus ani na minus? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi