Skocz do zawartości

Opadające liście

Ghost

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam kapturnicę sarracenia barbapapa, kupiłem ją 2 tygodnie temu, i wystawiłem ją na zewnątrz, po dwóch dniach opadło jej kilka kapturów. Stwierdziłem, że może jeszcze jest za nisko temperatura w nocy i wziąłem ją do domu. Lecz w domu kolejny jeden albo dwa kaptury również opadły. Co najdziwniejsze dla mnie opadłe kaptury są zdrowe i wybarwiają się jak pozostałe. Co jej może dolegać?

Edytowane przez Ghost
Odnośnik do odpowiedzi

A przesadzałeś ją? Może ma jakieś pasożyty, np. wełnowce korzeniowe. Albo musi się zaaklimatyzować w nowym miejscu i dlatego opadają jej kaptury? Jeśli to by była moja kapturnica to przesadziłąbym ją (jeśli tego nie robiłeś) i postawiła na jakieś stałe miejsce.

Odnośnik do odpowiedzi

Podlewam ją wodą destylowaną. Kapturnicę kupiłem w OBI, więc nie wiadomo co oni tam wsypują do doniczek. Doniczka od dołu nie śmierdzi.

Dzisiaj ją przesadzę, warto spróbować.

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety kapturnicy nie pomogła nowa ziemia, zmieniłem także doniczkę na większą, bo przez poprzednią wystawały już korzenie. Coraz bardziej opadają jej kaptury na boki. Zauważyłem też, że dół kaptura nie kończy się w ziemi, tylko zakończony jest cienką i długą łodygą. Podejrzewam, że właśnie to jest przyczyną opadania liści...

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem, spodziewałeś się, że te liście wstaną pionowo i się napompują, tak jak normalne kielichy kapturnicy ? :) Z nimi się już nic nie da zrobić, one wyrosły w ten sposób, gdyż podczas pobytu w Obi roślina nie miała światła, próbowała się jakoś ratować .W momencie gdy wystawiłeś kapturnicę na zewnątrz, na czynniki takie jak słońce i wiatr - wątłe, nieprzygotowane na dużą dawkę słońca liście opadły. Przesadzenie dodatkowo lekko mogło osłabić roślinę, co sprawiło , że te pokraczne liście jeszcze bardziej się 'rozlazły'. Nie ma co za nimi płakać, jeśli Ci przeszkadzają to tak jak Masiol napisał - możesz je wyciąć i kłopot z głowy :). Trzymaj kapturnicę tam, gdzie masz najwięcej światła, a powinna wkrótce znów zacząć wypuszczać normalne kielichy.

Jeśli masz jakieś wątpliwości to podeślij zdjęcie, możliwe, że podczas przesadzania popełniłeś jakiś błąd, ale nie sądzę, raczej jestem za opcją, którą napisałem powyżej :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Nwankwo
Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o to, że spodziewałem się tego że one z powrotem staną z powrotem, tylko z dnia na dzień coraz więcej nowych liści opada. Pewnie masz rację z tą ilości światła, możliwe że właśnie to jest powód.

Odnośnik do odpowiedzi