Skocz do zawartości

Do hodowli Heliamphory

-AND-

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób koledzy hodowcy radzicie sobie ze schładzaniem podłoża w hodowli parapetowej Heliamphory?

Czy dolewacie ciągle zimniej wody? Wydaje mi się ten pomysł mało praktyczny wiec czekam na jakieś porady i sugestie.

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam. Chyba, że ograniczysz się do "betonów" typu midoxa. Wtedy po dobrze przeprowadzonej aklimatyzacji po prostu lejesz wodę i rośnie ;)

Właśnie zaczynam z midoxą więc no chcę zadbać o ten "beton".

Macie jakieś porady?

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Na początek foliowy woreczek, w którym stopniowo robisz coraz więcej dziur, aż do całkowitego ściągnięcia. Podlewasz destylką i nie pozwalasz, żeby podłoże było zbyt mokre albo zbyt suche.

Odnośnik do odpowiedzi

Moja Heliamphora minor stoi pod butelką na zachodnim parapecie, a ja jak to powiedział kolega, leję wodę i rośnie :) ewntualnie latem na noc wystawiam na balkon gdzie ma już naturalny spadek temperatury.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce mi się w tej chwili grzebać ale na CPUKu jest kilka tematów odnośnie uprawy helek na parapecie i to nie tylko midoxy, ale z tego co pamiętam nikt nic dziwnego z nimi nie robi poza doświetlaniem, można by pomyśleć że w Anglii mają wysoką wilgotność ale są też tematy z Italii.

Dla cierpliwych życzę miłego poszukiwania ;) bo są to rzeczy z przed paru lat.

edit

A tu na szybko znaleziony krajowy parapet bez doświetlania, ale za to za szkłem:

http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...ic=1920&hl=

szukanie nie boli ;)

Edytowane przez pepton
Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce mi się w tej chwili grzebać ale na CPUKu jest kilka tematów odnośnie uprawy helek na parapecie i to nie tylko midoxy, ale z tego co pamiętam nikt nic dziwnego z nimi nie robi poza doświetlaniem, można by pomyśleć że w Anglii mają wysoką wilgotność ale są też tematy z Italii.

Dla cierpliwych życzę miłego poszukiwania ;) bo są to rzeczy z przed paru lat.

edit

A tu na szybko znaleziony krajowy parapet bez doświetlania, ale za to za szkłem:

http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...ic=1920&hl=

szukanie nie boli ;)

Dziękuję

Odnośnik do odpowiedzi

Ja także jak każdy zaczynałem na parapecie, ale zawsze było to w szklanych wąskich terrariach, mam tylko południowe okna więc często grzało niemiłosiernie, mimo tego że często była temperatura powyżej 35stopni rośliny rosły dobrze przy zachowaniu w takim pojemniku wysokiej wilgotności, oczywiście kiedy byłem w domu i bardzo grzało to zasłaniałem roletę i zwiększałem wietrzenie oraz częściej zraszałem. Dla zapewnienia odpowiednio długiego dnia (14-16 godzin) doświetlałem beką akwariową z dwoma świetlówkami jak na zdjęciu i na prawdę wszystko rosło bardzo dobrze, później w takich samych warunkach uprawiałem inne helki i też nie było większego problemu, ale w przypadku niektórych następowała szybka wymiana pułapek - starsze szybko usychały.

post-6663-1398553166_thumb.jpgpost-6663-1398553183_thumb.jpg

post-6663-1398553215_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi