Skocz do zawartości

Tinarium

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Otóż mają dzbanuszki. I jeśli się doprze przyjrzysz na zbliżeniu zdjęcia to na pewno je zauważysz! Pisałem, że mam północne okno, więc słońca jest tam jak na lekarstwo, przez co cefalotus w większości wypuszcza liście nieowadożerne. Jest przeogromna różnica między trzymaniem cefalka na słońcu a na północnym parapecie.. Jak wielka jest różnica zobaczycie sami jeśli moja panna wstawi tu zdjęcie swojego cefalka trzymanego na balkonie.. jest cały bordowy w zasadzie prawie samymi pułapkami. A dodam że cefalki nasze mamy od grudnia 2013. I były kupione u tego samego sprzedawcy i są prawdopodobnie sadzonkami z tej samej rośliny matecznej.

Odnośnik do odpowiedzi

post-6635-1399903040_thumb.jpg

post-6635-1399903074_thumb.jpg

Tak też wygląda cefal hodowany w tym samym czasie co u spijajac_nektar, z tym, że ten od marca mieszka już na dworze, na południowym parapecie. Nocami także. Również jestem laikiem jeśli o cefale chodzi, ale wiem tyle, że nocne spadki temperatury są jak najbardziej dla cefali wskazane, a ich brak osłabia roślinę. Nie wiem niestety jak duże mogą być te spadki.. Ale jak już wspomniałam, mój od marca mieszka sobie na zewnątrz, a nocami temperatury bywały różne, bywało nawet 0 stopni, a cefal nie narzeka :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Wczoraj minęły równe cztery miesiące od założenia "Tinarium", więc nastał czas by pochwalić się małą aktualizacją.

Jeśli chodzi o obsadę, to w zasadzie nic się nie zmieniło, dorzuciłem tam jedynie jednego P. emarginata ( mój kot skutecznie rozsadził go od rośliny matecznej :) ), oraz 3 niezidentyfikowane małe tłustoszki, które chyba przypadkiem urosły w doniczce sprzedającego mi P. tempa.

Tak się Tinarium prezentuje z "lotu ptaka":

post-6601-1403279883_thumb.jpg

Tiny urosły do przeogromnych rozmiarów i najwyraźniej mają ochotę rosnąć jeszcze bardziej. Ostatnio w Krakowie widziałem olbrzymią Tinę i troszkę się przestraszyłem że u mnie mogą wyglądać podobnie :P.

widok od boczku:

post-6601-1403279999_thumb.jpg

trzy niezidentyfikowane tłustosze "gratisy":

post-6601-1403280061_thumb.jpg

U. livida zaczął pięknie kwitnąć odpowiadają mu te warunki i nie straszne są mu upały, zwłaszcza że moje "północno zachodnie" okno okazało się wyjątkowo "zachodnim" oknem :D

post-6601-1403280191_thumb.jpg

jedynie cefalotus narzeka na warunki.. nawet myślę czy go nie wyciągnąć z Tinarium, gdyż produkuje mało pułapek a te które są, są bardzo małe i w żaden sposób wybarwione. Nawet doświetlanie nie pomaga ani mocne zachodnie słonko..

Rosiczki się nie przejmują i rosną ładnie choć są mało wybarwione.

post-6601-1403280347_thumb.jpg

I na koniec, jeszcze raz główni lokatorzy:

post-6601-1403280379_thumb.jpg

Z racji na posiadane drugie identyczne akwarium, postaram się jakoś zrobić bardziej przemyślaną kompozycję z dużą różnorodnością tłustoszy, zwłaszcza tych najmniejszych. Powoli zaczynam zbierać różne formy i rodzaje, więc zostaje czekać :D

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem pod dużym wrażeniem rolleyes ,super pomysł i wykonanie .Ja na razie jestem posiadaczką około 300l akwarium z rybkami ale może kiedyś (gdy na biorę większego doświadczenia z RO )je eksmituje i ........ marzenia :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Dziękuję za miłe słowa! Cieszę się że zrobił się w "Tinarium" mały ekosystem i w zasadzie nic nie stoi roślinkom priorytetowym w swobodnym rośnięciu w takiej ekspozycji.

Kilka dni temu oddałem parę Tin w bardzo dobre ręce, dzięki czemu zrobiło się miejsca na kilka tłustoszy, które jakoś u mnie w doniczkach nie potrafią dobrze rosnąć. Zmusiło mnie do tego padnięcie kilku P. tempa , P. moraensis alba x emarginata (na szczęście miała maleńki odrost) i jeszcze jedna krzyżówka.

Obecny wygląd Tinarium:

post-6601-1406639948_thumb.jpg

post-6601-1406639956_thumb.jpg

Tutaj w "kółeczku" zaznaczony 4mm P. moraensis alba x emarginata , poza nim 3 szt. krzyżówek, pięknie kwitnący P. tempa

post-6601-1406639972_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

P. agnata , trochę ją "wykrzywia" od małego słonka, oraz P. emarginata z tego co zauważyłem to wyjątkowo nie lubi nadmiaru wody. Jak wspominałem wcześniej padło kilka sztuk a te posadzone w Tinarium, też mają bardzo ciemne stożki wzrostu i nie wiem czy coś z nich będzie. :(

post-6601-1406641941_thumb.jpg

Stare "wapniaki" Tinarium, cefala będę musiał stąd eksmitować bo mimo że rośnie ładnie to stał się "owadożernym kaleką" bez większych dzbanków. Prawdopodobnie posłuży jako mamusia i tatuś malutkich cefalków.

post-6601-1406641967_thumb.jpg

I na koniec coś nieco innego.. Mam nadzieję że nie wywołam burzy-dyskusji nt. moralności,łamaniu prawa itd. To są nasze rodzime widłaki:

post-6601-1406641982_thumb.jpg

Widłak spłaszczony i widłak goździsty.

W tym miejscu chciałbym wszystkim uświadomić i poinformować że w żaden sposób nie niszczyłem ani nie pozyskiwałem go "żywcem" ze środowiska. Te które mam są w pewien sposób "uratowane" z wielkiej wycinki drzew - 40 km od mojego miasta. 2 tygodnie temu byłem na grzybach z rodzicami i w naszym jednym ulubionym miejscu/lesie zrobili wielką wycinkę drzew wraz z paleniem ich i wyrywaniem korzeni (prawdopodobnie pod jakąś ulicę/autostradę). To, co zebrałem, były wiszącymi skrawkami z poprzewracanych drzew lub z miejsca "palenisk". Wiem jak widłaki - a zwłaszcza spłaszczony - są zagrożone wyginięciem i uważam że moje zabranie go z wycinki, jest równoznaczne ze zniszczeniem tego terenu. Jednak czuję się usprawiedliwiony i nie szukam tu rozgrzeszenia, ale myślę że wielu hodowców i pasjonatów postąpiłoby podobnie.

Na koniec tylko dodam że pnącze widłaka goździstego zostało wkopane w mieszankę, a spłaszczonego wbite w ziemię i jest za wcześnie by ocenić jak się czują, jednak już teraz mogę powiedzieć że te w terrarium mają się wyśmienicie.

Edytowane przez spijając_nektar
Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ładnie się rozrosło, nawet cefalotus, chociaż faktycznie zielony i bukłaczki miniaturowe ;) Ale porównując z tym jak wyglądał na samym początku to znacznie urósł :) Jeziorko na dnie zaczyna wyglądać coraz bardziej naturalnie jak zarosło pływaczami, czekam aż u mnie tak samo zarośnie. Fajnie, że wprowadzasz nowe gatunki tłustoszy, na pewno kompozycja będzie ciekawsza, chociaż nie będzie to już takie do końca Tinarium ;)

Co do gnicia tłustoszy to zaczynam się bać, że te moje przelewam....to już kolejny sygnał, żeby im tyle nie lać, ale ja się nie mogę powstrzymać :P

Odnośnik do odpowiedzi