-AND- Napisano 26 Kwietnia 2014 Share Napisano 26 Kwietnia 2014 Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób koledzy hodowcy radzicie sobie ze schładzaniem podłoża w hodowli parapetowej Heliamphory? Czy dolewacie ciągle zimniej wody? Wydaje mi się ten pomysł mało praktyczny wiec czekam na jakieś porady i sugestie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 26 Kwietnia 2014 Share Napisano 26 Kwietnia 2014 Myślę, że żaden hodowca, myślący poważnie o Heliamphorach nie uprawia ich na parapecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 26 Kwietnia 2014 Share Napisano 26 Kwietnia 2014 Potwierdzam. Chyba, że ograniczysz się do "betonów" typu midoxa. Wtedy po dobrze przeprowadzonej aklimatyzacji po prostu lejesz wodę i rośnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 26 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2014 Potwierdzam. Chyba, że ograniczysz się do "betonów" typu midoxa. Wtedy po dobrze przeprowadzonej aklimatyzacji po prostu lejesz wodę i rośnie Właśnie zaczynam z midoxą więc no chcę zadbać o ten "beton". Macie jakieś porady? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 26 Kwietnia 2014 Share Napisano 26 Kwietnia 2014 Tak. Na początek foliowy woreczek, w którym stopniowo robisz coraz więcej dziur, aż do całkowitego ściągnięcia. Podlewasz destylką i nie pozwalasz, żeby podłoże było zbyt mokre albo zbyt suche. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbus Napisano 26 Kwietnia 2014 Share Napisano 26 Kwietnia 2014 Moja Heliamphora minor stoi pod butelką na zachodnim parapecie, a ja jak to powiedział kolega, leję wodę i rośnie ewntualnie latem na noc wystawiam na balkon gdzie ma już naturalny spadek temperatury. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 26 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2014 Tylko na południowym parapecie temperatura nie raz sięga 40*C więc boję się, że się najzwyczajniej przegrzeje. Jest na to jakiś praktyczny sposób? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepton Napisano 26 Kwietnia 2014 Share Napisano 26 Kwietnia 2014 (edytowane) Nie chce mi się w tej chwili grzebać ale na CPUKu jest kilka tematów odnośnie uprawy helek na parapecie i to nie tylko midoxy, ale z tego co pamiętam nikt nic dziwnego z nimi nie robi poza doświetlaniem, można by pomyśleć że w Anglii mają wysoką wilgotność ale są też tematy z Italii. Dla cierpliwych życzę miłego poszukiwania bo są to rzeczy z przed paru lat. edit A tu na szybko znaleziony krajowy parapet bez doświetlania, ale za to za szkłem: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...ic=1920&hl= szukanie nie boli Edytowane 26 Kwietnia 2014 przez pepton Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 26 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2014 Nie chce mi się w tej chwili grzebać ale na CPUKu jest kilka tematów odnośnie uprawy helek na parapecie i to nie tylko midoxy, ale z tego co pamiętam nikt nic dziwnego z nimi nie robi poza doświetlaniem, można by pomyśleć że w Anglii mają wysoką wilgotność ale są też tematy z Italii. Dla cierpliwych życzę miłego poszukiwania bo są to rzeczy z przed paru lat. edit A tu na szybko znaleziony krajowy parapet bez doświetlania, ale za to za szkłem: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...ic=1920&hl= szukanie nie boli Dziękuję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 26 Kwietnia 2014 Share Napisano 26 Kwietnia 2014 U mnie minorka ma 28-32 w dzień i 22-25 w nocy. Rośnie ładnie, ale wybarwia się bardzo słabo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 26 Kwietnia 2014 Share Napisano 26 Kwietnia 2014 Ja także jak każdy zaczynałem na parapecie, ale zawsze było to w szklanych wąskich terrariach, mam tylko południowe okna więc często grzało niemiłosiernie, mimo tego że często była temperatura powyżej 35stopni rośliny rosły dobrze przy zachowaniu w takim pojemniku wysokiej wilgotności, oczywiście kiedy byłem w domu i bardzo grzało to zasłaniałem roletę i zwiększałem wietrzenie oraz częściej zraszałem. Dla zapewnienia odpowiednio długiego dnia (14-16 godzin) doświetlałem beką akwariową z dwoma świetlówkami jak na zdjęciu i na prawdę wszystko rosło bardzo dobrze, później w takich samych warunkach uprawiałem inne helki i też nie było większego problemu, ale w przypadku niektórych następowała szybka wymiana pułapek - starsze szybko usychały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi