Ghost Napisano 10 Kwietnia 2014 Share Napisano 10 Kwietnia 2014 Witam, ostatnie dni zauwaważyłem, że lewa strona mojej oprawa rastrowej strasznie się nagrzewa po około godziny świecenia. Czy to jest normalne? Mam coś takiego: http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogr...n-44110521.html Mam tą oprawę prawie 2 lata, i dlatego też zastanawiam się czy nie poszedł jeden ze starterów, ponieważ prawa strona się nie nagrzewa. Chyba, że to jest statecznik. Proszę o radę... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 10 Kwietnia 2014 Share Napisano 10 Kwietnia 2014 (edytowane) To statecznik magnetyczny. Jak magnetyczny to musi się nagrzewać. Jest jeden po jednej stronie oprawy i obsługuje obie świetlówki, dlatego druga strona oprawy nie nagrzewa się. Startery się nie nagrzewają, poza tym gdyby któryś poszedł, nie odpaliłaby podpięta do niego świetlówka. Nawiasem mówiąc ten fragment opisu na stronie: "Wyposażona w zapłon magnetyczny, dzięki czemu generuje zdecydowanie mniej ciepła, charakteryzuje się wysoką sprawnością świetlną (również dzięki odbłyśnikowi) a także oszczędnym zużyciem energii oraz długim czasem pracy." to totalna bzdura, bo to właśnie zapłon elektroniczny grzeje się mniej niż magnetyczny, a dzięki temu ma nieco większą sprawność (choć nie są to różnice nie wiadomo jak duże), co może sprawiać wrażenie oszczędniejszego zużycia energii. Edytowane 10 Kwietnia 2014 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghost Napisano 11 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2014 A czy nowa oprawa będzie grzała się tak samo? Bo zastanawiam się czy ona cały czas mi się tak grzała bo nigdy nie sprawdzałem, czy teraz zaczęła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 11 Kwietnia 2014 Share Napisano 11 Kwietnia 2014 Zapewne grzała się zawsze i każda na stateczniku magnetycznym będzie się przy nim grzać. Jak statecznik ledwo można dotknąć gołą ręką, to gdzieś to ciepło się musi rozejść Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi