Ghost Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Witam, Mam miejsca w piwnicy, jest tam małych rozmiarów okienko o szerokości około 1 metra wysokości 40cm. Wzimie okresie dużych mrozów panuje tam temperatura -3 stopnie. Zastanawiam się czy nie załozyc tam terrarium, ze względu na dużą ilość miejsca, ale zastanawiam się czy rośliny w takich warunkach przetrwają, jeżeli tak to jakie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Masz PIĘKNE miejsce do zimowania roślin, co do terrarium... zimą musiał byś mieć silnie grzejące lampy zamontowane wewnątrz terrarium by podniosły znacznie temperaturę, choć i tak nie mam pojęcia czy dały by radę dogrzać terrarium do ponad 20 stopni? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghost Napisano 9 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2014 A przewód grzejny? Ale wątpie żeby dał radę utrzymać temperaturę pokojową... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Jeżeli w okresie dużych mrozów masz tam tylko minus trzy, to w tej piwnicy możesz mieć terrarium z roślinami które potrzebują w nocy spadków temperatur Jednak co to za frajda trzymanie terra w miejscu do którego żadko się zagląda.... Jednak na upartego możesz to zrobić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Możesz sobie urządzić terra z cefalkami,helkami,muchołówkami bądź rosiczkami bulwiastymi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghost Napisano 9 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Możesz sobie urządzić terra z cefalkami,helkami,muchołówkami bądź rosiczkami bulwiastymi. Tylko, obawiam się, że muchołówki miałyby za dużą wilgotność i nie wiem jak ejst z rosiczkami... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Idealne warunki dla helek, dzbanków górskich, storczyków i pływaczy epifitycznych. Jeśli zimą masz tam mróz, będziesz musiał je podgrzewać przynajmniej do temp. 10 stopni, wtedy roślinom nic nie będzie P.S. Co to znowu za herezje z trzymaniem muchołówek w terrarium ;>? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...tw%F3r&st=0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Karaluch , jak postawi tam terrarium to będzie tam często zaglądał Sam mam w piwnicy terrarium z helkami Chodź w tym samym pomieszczeniu znajduje się moja pseudo mała siłownia Tak jak Wrazik napisał miejsce idealne dla roślin górskich tylko w największe mrozy nocą trzeba będzie pomyśleć nad jakimś delikatnym ogrzewaniem . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghost Napisano 9 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2014 A jak myślicie jakbyś się spisał przewód grzewczy, wyłożony na dnie terrarium? Widziałem takie rozwiązanie w jakimś temacie na forum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Według mnie byłoby to dobre rozwiązanie. Byle też nie jakiś za mocny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Najlepszym rozwiązaniem byłoby podpięcie przewodu do termostatu, który kontrolowałby temp. w terrarium, i w razie potrzeby włączał/wyłączał grzałkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 A kto mu zabroni trzymania muchołówek w terra? Nie widzę przeciwskazań. Warunki dobre do zimowania czyli mogą być muchołówki oraz te cowymieniłem ponieważ przechodzą zimowanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Tak? Od kiedy helki przechodzą okres spoczynku? Bo jakoś o tym nie słyszałem. I fakt, nikt mu nie zabroni...tylko po co mieszać w jednym miejscu rośliny, które rosną w zupełnie innych strefach klimatycznych i wymagają diametralnie różnych warunków? To tak, jakbyś chciał sobie hodować w terrarium przebiśniegi - niby nikt Ci nie zabroni, tylko po kiego grzyba to robić, skoro równie dobrze będą rosły zakopane w ogródku?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 10 Kwietnia 2014 Share Napisano 10 Kwietnia 2014 Sam napsałeś o helkach,a mnie się czepiasz. Wykieniłem mu rośliny jkie może wsadzić i nic nie napisałem aby je sadził wszystkie naraz. Może jeden gatunek wsadzić. Czepiasz się słówek i szczegółów po to aby być mądrzejszym od innych? Po co wsadzać storczyki do terra skoro mogą rosnąć na parapecie? Jeżeli wsadzisz tam np.muchołówki czy bulwiaste i nie zamontujesz zwilżania to nie będą miały za wilgotno. Nie wiem jakie masz to terra,ale jak wyda logistycznie to możesz zrobić ściankę z dzbanecznikami,a na dno pływacze np. Choć tak na prawdę możesz tam trzymać co chcesz,kwestia tylko zaplecza finansowego i utrzymanie podwyższonej lub obniżonej temperatury Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi