Skocz do zawartości

Szkodniki w torfie.

myszarafa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich !

Chciałbym prosić o pomoc w zidentyfikowaniu insektów które atakują całą moją hodowlę (raptem 5 doniczek :) ). Wszystkie rosiczki rosną dość dobrze, jednak brakuje na nich kropelek, przez co niczego praktycznie nie łapią. Szkodniki są bardzo małe, jedne chodzą tylko po powierzchni (białe), inne są pod ziemią, przypominają dżdżownice.

Pozdrawiam i dziękuje za ew. pomoc

b4i3pg.jpg Po lewej szkodnik powierzchniowy, po prawej w cieniu te dżdżownice.

fxdjll.jpg tutaj tylko powierzchniowy.

2lcbg90.jpg A tak wygląda cała rosiczka.

Odnośnik do odpowiedzi

To prawej to albo jakieś nicienie, albo ziemiórki, zależy o które "coś" po prawej Ci chodzi, bo zdjęcie jest małe i niewyraźne. :) To po lewej wygląda jak jakieś roztocze, ale w tym wypadku nie sugeruj się moją odpowiedzią za bardzo. :)

edit: To może być przędziorek.

Edytowane przez beginner
Odnośnik do odpowiedzi

Po przeczytaniu kilku informacji o roztoczach, na 90% jestem pewien że to roztocze, czy posiadacie jakieś sprawdzone sposoby na ich zwalczenie ? Najlepiej jakiś kompleksowy środek który zwalczy także te nicienie. Podsyłam także zdjęcie w oryg. rozmiarze, jednak niewiele więcej da się zobaczyć, robaczki są bardzo malutkie.

A odnośnie wełnowców, raczej chyba nie to, nie widzę robaczków na liściach, także nie widać nigdzie wełny.

2jdly0j.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Po przeczytaniu kilku informacji o roztoczach, na 90% jestem pewien że to roztocze, czy posiadacie jakieś sprawdzone sposoby na ich zwalczenie ? Najlepiej jakiś kompleksowy środek który zwalczy także te nicienie. Podsyłam także zdjęcie w oryg. rozmiarze, jednak niewiele więcej da się zobaczyć, robaczki są bardzo malutkie.

A odnośnie wełnowców, raczej chyba nie to, nie widzę robaczków na liściach, także nie widać nigdzie wełny.

2jdly0j.jpg

Ja zawsze mam w nowych hodowlach takie małe białe robaczki... Jak ich się pozbyć wiecie może? Im woda twardsza tym ich mniej tzn jak podlewam wacko wodą przegotowaną odstaną jest ich na maxa dużo a gdy ta z kranu to ciupkę mniej ich jest:)

Odnośnik do odpowiedzi

2jdly0j.jpg

Ja zawsze mam w nowych hodowlach takie małe białe robaczki... Jak ich się pozbyć wiecie może? Im woda twardsza tym ich mniej tzn jak podlewam wacko wodą przegotowaną odstaną jest ich na maxa dużo a gdy ta z kranu to ciupkę mniej ich jest:)

Te robaczki wyglądają jak małe białe pchełki i występują na podłożu tylko

5e913c2a771482b9med.jpg

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Na roztocza powinien pomóc Karate Zeon, polecany jest na przędziorki, a to w końcu też roztocza. Z kolei jeśli o nicienie chodzi to pomogą tylko nematocydy, ale nie mam żadnego doświadczenia z nimi, nie wiem też, czy ktokolwiek używał ich z owadożerami, a więc nie wiem, czy zaszkodzą roślinom.

I żeby była pełna jasność - chodzi Ci o te organizmy oznaczone kluczami do drzwi, czy o ten oznaczony kluczem płaskim?

post-5782-1398785471_thumb.jpg

Edytowane przez beginner
Odnośnik do odpowiedzi

Hmm może w zasadzie taniej by było po prostu kupić worek 20l torfu i przesadzić wszystkie rośliny, opłukując im przy okazji korzenie (oczywiście destylką), skoro masz ich tylko 5 sztuk? O ile nie przesadzałaś ich niedawno.

Edytowane przez beginner
Odnośnik do odpowiedzi