Skocz do zawartości

przecięty liść kapturnicy

jacko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

tak jak w temacie, mam sarracenie flave zakupioną w zeszłym roku w leroy merlinie. ogólnie roślina wygląda na zdrową wypuszcza nowe duże liście (z bardzo duzymi skrzydełkami) Jest jedno ale mianowicie jeden z liści ma tak jakby poprzecinane wieczko. Inne nowe młode liście także mają ten sam defekt, ale dużo mniejszy od tego jednego. Wygląda to tak jakby ktoś niedbale, nieregularnie poprzecinał wieczka liści.

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Jacek

Odnośnik do odpowiedzi

oto zdjęcie:) wszystkie liście są tak pocięte tylko w mniejszym stopniu, ten jest najbardziej uszkodzony. Proszę o pomoc

Pozdro

post-5568-1398371783_thumb.jpg

Edytowane przez jacko
Odnośnik do odpowiedzi

Podeślij zdjęcie całej kapturnicy , innych liści :) Bo to jak dla mnie jakieś uszkodzenie mechaniczne - ktoś strącił, kot szturchnął , wiatr zawiał . Aczkolwiek daszek trochę bliżej ujścia kielicha jest jakby zdeformowany.. to mogły by być jakieś pasożyty, ew mniej prawdopodobne- problemy z podłożem, składnikami odżywczymi , czegoś niedobór lub nadmiar powodujący niepełny wzrost rośliny .. ale na tym się szczerze powiedziawszy nie znam, u moich jeszcze nigdy czegoś takiego nie widziałem.

Pozdrawiam

Edytowane przez Nwankwo
Odnośnik do odpowiedzi

oto klejne zdjecie pokazujące całą roślinę. Zwróćcie uwagę na liście prawy i lewy, prawy to ten który pokazałem wcześniej, lewy to ten który też jest lekko uszkodzony. Może powinienem przesadzić roślinę... kupiłem ją w zeszłym roku.

nie może to być uszkodzenie mechaniczne ponieważ te "rany" mają też młodsze liście, tylko w mniejszym stopiu.

please pomóżcie

pozdro

jacko

post-5568-1398429239_thumb.jpg

Edytowane przez jacko
Odnośnik do odpowiedzi