Skocz do zawartości

Tinarium

Rekomendowane odpowiedzi

@spijając_nektar - patrzę co jakiś czas i ostatnio nie widziałem nic z Wrocławia :P a teraz... faktycznie, ładny wybór :D chociaż mało używanych, ale dzięki za cynk! Może coś znajdę ciekawego ;)

Co do rozmnażania swojego tłuściocha z liścia - nie obawiam się, że coś mu się stanie, jednak ostatnio ma tak słodką rozetkę, że aż nie chce mu się nic robić, jest taka foremna, okrąglutka i przyjemna dla oka :P Ale z pewnością spróbuję może na przyszły weekend, jak dostanę swoje zamówienie :)

Edytowane przez emczer
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jeżeli chodzi o proces "technologiczny" tworzenia, to nie wniosłem niczego nowego, toteż nie zakładałem wątku "how to". Jako pierwsza została położona warstwa keramzytu wraz z glinianym korzeniem, przez który nawadniam wszystko. Uważam, że jest to średni pomysł, ponieważ muszę zalać pełną warstwę keramzytu, by poziom wody sięgnął torfu i go nawodnił. Obecnie mam w Tinarium parę "kupek" kamieni, po których leję wodę, a keramzyt i korzeń służą do odprowadzania nadmiaru.

post-6601-1399127179_thumb.jpg

post-6601-1399127183_thumb.jpg

Na to poszła warstwa agrowłukniny odpowiednio docięta, by minęła korzeń. Później mieszanka docelowa, układana warstwowo (najpierw dolna warstwa i ułożenie "tarasu"z kamieni, druga warstwa i kolejny taras z kamieni, oraz 3 warstwa, z balkonikiem z innego glinianego korzenia, plus usypanie górek w rogach akwarium, na cefalka.

post-6601-1399127169_thumb.jpg

post-6601-1399127163_thumb.jpg

Zdjęcia sadzonek liściowych:

post-6601-1399127191_thumb.jpg

post-6601-1399127187_thumb.jpg

Maleńki wówczas cefalek ( dopiero teraz zauważyłem jak się rozrósł):

post-6601-1399127174_thumb.jpg

Dokładnie Tinarium założyłem 19 lutego (dobra pora na przesadzenie cefala, gdyż robi się to późną zimą lub bardzo wczesną wiosną !!) Wtedy również doświetlałem rośliny 2x36W T8 Osram fluora i aquastar.

Stan obecny widać w poście #1

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Jak już pokazały się pierwsze korzenie, to postanowiłem przełożyć je do Tinarium. Nie dość że dalej utrzymywał przy życiu je liść mateczny, to już zalążki korzeni mogły spokojnie szukać podłoża i się ukorzenić. Jeszcze jako ciekawostkę dodam, że wyczytałem kiedyś, że tłustosze rozwijają znacznie większą i zdrowszą sieć korzeniową sadzone właśnie w zróżnicowanym i mocno pomieszanym podłożu, niż w zwykłym torfie z perlitem. Sprawdziłem to na tym przykładzie, gdzie roślina mateczna, w doniczce z samym torfem i perlitem wytworzyła malutkie korzenie.. tak małe że wyciągając ją z doniczki - do podziału - wypadła wraz z kilkoma cm podłoża. Tu natomiast przez szybę akwarium widać już korzenie sięgające 4 cm pod powierzchnię dzięki czemu widze że rośliny czują się bardzo dobrze. W następnym projekcie "tłustoszowym" postaram się mieszankę zrobić jeszcze bardziej kamienną i przepuszczającą ograniczając torf do niezbędnego minimum.

Mam jeszcze jedno akwarium o dokładnie identycznych rozmiarach.. Może macie jakieś pomysły na jego wykorzystanie?? Ja mam ale z miłą chęcią wysłucham paru ciekawych propozycji :D

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam jeszcze takie kwadratowe niskie akwarium i myslalam je na rosiczki przeznaczyc, moze na siostrzyczki albo cos w tym stylu. Wszystko zalezy chyba co masz juz w domu i czy chcesz doswieltac, gdzie masz jeszcze miejsce. A Twoj pomysl to co ?

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie apropos tłustoszy u mnie siedzą w mieszance torfu i perlitu i przyznam iż rzeczywiście system korzeniowy jest dość słaby. To samo w mateczniku gdzie znajduje się taka sama mieszanka. Korzenie w gruncie rzeczy idą prawie po wierzchu. W takim razie jutro pędzę do sklepu akwarystycznego po dodatki w postaci żwiru i piaski i przystąpię to lekkiej przebudowy

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o używane terraria to szukajcie np. na tablica. pl chociaż teraz to chyba jakoś inaczej się nazywa albo na anonsach. Ja na allegro nic nie znalazłem, a gdy przejrzałem właśnie takie ogłoszenia lokalne to sam się zdziwiłem ilu w okolicy jest terrarystów i często można kupić coś po okazyjnej cenie:)

Odnośnik do odpowiedzi

@biedronkaoo7 W Tinarium postanowiłem zaraz na początku posadzić D. adelae i powiem Ci że z wyjątkowo marnym skutkiem.. rosła bo rosła, ale ani nie wyglądała dobrze, ani nie miała tak soczystych liści jak teraz w terrarim. Jeśli faktycznie zdecydowałabyś się na siostry z Q. to musiałoby to być akwarium z dość szczelną pokrywą. Mnie się nie udało "uparapetowić" adelki, a podwyższać wilgotność z tłustoszami nie ma sensu, bo z kolei te by średnio rosły. Ale jak mówisz, same rosiczki - pomysł ewidentnie dobry !

Z kolei niskie akwarium (takie jak do żółwi jak sądzę) byłoby świetne dla pływaczy lądowych, już wyobrażam sobie zasypanie takiego niskiego akwarium podłożem, tworząc wielką wystającą ponad akwarium górkę, na której rosły by cefalki, a u jej podnóża rosły choćby U. Sandersonii, u. livida itp. Lub podobna opcja: zrobić na dnie podłoże do pływaczy, a na środku wstawić potężną wystającą ponad akwarium skałę lawy wulkanicznej a na niej bezpośrednio posadzić tłustosze.. skała przez swą porowatość nasiąkałaby wodą pływaczy i nawadniała tłustosze.

Jakby to pięknie wyglądało gdyby już pływacze zaczęły kwitnąć love

Masz nieograniczone możliwości, gdyż dostęp do roślin (tych prostszych - ale nie brzydszych) jest spory za rozsądną cenę.

Na razie, zbieram pomysły i troszkę wiedzy, a następne akwarium to będzie niespodzianka :D

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mam takiego typowo kwadraciaka na zolwia niby ;) Wiezielam je sobie gratis od znajomego wlasnie z pomyslem na wielka lawe i na tym tlustosze a na dole cos....Nie mam doswiadczenia z plywaczami i kompletnie zielona jestem na razie. Raz je widze w wodzie, raz w doniczce i juz sie gubie :P Poza tym to moje nieszczesne wshodnie okno jest tylko do dyspozycji. Calkowite naswietlanie wchodzi w gre ale to koszty i miejsce musialabym kombinowac ;) Akwariow ogolnie mam pod dostatkiem gorzej z miejscem do postawienia i roslinami jak na razie :D Ale z ta skala myslalam dokladnie tak jak Ty, zreszta nawet w tych 25l zapewne sypalabym taka gore zeby czesc wychodzila poza akwarium :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ha ! też jak dostałem swoje pierwsze pływacze, to kompletnie nie wiedziałem co z nimi zrobić.. Poczytałem, poczytałem i są wodne (jak Polski U. vulgaris), lądowe (jak U. livida) i epifityczne, jednak ani za wodne, ani za te ostatnie, nigdy się nie brałem. Przy lądowych nie ma dużej filozofii - jak mi się wydawało na początku. Posadziłem je w torfie z perlitem w proporcjach 1:1 i do wody doniczkę na głębokość 2 cm.. Pięknie się w doniczce rozrosły - pływacz śniady i długolistny.

Wschodnim oknem na prawde się nie masz co martwić bo jest bardzo dobre ! W zasadzie to najlepsze miejsce.. Rośliny z rana po nocy najbardziej czerpią z pierwszych promieni, najlepiej chłoną światło a i słońce nie jest na tyle mocne by przypalać rośliny lub je gotować (jak to bardzo często się zdarza przy słońcu południowym i zachodnim. Z czasem sama zobaczysz co najlepiej na takiej wystawie Ci rośnie i w jakiś sposób ukierunkujesz swoją hodowle parapetowo-akwariową.

Odnośnik do odpowiedzi

No to dzieciaki będą miały niezłą frajdę i same 5tki z biologii za prezentację :D 2,5 metra to bardzo dużo - o wiele więcej niż przeciętny forumowicz. Też mogę się pochwalić parapetem bo jest jak stół od pink-ponga (no może trochę przesadziłem) ale wnęka okienna robi swoje, więc każde terrarium na nim zmieszczę. Problemem jest północna wystawa, to też od początku musiałem i muszę doświetlać rośliny. Obserwuj ich kondycję a może doświetlanie będzie minimalne lub całkowicie zbędne ? Masz wielkie pole do popisu i ogranicza Cie tylko Twoja wyobraźnia :)

Odnośnik do odpowiedzi

Nie długi czas po zrobieniu tego tematu, wraz z moją panienką zabraliśmy całkiem niezły aparat, by pstryknąć zdjęcia lokatorom. To dla Was rekompensata, za to że musiałem Was męczyć zdjęciami z telefonu :P Miłego oglądania !

Szkoda że zdjęcia przy pomniejszaniu tak wiele tracą na jakości i wyglądzie..

post-6601-1399838067_thumb.jpg

post-6601-1399838075_thumb.jpg

post-6601-1399838082_thumb.jpg

post-6601-1399838088_thumb.jpg

CDN

Odnośnik do odpowiedzi