Skocz do zawartości

Nagrzewająca się oprawa rastrowa

Ghost

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnie dni zauwaważyłem, że lewa strona mojej oprawa rastrowej strasznie się nagrzewa po około godziny świecenia. Czy to jest normalne?

Mam coś takiego:

http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogr...n-44110521.html

Mam tą oprawę prawie 2 lata, i dlatego też zastanawiam się czy nie poszedł jeden ze starterów, ponieważ prawa strona się nie nagrzewa. Chyba, że to jest statecznik. Proszę o radę...

Odnośnik do odpowiedzi

To statecznik magnetyczny. Jak magnetyczny to musi się nagrzewać. Jest jeden po jednej stronie oprawy i obsługuje obie świetlówki, dlatego druga strona oprawy nie nagrzewa się.

Startery się nie nagrzewają, poza tym gdyby któryś poszedł, nie odpaliłaby podpięta do niego świetlówka.

Nawiasem mówiąc ten fragment opisu na stronie:

"Wyposażona w zapłon magnetyczny, dzięki czemu generuje zdecydowanie mniej ciepła, charakteryzuje się wysoką sprawnością świetlną (również dzięki odbłyśnikowi) a także oszczędnym zużyciem energii oraz długim czasem pracy."

to totalna bzdura, bo to właśnie zapłon elektroniczny grzeje się mniej niż magnetyczny, a dzięki temu ma nieco większą sprawność (choć nie są to różnice nie wiadomo jak duże), co może sprawiać wrażenie oszczędniejszego zużycia energii.

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

A czy nowa oprawa będzie grzała się tak samo? Bo zastanawiam się czy ona cały czas mi się tak grzała bo nigdy nie sprawdzałem, czy teraz zaczęła.

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne grzała się zawsze i każda na stateczniku magnetycznym będzie się przy nim grzać. Jak statecznik ledwo można dotknąć gołą ręką, to gdzieś to ciepło się musi rozejść :)

Odnośnik do odpowiedzi