B-52 Napisano 15 Kwietnia 2014 Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Rośliny nie.rosną z dnia na dzień,chyba,że to bambus. Zwłaszcza po kiepskich warunkach,nieodpowoednim torfie,przesadzaniubi obcinaniu liści. Cierpliwości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janas34 Napisano 19 Maja 2014 Autor Share Napisano 19 Maja 2014 Witam nie chce robić bajzlu na forum to zapytam tutaj.Rośnie mi mech na torfie/coś w takim rodzaju nie zagraża to siewkom? bo akurat w ich doniczce tak się wysypał.Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 20 Maja 2014 Share Napisano 20 Maja 2014 Przesadź ją do świeżego torfu to odżyje, ma za sucho to raz a dwa to pewnie ma zbity ten torf na maxa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 20 Maja 2014 Share Napisano 20 Maja 2014 Janas34 napisał: Witam nie chce robić bajzlu na forum to zapytam tutaj.Rośnie mi mech na torfie/coś w takim rodzaju nie zagraża to siewkom? bo akurat w ich doniczce tak się wysypał.Z góry dzięki za pomoc Jeżli ten mech nie zasłania siewkom dostępu do światła, to nic im nie bedzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podqwkaikopytko Napisano 29 Października 2014 Share Napisano 29 Października 2014 Moja "rosica" zaczęła intensywnie z każdego stożka wzrostu wypuszczać pęd . Naliczyłam ich około 9 . Chciałabym się dowiedzieć , czego to jest wynikiem że o tej porze znowu kwitnie (ostatnie pędy puściła 2 miesiące temu) , czy lepiej odciąć je puki roślinka nie zaczęła tracić sił ,czy poczekać aż sczernieje , zebrać nasionka i teraz ponowne pytanie....czy posiać je od razu po zbiorze , czy zaczekać ponownie do wiosny ? Rosiczka stoi od 7-14 przy samej szybie od strony południowo - wschodniej gdzie w tych godzinach grzeje słonko.Poczekać z przesadzaniem do wiosny, czy zaryzykować ? Załączam zdjęcie . ps. Przepraszam z góry jeżeli wybrałam zły post do mojego wpisu . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 29 Października 2014 Share Napisano 29 Października 2014 1. D. capensis kwitnie ile chce i kiedy chce 2. Jeśli potrzebny Ci milion nasion to pędy zostaw, jeśli nie - utnij. Kwitnąca roślina może spowolnić wzrost, skoro zużywa siły na pęd kwiatowy, ale to jej nie zabije. 3. Z wysiewem poczekaj do wiosny albo przynajmniej do początku marca, chyba że siejesz pod lampami. 4. Z przesadzaniem też możesz poczekać, roślinom życie w kępie nie przeszkadza, tyle że wtedy zwykle nie osiągają maksymalnych rozmiarów. Capensis nie jest jakoś szczególnie wrażliwy na przesadzanie, ale gdyby jednak strzelił focha to dłuższy dzień pomoże mu się podnieść Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podqwkaikopytko Napisano 29 Października 2014 Share Napisano 29 Października 2014 Dziękuję za odpowiedź . Jeszcze mam jedno pytanie . Gdybym z wysiewem poczekała do wiosny to czy w związku z tym muszę stratyfikować nasiona czy taki zabieg nie będzie konieczny ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 29 Października 2014 Share Napisano 29 Października 2014 Nasion D. capensis się nie stratyfikuje, to rosiczka subtropikalna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi