Skocz do zawartości

Rośliny owadożerne w szklarni

jakub

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze kwestia jaki. Jeżeli z marketu to jak najbardziej poradzi sobie na parapecie z lub bez podstawki z wodą oraz keramzytem. :)

Edytowane przez Cephalotus
Na początku zdania należy się wielka litera, a na końcu kropka.
Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli z marketu to jak najbardziej poradzi sobie na parapecie z lub bez podstawki z wodą oraz keramzytem :)

Co nie zmienia faktu, że w szklarni będzie sobie radził o wiele lepiej, a zakładam, że szklarnia już istnieje; nie będzie budowana dla jednego dzbanecznika z marketu. (;

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie wszystko będzie lepiej rosło w szklarni ze względu na większą ilość światła, naturalny obieg słońca przez cały dzień i nieco podwyższoną wilgotność. Co najwyżej część roślin można stawiać bardziej w cieniu, np. tłustosze.

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się... ;)

Szklarenki balkonowe tego typu: http://allegro.pl/mini-szklarnia-regal-cie...4131396923.html na balkon o ekspozycji południowej będą w porządku dla owadożer? O rosice, muchole i kapturnicę purpurową się nie martwię, ale dzbanki (najłatwiejsze - Ventraty i Hookeriana) dadzą w tym rade? Nie będzie im, nie wiem, za gorąco i słonecznie? Niby lubią, ale doświadczenia z takimi plastikowymi szklarenkami nie miałem, na ogródek też nie przenosiłem jeszcze nigdy owadożer. Tłustosze raczej zostawię wewnątrz. Tu się ładnie prezentują.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym się obawiała ugotowania roślin w szklarni o tak małej objętości i to na południowym balkonie. Z pewnością w zamkniętej zrobi się "piekło". Rozważałabym ewentualnie zastosowanie jej z odpiętą przednią ścianką, ochroniła by wtedy jedynie od wiatru z boków. Nie wiem, czy ma to większy sens i czy ktokolwiek hoduje dzbanki na powietrzu. Ale niech się "dzbankolodzy" wypowiedzą.

Rzeczywiście dla kapturnic, rosiczek, muchołówek nie ma to większego sensu, będzie im świetnie na otwartej przestrzeni.

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście zamknięta by nie była w upalne dni, zapomniałem dopisać. Ogólnie mam dużo roślin zielonych i ziół, które by dostały ładnego kopa w tym "cudzie techniki", więc myślę, czy im tego nie sprawić właśnie. W najgorszym razie będzie owadożerny balkonowy outdoor, a takie coś skonstruuję na mniejszą skalę sam dla ziółek :) Jednak poczekam jeszcze na odpowiedzi. ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

Też się podepnę a szklarnia takiego typu by się nadawała

http://allegro.pl/duza-szklarnia-ogrodowa-...4444337188.html

albo http://allegro.pl/2n-szklarnia-ogrodowa-na...4469495124.html

muszę sobie jakąś sprawić bo z szklarni mojej mamy zostały wyrzucone bo nie było co pomidory zapylać nie wiem jak uważacie czy będzie to dobre moich roślinek :)

Czekam na odpowiedź.

Odnośnik do odpowiedzi