Skocz do zawartości

Terrarium w piwnicy

Ghost

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy wymieniłeś helki jednym zdaniem z muchołówkami, więc nie wiem, o co chodzi :P Storczyki na parapet? Mając na myśli hybrydy phalenopsisów z OBI to się zgodzę, ale życzę powodzenia w trzymaniu jakichkolwiek rzadszych gatunków - a chyba własnie po to się terrarium urządza :P

Niczego się nie czepiam i nie chcę nikomu żadnej wyższości udowadniać - ale temat muchołówek w terrarium był tutaj już nie raz wałkowany, i nie raz krytykowany (nie tylko przeze mnie). Po co szykować terrarium dla rośliny, która tak samo dobrze (a nawet może lepiej) będzie rosła BEZ niego? Muchołówki rosną w podobnym do naszego klimacie (oczywiście nieco łagodniejszym) i idąc takim tokiem myślenia moglibyśmy tak samo dobrze hodować w terrariach marchewki albo sałatę...nikt nie zabroni, ale po co to robić? Pasuje to do siebie jak pięść do nosa. Wsadzając muchołówkę do terrarium (nawet bez dodatkowego nawilżania) tylko narażamy ją na ataki grzyba, które z kolei trzeba będzie zwalczać przez montaż wentylatorka...i tak w koło Macieju. Chcącemu nikt nie zabroni, ale nie wiem po co komplikować sobie sprawę.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

- 3 ściany od zewnątrz "opatul" folia aluminiową będzie robiła za odbłyśnik a później styropianem( tak by przylegał do terra)

- od góry wiatraczki wyciągający i wpychający powietrze z 2 przeciwległych stron i rzecz jasna oświetlenie

- 2 przewody grzejne: jeden bliżej dołu a drugi po środku (tak by się przecinały tworząc "+" tzn jeden w poziomie terra a drugi w pionie jak się patrzy na całe terra

coś takiego(2 opcje)

kabel_grzewczy.jpgkabel_grzewczy_2.jpg

- spokojnie będzie tam temperatura ok 20st:) jak dasz to pod czujnik temperatury 97_1185991096.jpg

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi