Haseox91 Napisano 1 Maja 2014 Share Napisano 1 Maja 2014 (edytowane) Witam Zaznaczę z miejsca że jestem początkującym pasjonatem tych ślicznych roślinek . Mam zamiar na dniach kupić 160L akwarium i przerobić je na paludarium , karamzyt 10x20mm i agrowłókninę już mam . Teraz moja prośba do was bo od kilku dni przetrząsam forum , jakie roślinki nie potzrebują zimowania ? Jak narazie doszedłem do tego że będzie tam kilka rosiczek i tłustoszy . Istnieje jakiś rodzaj dzbanecznika który aż tak bardzo się nie rozrasta i jak zrobię górkę w akwa to będę mógł go wsadzić ? Oczywiście będę tam miał inne rośliny ale nie owadozerne . Kaptórnicę trzeba zimować i to jest ból bo mi się strasznie podoba Całe akwa będzie sztucznie naświetlane bo innych warunkow nie mam . Oświetlenie będzie z uvb . po 10-12h dziennie . Jeszcze jedno pytanie , czytałem na temat wiatraczków zamontować jeden ? Bedę miał zamiar zamontować foggera , i wydaje mi się ze będzie rozdmuchiwał mgłę Edytowane 1 Maja 2014 przez Haseox91 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 1 Maja 2014 Share Napisano 1 Maja 2014 Oświetlenie z UvB z tego co wiem nie nadaje się do roślin, chyba że jakieś specjalistyczne do roślin, ale to już sam musisz doczytać ewentualnie ktoś niech jeszcze dopowie co do tego. O roślinach do terra paludarium masz pełno tematów, ale jak już piszę to powiem co ja wiem na pewno rosiczki z Quuensland D. adelae łatwa, D. prolifera łatwa i D. schizandra średnio- trudna w utrzymaniu (kapryśna) dodatkowo wszystkie rosiczki tropikalne typu capensis, spatulata nidiformis madagascariensis itp. to jeżeli się coś takiego podoba Z tłustoszy to wszystkie meksykańskie i ich mieszańce jak np. tina, weser,setchos i wszystkie inne gatunkowe. Od biedy jakiś cefal O paludariach z cefalami i tłustoszami tzw. tłustoszarium pinguicarium masz na forum tylko poszukać. Jeśli nie będzie przewiewu łatwo będzie łapać pleśń, więc jeden duży lub dwa małe wentylatorki i powinno być ok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 2 Maja 2014 Share Napisano 2 Maja 2014 Lepiej zrobić pludarium z terrarium niż z akwarium,odchodzi wtedy kombinowanie z wiatraczkiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 2 Maja 2014 Share Napisano 2 Maja 2014 Z roślin by można dodać jeszcze heliamphory. Z dzbaneczników jedynie wolno rosnące np. campanulata, lepiej nie dawaj do środka ampullarii itp. Jeśli chcesz fogger w środku to nie wiem czy to nie będzie przeszkadzało d. schizandrze. Co do światła UV (post #22): http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...=3877&st=15 Lepiej będzie jak zastosujesz odpowiednio dobrane świetlówki albo LED. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haseox91 Napisano 4 Maja 2014 Autor Share Napisano 4 Maja 2014 Jeżeli chodzi o moje roślinki , to jak kupię obudowę do 2 x T5 28W 6500k to będzie git ? Na jakiej wysokości zamontować nad nimi obudowę ? Mam zamiar taką kupić : http://allegro.pl/oprawa-rastrowa-2x28w-t5...4172906294.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub Napisano 19 Października 2014 Share Napisano 19 Października 2014 (edytowane) Do owadożer.Witam, a jakieś inne gatunki dzbanecznika do terrarium jeszcze znasz? Edytowane 19 Października 2014 przez jakub Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi