krople_rosy Napisano 3 Maja 2014 Share Napisano 3 Maja 2014 Hej ! Kiedyś, wraz z zakupem "paczki" roślin owadożernych, dostałem jako gratis tłustosza Tina. Wśród wszystkich owadożerów, tłustosze cieszyły się u mnie niestety mniejszym zainteresowaniem, niż np. dzbaneczniki. Jednak jak to bywa, wśród początkujących hodowców, zapragnąłem by moja kolekcja się powiększyła bez ograniczeń i postanowiłem owego tłustosza rozmnożyć. Plan był prosty: Posługując się instruktażem dostępnym na forum, planowałem urwać parę nieco starszych listków rozmnożyć w plastikowym pojemniczku pod świetlówkami i posadzić w doniczkach.. Cały plan jednak runął, gdyż Tina chyba jest wręcz stworzona do sadzonek liściowych i urywając jednego liścia cała rozetka rozsypała mi się w dłoniach dając kilkanaście młodych i starych liści, oraz małych rozmiarów rozetkę "mateczną". Wszystkie liście do do pojemniczka i pod świetlówki... Efekt? z kilkunastu liści powstało ok 26 Tłustoszy Kilka z nich podarowałem teściowej, kilka poszło w doniczkę.. Jednak została ich jeszcze spora część więc postanowiłem stworzyć Tinarium. Jest to skromnych rozmiarów akwarium bo tylko: 30(h)x25x45cm. Stojące na północno-zachodnim parapecie. Bezpośrednie słońce zagląda tu tylko od wiosny do jesieni w godzinach od 16 do nocy, stąd też średnie wybarwienie cefala. Czasem doświetlane lampą energooszczędną Osram Duluxstar mini twist 1600lm, 6500K - cool daylight. Obsada: -tłustosz Tina -Cefalotus -rosiczka skręcona (scorpioides) -pływacz śniady (co ciekawe widać jak bardzo pływacze są ekspansywne bo w przeciągu kilku miesięcy rozrósł się mocno z darni nie większej niż 0,4x0,4cm) Nie jestem w stanie objąć Tinarium w ramy czasowe. W takim stanie stoi ok. 2 miesięcy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 3 Maja 2014 Autor Share Napisano 3 Maja 2014 Tu widać, że nie tylko z całego liścia można dostać sadzonki ale również z jego kawałka . Przez przypadek ułamałem kawałek liścia i tak sobie leżał aż powstają dwa dziecka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 3 Maja 2014 Share Napisano 3 Maja 2014 Bardzo ladna kompozycja, tez mam 25l puste i myslalam nad czyms takim wiec troche inspiracji mi dodales Na razie moje tlustosze dopiero doszly i zaczelam rozmnazanie wiec jeszcze troche to potrwa A jakie tam jest podloze ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunnystar Napisano 3 Maja 2014 Share Napisano 3 Maja 2014 Tych kilka u teściowej również ma się całkiem dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 3 Maja 2014 Autor Share Napisano 3 Maja 2014 Dziękuję biedronkaoo7 Żałuję, że telefon nie jest w stanie oddać kształtu podłoża itd.. Podłoże, to mieszanka torfu, perlitu, żwirku, piasku kwarcowego i rozdrobnionego keramzytu. wzniesienie z cefalem obsypane jest piaskiem kwarcowym, a wzniesienie z tłustoszami, żwirkiem, granitem oraz keramzytem. Jedyne, co mogę doradzić, o dobrze wypłucz w wodzie destylowanej wszystkie składniki użyte w kompozycji, w tym ozdoby. U mnie pojawił się biały nalot i zacieki na forfie i kamieniach. Z drugiej strony nadaje to nieco naturalizmu i małego "nieładu" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 3 Maja 2014 Share Napisano 3 Maja 2014 Na razie poluje na ladna lawe wulkaniczna. Mam jeszcze jedno miejsce do zbadania wiec jak liscie zechca puscic nowe roslinki to pewnie sie za to zabiore Jeszcze pytanie nie w temacie troche ale przykrywales te listki do rozmnazania czy nie bo juz zglupialam czy zakrywax i doswietlac czy na torfie na parapecie wschodnim same puszcza mimo wszystko. U Ciebie widze ze rozmnozyly sie w szalenczych ilosciach Bedziesz myslal o dodaniu jakichs innych gatonkow tlustoszy czy ma byc tylko Tinarium ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ampH Napisano 3 Maja 2014 Share Napisano 3 Maja 2014 Ładnie to wygląda. A mógłbyś wrzucić zdjęcia od frontu? Jak to wygląda patrząc bezpośrednio na przednią szybę? Chodzi mi nie tylko o samą kompozycję frontowo ukazaną, ale także o cały zbiornik, jak on się prezentuje i jak w perspektywie wygląda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 3 Maja 2014 Autor Share Napisano 3 Maja 2014 Lawa wulkaniczna, jest świetnym pomysłem i jako element podłoża i dekoracja. Na odpowiednio przygotowanej, w dziurach takiej lawy można bezpośrednio sadzić tłustosze, co rewelacyjnie wygląda. Jeśli chodzi o rozmnażanie, tu chyba każdy sposób jest dobry. Mój wyjątkowo zaowocował w tłustosze, więc polecam zabrać przezroczysty, plastikowy pojemnik, np po lodach lub na kanapki, wsypać do niego perlitu lub wermikutu, zalać wodą destylowaną do 3/4 wysokości podłoża i na tym bezpośrednio poukładać liście. Wszytko zamknąć pokrywką lub nałożyć przezroczystą folię kanapkową, zaciskając gumką recepturką. Polecam świetlówki, bo zapewnia się stałe warunki oświetlenia, bez względu na pogodę, oraz nie ugotuje się sadzonek. Jeśli nie masz świetlówek wschodni parapet jest jak najbardziej odpowiedni. Zgrubienia liścia zaczną się pojawiać po 3 tygodniach, a po 5 już widać liście i kształty małych rozet. Jeśli pojawią się już korzenie, można położyć na torfie i korzenie same już znajdą "drogę" do podłoża Powodzenia ! Na tą chwilę zostawię Tinarium w swoim obecnym kształcie, gdyż co niektóre partie są za mokre dla tłustoszy. Poza tym Tiny są dosyć sporych rozmiarów i cała dekoracja byłaby wogóle nie widoczna, a tylko zasłonięta tłustoszami. W późniejszym czasie będę je podmieniał na inne gatunki np veser i aphrodite. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirekdc Napisano 3 Maja 2014 Share Napisano 3 Maja 2014 Przyłączam się do prośby poprzednika . Możesz dać zdjęcia od przodu. Stwozyłem podobną kompozycje, ale chętnie by zobaczył boki bo chciałem stworzyć dolinę a tu widzę pięknie ułożone kamienie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 3 Maja 2014 Autor Share Napisano 3 Maja 2014 Proszę bardzo: I na dodatek, Mała kompozycja doniczkowa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirekdc Napisano 3 Maja 2014 Share Napisano 3 Maja 2014 Dzięki wielkie, czekam na rośliny i "przebuduje" trochę swoją kompozycje. Jeśli dobrze zrozumiałem cefal potrzebuje trochę suchszego podłoża, podłoże perlit, torf i piasek kwarcowy ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 3 Maja 2014 Autor Share Napisano 3 Maja 2014 (edytowane) Dzięki wielkie, czekam na rośliny i "przebuduje" trochę swoją kompozycje. Jeśli dobrze zrozumiałem cefal potrzebuje trochę suchszego podłoża, podłoże perlit, torf i piasek kwarcowy ? Co do cefala, najlepiej jest posłużyć się literaturą tego forum i opisem hodowli. Posadziłem go właśnie w takiej mieszance jak cała reszta (czyt. 5# post) w jednym z najwyższych wzniesień, by nie był przelany, a w przypadku przesuszenia, by spryskać go ręcznym zraszaczem. Mam nadzieję że obdarzy mnie za to wielkimi bukłakami zwisającymi z górki . Edytowane 3 Maja 2014 przez spijając_nektar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 3 Maja 2014 Share Napisano 3 Maja 2014 Fajna konstrukcja, plus fajna kompozycja doniczkowa Tak ostatnio czytam o Waszych rozmnożeniach Tinek, i żeby nie było mi szkoda mojej ślicznej rozetki, to bym sobie rozmnożył Jednak muszę czekać ciągle na zamówienie z carnisany, a deficyt w podłożu już mam straszny... Przez Was wszystkich mam ochotę zrobić coś takiego. I chyba w końcu zrobię, jak tylko odłożę trochę kasy na jakieś akwa/terra Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 3 Maja 2014 Autor Share Napisano 3 Maja 2014 Dziękuję za miłe komentarze ! To dla nas miłe, że coś robione "na szybko" z moją wspaniałą kobietą, Wam się podoba a i przy okazji nam daje dużo radości. Emczer ! przeglądam cały czas allegro w poszukiwaniu terrariów i akwariów używanych i co drugie ogłoszenie jest z Wrocławia. Macie tam bardzo rozbudowaną akwarystykę i terrarystykę więc na pewno znajdziesz tam jakąś wyjątkowo tanią perełkę dla siebie. Plus nie będziesz musiał płacić za transport (co w przypadku akwariów jest rzeczą niebezpieczną). Twojej rozetce nic nie będzie ! Patrz na post #4 - mojej panny Bunnystar. Ta kwitnąca Tina to roślina mateczna której nic się nie stało, ba właśnie kwitnie (zdjęcie zrobione parę dni temu). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirekdc Napisano 3 Maja 2014 Share Napisano 3 Maja 2014 Miałem podobne obawy co do rozmnażanie tłustoszy, ale okazało się że pod tym względem to "twarde" rośliny. Pomimo obawy rozmnożyłem kilka gatunków, a rośliny mateczne czują się świetnie. Jedynie czego potrzeba przy tym hobby to cierpliwość i systematyczność . To przez takie zdjęcia kompozycji "zachorowałem" na rośliny owadożerne. Reszta rodzinny uważa mnie za wariata, ale na szczęście nie groźnego dla otoczenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi