myszarafa Napisano 29 Kwietnia 2014 Share Napisano 29 Kwietnia 2014 Witam wszystkich ! Chciałbym prosić o pomoc w zidentyfikowaniu insektów które atakują całą moją hodowlę (raptem 5 doniczek ). Wszystkie rosiczki rosną dość dobrze, jednak brakuje na nich kropelek, przez co niczego praktycznie nie łapią. Szkodniki są bardzo małe, jedne chodzą tylko po powierzchni (białe), inne są pod ziemią, przypominają dżdżownice. Pozdrawiam i dziękuje za ew. pomoc Po lewej szkodnik powierzchniowy, po prawej w cieniu te dżdżownice. tutaj tylko powierzchniowy. A tak wygląda cała rosiczka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 29 Kwietnia 2014 Share Napisano 29 Kwietnia 2014 (edytowane) To prawej to albo jakieś nicienie, albo ziemiórki, zależy o które "coś" po prawej Ci chodzi, bo zdjęcie jest małe i niewyraźne. To po lewej wygląda jak jakieś roztocze, ale w tym wypadku nie sugeruj się moją odpowiedzią za bardzo. edit: To może być przędziorek. Edytowane 29 Kwietnia 2014 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 29 Kwietnia 2014 Share Napisano 29 Kwietnia 2014 Mi się te robaczki kojarzą z wełnowcami, ale tylko jeśli zdjęcia przekłamują ich kolor. W rzeczywistości są bieluteńkie i mają właśnie taki kudłate witki na odwłoku. Wyglądają tak: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszarafa Napisano 29 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2014 Po przeczytaniu kilku informacji o roztoczach, na 90% jestem pewien że to roztocze, czy posiadacie jakieś sprawdzone sposoby na ich zwalczenie ? Najlepiej jakiś kompleksowy środek który zwalczy także te nicienie. Podsyłam także zdjęcie w oryg. rozmiarze, jednak niewiele więcej da się zobaczyć, robaczki są bardzo malutkie. A odnośnie wełnowców, raczej chyba nie to, nie widzę robaczków na liściach, także nie widać nigdzie wełny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 29 Kwietnia 2014 Share Napisano 29 Kwietnia 2014 Po przeczytaniu kilku informacji o roztoczach, na 90% jestem pewien że to roztocze, czy posiadacie jakieś sprawdzone sposoby na ich zwalczenie ? Najlepiej jakiś kompleksowy środek który zwalczy także te nicienie. Podsyłam także zdjęcie w oryg. rozmiarze, jednak niewiele więcej da się zobaczyć, robaczki są bardzo malutkie. A odnośnie wełnowców, raczej chyba nie to, nie widzę robaczków na liściach, także nie widać nigdzie wełny. Ja zawsze mam w nowych hodowlach takie małe białe robaczki... Jak ich się pozbyć wiecie może? Im woda twardsza tym ich mniej tzn jak podlewam wodą przegotowaną odstaną jest ich na maxa dużo a gdy ta z kranu to ciupkę mniej ich jest:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 29 Kwietnia 2014 Share Napisano 29 Kwietnia 2014 (edytowane) Po przeczytaniu kilku informacji o roztoczach, na 90% jestem pewien że to roztocze, czy posiadacie jakieś sprawdzone sposoby na ich zwalczenie ? Najlepiej jakiś kompleksowy środek który zwalczy także te nicienie. Podsyłam także zdjęcie w oryg. rozmiarze, jednak niewiele więcej da się zobaczyć, robaczki są bardzo malutkie. A odnośnie wełnowców, raczej chyba nie to, nie widzę robaczków na liściach, także nie widać nigdzie wełny. Ja zawsze mam w nowych hodowlach takie małe białe robaczki... Jak ich się pozbyć wiecie może? Im woda twardsza tym ich mniej tzn jak podlewam wodą przegotowaną odstaną jest ich na maxa dużo a gdy ta z kranu to ciupkę mniej ich jest:) Te robaczki wyglądają jak małe białe pchełki i występują na podłożu tylko Edytowane 29 Kwietnia 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 29 Kwietnia 2014 Share Napisano 29 Kwietnia 2014 Te "pchełki" z ostatniego postu to skoczogonki. Jest w internecie bardzo dużo sposobów jak się ich pozbyć, wystarczy wpisać w wyszukiwarce. Polecam spray na mszyce, u mnie wystarczył na skoczogonki i ziemórki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 29 Kwietnia 2014 Share Napisano 29 Kwietnia 2014 (edytowane) Na roztocza powinien pomóc Karate Zeon, polecany jest na przędziorki, a to w końcu też roztocza. Z kolei jeśli o nicienie chodzi to pomogą tylko nematocydy, ale nie mam żadnego doświadczenia z nimi, nie wiem też, czy ktokolwiek używał ich z owadożerami, a więc nie wiem, czy zaszkodzą roślinom. I żeby była pełna jasność - chodzi Ci o te organizmy oznaczone kluczami do drzwi, czy o ten oznaczony kluczem płaskim? Edytowane 29 Kwietnia 2014 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 29 Kwietnia 2014 Share Napisano 29 Kwietnia 2014 Ostatnio karate zeon pomógł mi na skoczogonki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszarafa Napisano 30 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2014 Tak chodzi o te żyjątka zaznaczone kluczem od drzwi . Zatem zaopatrze się w karate zeon. A odnośnie nicieni zapytam w sklepie co polecają. Dzieki ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 30 Kwietnia 2014 Share Napisano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Hmm może w zasadzie taniej by było po prostu kupić worek 20l torfu i przesadzić wszystkie rośliny, opłukując im przy okazji korzenie (oczywiście destylką), skoro masz ich tylko 5 sztuk? O ile nie przesadzałaś ich niedawno. Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszarafa Napisano 30 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2014 mam już 20l torfu kwaśnego, więc zapas na najbliższe 100lat, a prędzej czy później także pojawią się te insekty, wolałbym spróbować je zwalczyć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 1 Maja 2014 Share Napisano 1 Maja 2014 Może jakiś macie przetestowany środek na te żyjątka białe? Spray na mszyce? może być z brosa do pelargonii i róż? nic się nie stanie rosiczkom? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi