jakub Napisano 19 Kwietnia 2014 Share Napisano 19 Kwietnia 2014 kupiłem mojego dzbanecznika "miranda" pod koniec lutego jest on dość duży ma 2 dzbanki.Bardzo dużo rośnie ale dzbanków nie ma . Jest postawiony w misie z wodą i kamykami a w pokoju mam nawilżacz powietrza. Pomóżcie mi . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Combative Napisano 19 Kwietnia 2014 Share Napisano 19 Kwietnia 2014 W jakim podłożu rośnie? Na jakim parapecie (chodzi o stronę świata) i czy doświetlasz czymś? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub Napisano 19 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2014 W jakim podłożu rośnie? Na jakim parapecie (chodzi o stronę świata) i czy doświetlasz czymś? Jest na południowym parapecie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 19 Kwietnia 2014 Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Taki teraz czas że dzbanki bez doświetlania nie rosną. Oczywiście nie sugeruję by go doświetlać, tylko poczekać na dłuższe i słoneczne dni. Mi od stycznia Miranda nie wypuściła ani jednego dzbanu są tylko zalążki i to normalne przy niedostatku światła. Poza tym dzbanki szybko nie rosną- pompowanie trochę zajmuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub Napisano 19 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Taki teraz czas że dzbanki bez doświetlania nie rosną. Oczywiście nie sugeruję by go doświetlać, tylko poczekać na dłuższe i słoneczne dni. Mi od stycznia Miranda nie wypuściła ani jednego dzbanu są tylko zalążki i to normalne przy niedostatku światła. Poza tym dzbanki szybko nie rosną- pompowanie trochę zajmuje. dzięki poczekam sobie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alonso Napisano 10 Czerwca 2014 Share Napisano 10 Czerwca 2014 Wiem ze ostatnia wiadomosc byla juz jakis czas temu ale jest tam jedna rzecz ktora mnie bardzo ciekawi a nigdzie jak narazie nie znalazlem informacji na ten temat. Ile czasu zajmuje np ventracie "napompowanie" dzbanka wiem ze jest to zalezne od wielu czynnikow. Zakladajac ze rosnie na parapecie keramzyt obecna pora roku itd...Zaczynajac od wasika do malutkiego otwartego dzbanuszka. Dzieki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 10 Czerwca 2014 Share Napisano 10 Czerwca 2014 Ile czasu zajmuje np ventracie "napompowanie" dzbanka wiem ze jest to zalezne od wielu czynnikow. Zakladajac ze rosnie na parapecie keramzyt obecna pora roku itd...Zaczynajac od wasika do malutkiego otwartego dzbanuszka. Dzieki U mnie przy regularnym spryskiwaniu około 1, 5 miesiąca. Obecnie po 3 tygodniach moja ventrata ma dzbanek przygotowujący się do otwarcia (pewnie jeszcze 2-3 tygodnie, ale w dobie hodowli dzbaneczników to nie dużo) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 10 Czerwca 2014 Share Napisano 10 Czerwca 2014 U dzbanków również zależy od wielkości dzbanka. pierwsze w fazie małej rozety potrafi wyrosnąć w max 2 tygodnie, obecnie czekam już 2 miesiąc na otwarcie się największego giganta u hookeriany. I mimo że jest w pełni napompowany to jednak "daszek" dalej zamknięty. Też mnie bardzo intrygowało to zagadnienie gdy pierwszy raz kupiłem dzbanecznik i jeszcze nie dzbankował - spokojnie. Owadożery to czysta technika cierpliwości. Mógłbyś mieć wątpliwości co do warunków jakie zapewniasz roślinie, jeśli nie dzbankowałby przez dwa lata ;p. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 10 Czerwca 2014 Share Napisano 10 Czerwca 2014 U dzbanków również zależy od wielkości dzbanka. pierwsze w fazie małej rozety potrafi wyrosnąć w max 2 tygodnie, obecnie czekam już 2 miesiąc na otwarcie się największego giganta u hookeriany. I mimo że jest w pełni napompowany to jednak "daszek" dalej zamknięty. Też mnie bardzo intrygowało to zagadnienie gdy pierwszy raz kupiłem dzbanecznik i jeszcze nie dzbankował - spokojnie. Owadożery to czysta technika cierpliwości. Mógłbyś mieć wątpliwości co do warunków jakie zapewniasz roślinie, jeśli nie dzbankowałby przez dwa lata ;p. Dobrze, sprostuje: moja roślina jest całkiem duża ok. 20 cm średnicy. Dzbanek u twojego Hookeriany wytwarza perystom (tak przypuszczam) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alonso Napisano 10 Czerwca 2014 Share Napisano 10 Czerwca 2014 Dzieki za odpowiedzi.Wlasnie wiem ze duza role odgrywa tutaj cierpliwosc jednak warto wiedziec kiedy nalezy szukac ewentualnych zmian zeby zmienic stan rzeczy Przelecialem rozne artykuly wypowiedzi opisy itd jednak NIGDZIE nie bylo tej informacji a mysle ze warto to wiedziec. Tym bardziej jesli jest ktos naprawde poczatkujacym wydaje mu sie ze moze cos zle robi kombinuje ciagle zmienia a okazuje sie ze wystarczy troche dluzej poczekac a niepowodzenia lubia zniechecac. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 10 Czerwca 2014 Share Napisano 10 Czerwca 2014 Perystom rośnie wraz z dzbankiem, dopiero tuż po otwarciu lub w jego trakcie "wywija się".. zamknięty jest ze względu na "fizyczną" blokadę. W pewnym momencie "daszek" przestaje rosnąć, a ciągle rosnący dzbanek otwiera go. Jeszcze w pełni się nie ukształtował, więc zostało czekać U dzbaneczników są ważne stałe warunki.. Czasem ludzie kombinują, z braku cierpliwości, zmieniając im wystawę na oknie, zmieniając podłoża, starając się jej pomóc, podczas gdy takie kombinowanie tylko utrudnia proces aklimatyzacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 11 Czerwca 2014 Share Napisano 11 Czerwca 2014 Zjawisko wywijania się występuje tylko u krzyżówek Ampullarii, tak sądzę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 11 Czerwca 2014 Share Napisano 11 Czerwca 2014 Mam 3 ventraty. Największy-3 dzbanki(trzeci otworzy się lada dzień)od kąd jest u mnie(ok.3-4m-ce)njmniejszy 9cm. Średni-4 dzbanki otworzone,nowy wypust i co drugi liść ma dzbanki.małe bo małe,ale mają. Najmniejszy-wszystkie liście z dzbankmi. Stoją od początku w jednym miejscu na wschodnim oknie. Rosną jak szalone i tak jak pisałem wyżej dzbankuje najbardziej najmniejszy. Jak jest u was? Teź te najmniejsze najbardziej dzbankowały? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 11 Czerwca 2014 Share Napisano 11 Czerwca 2014 Tak, najmniejsze zawsze najłatwiej dzbankują. Moje stoją na południowo-zachodnim parapecie, ale cały czas mają jakiś zastój. Miranda dzbankowała całą zimę. Co prawda dzbanki szybko usychały, ale dzbankowała. Teraz wypuszcza nowe liście, ale nie rośnie w wielkość i nie dzbankuje, nie mam pojęcia dlaczego. Ventrata bardzo rośnie w wysokość, ale też nie widać, żeby zamierzała wypuścić jakiś dzbanek. Czyżby słońce za bardzo je prażyło? No nie mam pojęcia... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 11 Czerwca 2014 Share Napisano 11 Czerwca 2014 Pytanie za 10 pkt: słońce nie przypala ci dzbanecznika? Ma grube liście, więc powinien wytrzymywać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi