Skocz do zawartości

Wybór drugiej świetlówki

Combative

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Moje rośliny rosną na zachodnim parapecie. Krótko mówiąc doświetlam je przez 13h dziennie świetlówką o barwie 4000k i mocy 24w i nie do końca oświetla wszystkie rośliny chociażby ze względu że nie mam jak dobrze jej zamontować. Stoi w rogu parapetu pionowo. Wpadłem na pomysł, by do drugiego rogu (mój pokój ma około 1.7 m długości) dać świetlówkę o bardziej niebieskiej barwie. Znalazłem 3 ciekawe dla mnie świetlówki:

Sylvania Aquastar 10000k T8

To samo tylko w wersji T5 - 24W

Narva Lumoflor 7000k

Dylemat między tymi sylvaniami polega na tym że z jednej strony t8 by ładniej wyglądało (w miarę symetrycznie że po obydwu) no ale t5 ma większą moc. Którą najlepiej wybrać?

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz, świetlówki są pionowo na końcach parapetu, a rośliny jak rozumiem stoją na parapecie? Jakiej długości jest ten parapet i jaka jest odległość roślin od świetlówki? Żeby doświetlanie 18-watówką miało sens, powinna być ona ze 20 cm od roślin... Co do wyboru, to możesz jeszcze rozważyć Osram Fluora. A tej Narvy sam jestem ciekaw :)

I chyba lepiej jest wziąć drugą o tej samej mocy i podłączyć dwie pod jeden statecznik. Jak nie masz zbędnego statecznika elektronicznego do T5, to kupno nowego nie ma sensu dla jednej świetlówki.

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

Albo coś takiego: http://allegro.pl/oprawa-meblowa-podszafko...4174737323.html od razu z oprawką, co prawda IP20, ale w paludarium z wysoką wilgotnością nie będzie. :P Osobiście mam taką samą tylko w wersji 13W i nie wiem czemu tutaj jest 6400K, na opakowaniu było 6500K. Od tygodnia muchol stoi pod tą oprawką 13W i co prawda mocniej się nie wybarwia, aczkolwiek kolorów nie traci jak na razie. Nie wiem czy za mało światła po prostu dociera czy barwa nie ta, ale jakoś tam daje radę, dokupię drugą, ustawię bardziej nad mucholem (obecnie sobie wisi nad siewkami rosiczek) i wówczas zobaczę.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Taka sama oprawke (8w) mam w akwarium z powodzeniemniem od 2 lat. Ne mniej moja pokrywa nie ma pozaslanianych otworow wiec wilgotnosc byc moze jest mniejsza od tego w terrarium. Świetlowki 8w tez mozna dostac tylko nalezy zwracac uwage czy to t5/8 bo bywaja i jakies takie nestandardowe. :-)

Edytowane przez 1w0na
Odnośnik do odpowiedzi