comandos21 Napisano 1 Maja 2014 Share Napisano 1 Maja 2014 Hej wam, gdzieś wyczytałem że zamiast stratyfikacji muchołówek można nasiona tuż przed wysiewem namoczyć przez kilka godzin w GA3 i normalnie wyrastają... Czy ktoś tego próbował? A jeśli to działa to mam pytanie czy wszystkie nasiona moczone w tym kwasie szybciej bd kiełkować? mowa też o tych które nie wymagają stratyfikacji. Kolejna sprawa to to czy zamoczony w tym kwasie liść muchołówki puści korzonki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 1 Maja 2014 Share Napisano 1 Maja 2014 Kwas giberelinowy wybudza nasiona ze spoczynku, ale nasiona niektórych gatunków roślin nie reagują na niego. Najczęściej stosuje się stężenie 500-1000 ppm przez 24h lub nawet dłużej (nasiona niektórych gatunków Byblis czy Roridul lepiej moczyć dłużej). Do muchołówek, kapturnic i rosiczek zimujących powinny wystarczyć 24h moczenia. Nasiona wymoczone w GA3 mogą, ale nie muszą kiełkować szybciej. GA3 nie wpłynie na tworzenie korzeni przez liść. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 1 Maja 2014 Autor Share Napisano 1 Maja 2014 aha... mówisz o stężeniu... nie można po prostu wsadzić nasionka do tego kwasu tylko trzeba go rozrobić z wodą? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 1 Maja 2014 Share Napisano 1 Maja 2014 Zbyt duże stężenie może zabić nasiono. Kwas należy najpierw rozpuścić w niewielkiej ilości etanolu i dopiero potem wymieszać taki roztwór z wodą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luka1986 Napisano 9 Listopada 2014 Share Napisano 9 Listopada 2014 (edytowane) Witam jestem tu nowy, Lukasz mam na imie.... I mam pytanie odnosnie stratyfikacji kwasem GA3 mianowicie mozna roztworem o tym samym stezeniu stratyfikowac te roslinki i czy wszystkie te mozna\tzeba: Sarracenia, D. alicea, D. capensis alba, D. rotundifolia, Cephalotus, Roridula gorgonias?? i tzeba\mozna N. ampullaria?? Jakie czasy na stratyfikacje tym kwasem? Po stratyfikacji odrazu w odpowiednie podloze i warunki? jesli cos zle zrobilem albo w zle miejsce wstawilem to przepraszam to moj pirwszy wpis... Prosze o pomoc... posiadam nasiona w\w roslinek i kwas GA3 (conajmniej jest w drodze do mnie) troche poczytalem ale wole jeszcze zapytac... Edytowane 9 Listopada 2014 przez luka1986 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi