Skocz do zawartości

Rosiczka

Janas34

Rekomendowane odpowiedzi

Rośliny nie.rosną z dnia na dzień,chyba,że to bambus. Zwłaszcza po kiepskich warunkach,nieodpowoednim torfie,przesadzaniubi obcinaniu liści. Cierpliwości.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Witam nie chce robić bajzlu na forum to zapytam tutaj.Rośnie mi mech na torfie/coś w takim rodzaju nie zagraża to siewkom? bo akurat w ich doniczce tak się wysypał.Z góry dzięki za pomoc

Odnośnik do odpowiedzi

Witam nie chce robić bajzlu na forum to zapytam tutaj.Rośnie mi mech na torfie/coś w takim rodzaju nie zagraża to siewkom? bo akurat w ich doniczce tak się wysypał.Z góry dzięki za pomoc

Jeżli ten mech nie zasłania siewkom dostępu do światła, to nic im nie bedzie

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 months later...

Moja "rosica" zaczęła intensywnie z każdego stożka wzrostu wypuszczać pęd . Naliczyłam ich około 9 .

Chciałabym się dowiedzieć , czego to jest wynikiem że o tej porze znowu kwitnie (ostatnie pędy puściła 2 miesiące temu) , czy lepiej odciąć je puki roślinka nie zaczęła tracić sił ,czy poczekać aż sczernieje , zebrać nasionka i teraz ponowne pytanie....czy posiać je od razu po zbiorze , czy zaczekać ponownie do wiosny ? Rosiczka stoi od 7-14 przy samej szybie od strony południowo - wschodniej gdzie w tych godzinach grzeje słonko.Poczekać z przesadzaniem do wiosny, czy zaryzykować ?

Załączam zdjęcie .

ps. Przepraszam z góry jeżeli wybrałam zły post do mojego wpisu .post-6782-1414572134_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

1. D. capensis kwitnie ile chce i kiedy chce :)

2. Jeśli potrzebny Ci milion nasion to pędy zostaw, jeśli nie - utnij. Kwitnąca roślina może spowolnić wzrost, skoro zużywa siły na pęd kwiatowy, ale to jej nie zabije.

3. Z wysiewem poczekaj do wiosny albo przynajmniej do początku marca, chyba że siejesz pod lampami.

4. Z przesadzaniem też możesz poczekać, roślinom życie w kępie nie przeszkadza, tyle że wtedy zwykle nie osiągają maksymalnych rozmiarów. Capensis nie jest jakoś szczególnie wrażliwy na przesadzanie, ale gdyby jednak strzelił focha to dłuższy dzień pomoże mu się podnieść :)

Odnośnik do odpowiedzi