jacko Napisano 21 Kwietnia 2014 Share Napisano 21 Kwietnia 2014 Witam Wszystkich tak jak w temacie, mam sarracenie flave zakupioną w zeszłym roku w leroy merlinie. ogólnie roślina wygląda na zdrową wypuszcza nowe duże liście (z bardzo duzymi skrzydełkami) Jest jedno ale mianowicie jeden z liści ma tak jakby poprzecinane wieczko. Inne nowe młode liście także mają ten sam defekt, ale dużo mniejszy od tego jednego. Wygląda to tak jakby ktoś niedbale, nieregularnie poprzecinał wieczka liści. Proszę o pomoc Pozdrawiam Jacek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 22 Kwietnia 2014 Share Napisano 22 Kwietnia 2014 Bez zdjęcia ani rusz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 24 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) oto zdjęcie:) wszystkie liście są tak pocięte tylko w mniejszym stopniu, ten jest najbardziej uszkodzony. Proszę o pomoc Pozdro Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez jacko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 24 Kwietnia 2014 Share Napisano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) Podeślij zdjęcie całej kapturnicy , innych liści Bo to jak dla mnie jakieś uszkodzenie mechaniczne - ktoś strącił, kot szturchnął , wiatr zawiał . Aczkolwiek daszek trochę bliżej ujścia kielicha jest jakby zdeformowany.. to mogły by być jakieś pasożyty, ew mniej prawdopodobne- problemy z podłożem, składnikami odżywczymi , czegoś niedobór lub nadmiar powodujący niepełny wzrost rośliny .. ale na tym się szczerze powiedziawszy nie znam, u moich jeszcze nigdy czegoś takiego nie widziałem. Pozdrawiam Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez Nwankwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 25 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2014 (edytowane) oto klejne zdjecie pokazujące całą roślinę. Zwróćcie uwagę na liście prawy i lewy, prawy to ten który pokazałem wcześniej, lewy to ten który też jest lekko uszkodzony. Może powinienem przesadzić roślinę... kupiłem ją w zeszłym roku. nie może to być uszkodzenie mechaniczne ponieważ te "rany" mają też młodsze liście, tylko w mniejszym stopiu. please pomóżcie pozdro jacko Edytowane 25 Kwietnia 2014 przez jacko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 25 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2014 (edytowane) i kolejne zdjecie Edytowane 25 Kwietnia 2014 przez jacko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi