Skocz do zawartości

kwas giberelinowy ga3 zamiast stratyfikacji

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wam, gdzieś wyczytałem że zamiast stratyfikacji muchołówek można nasiona tuż przed wysiewem namoczyć przez kilka godzin w GA3 i normalnie wyrastają... Czy ktoś tego próbował? A jeśli to działa to mam pytanie czy wszystkie nasiona moczone w tym kwasie szybciej bd kiełkować? mowa też o tych które nie wymagają stratyfikacji. Kolejna sprawa to to czy zamoczony w tym kwasie liść muchołówki puści korzonki?

Odnośnik do odpowiedzi

Kwas giberelinowy wybudza nasiona ze spoczynku, ale nasiona niektórych gatunków roślin nie reagują na niego. Najczęściej stosuje się stężenie 500-1000 ppm przez 24h lub nawet dłużej (nasiona niektórych gatunków Byblis czy Roridul lepiej moczyć dłużej). Do muchołówek, kapturnic i rosiczek zimujących powinny wystarczyć 24h moczenia. Nasiona wymoczone w GA3 mogą, ale nie muszą kiełkować szybciej. GA3 nie wpłynie na tworzenie korzeni przez liść.

Odnośnik do odpowiedzi

• 6 months later...

Witam :) jestem tu nowy, Lukasz mam na imie.... I mam pytanie odnosnie stratyfikacji kwasem GA3 mianowicie mozna roztworem o tym samym stezeniu stratyfikowac te roslinki i czy wszystkie te mozna\tzeba: Sarracenia, D. alicea, D. capensis alba, D. rotundifolia, Cephalotus, Roridula gorgonias??

i tzeba\mozna N. ampullaria??

Jakie czasy na stratyfikacje tym kwasem?

Po stratyfikacji odrazu w odpowiednie podloze i warunki?

jesli cos zle zrobilem albo w zle miejsce wstawilem to przepraszam to moj pirwszy wpis...

Prosze o pomoc... posiadam nasiona w\w roslinek i kwas GA3 (conajmniej jest w drodze do mnie) troche poczytalem ale wole jeszcze zapytac...

Edytowane przez luka1986
Odnośnik do odpowiedzi