Skocz do zawartości

Rozmieszczenie oświetlenia - projekt

ampH

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie zrobiłem mały projekcik oświetlenia. Oto zdjęcia:

post-6657-1399405521_thumb.jpg

post-6657-1399405566_thumb.jpg

Świetlówka na górze i ta z tyłu to 21W, z przodu świeci 13W. Pomijając same świetlówki (obecnie są po prostu 6500K, zwyczajne, białe chłodne światło) jak oceniacie sposób rozłożenia? Na zdjęciu świetlówka górna powinna być obrócona w drugą stronę, wówczas lepiej nawala tym światłem w rośliny. Czy coś takiego wystarczy czy szukać jednak podwyższenia również dla tej tylnej? A może jakieś odbłyśniki z folii by się przydały, czy niekoniecznie? Wszelkie uwagi mile widziane. :)

Jak coś w tych przezroczystych doniczkach są siewki D. capensis oraz D. spatulata, muchołówka to bodaj 'Red-Green' chociaż głowy nie dam uciąć sobie, dzbanecznik N. sanguinea 'Balck Jack', jeśli jest to istotne. Dojdzie jeszcze na bank S. psitaccina, mała sadzonka.

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zrobiłem mały projekcik oświetlenia. Oto zdjęcia:

post-6657-1399405521_thumb.jpg

post-6657-1399405566_thumb.jpg

Świetlówka na górze i ta z tyłu to 21W, z przodu świeci 13W. Pomijając same świetlówki (obecnie są po prostu 6500K, zwyczajne, białe chłodne światło) jak oceniacie sposób rozłożenia? Na zdjęciu świetlówka górna powinna być obrócona w drugą stronę, wówczas lepiej nawala tym światłem w rośliny. Czy coś takiego wystarczy czy szukać jednak podwyższenia również dla tej tylnej? A może jakieś odbłyśniki z folii by się przydały, czy niekoniecznie? Wszelkie uwagi mile widziane. :)

Jak coś w tych przezroczystych doniczkach są siewki D. capensis oraz D. spatulata, muchołówka to bodaj 'Red-Green' chociaż głowy nie dam uciąć sobie, dzbanecznik N. sanguinea 'Balck Jack', jeśli jest to istotne. Dojdzie jeszcze na bank S. psitaccina, mała sadzonka.

Są to zestawy kuchenne podszafkowe, prawdopodobnie firmy kanlux.

Standardowo są tam świetłowki 2700k, jeśli tak to sa bezużyteczne.

Jaką masz pewność że są tam świetłowki 6500k?

Jeśli masz tam na pewno świetłówki 6500k to proponował bym te zestawy zamontować do jakiejś deski/panela i zawiesił nad roślinami.

Świecenie z boku po doniczkach nic Ci nie da.

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież na zdjęciu widać, że to nie jest 2700K, tylko coś w okolicach 6000K spokojnie...

A co do umieszczenia - faktycznie - z góry najlepiej i tyle.

Edytowane przez emczer
Odnośnik do odpowiedzi

Pewność mam, że jest tam 6500 K bo to z własnej firmy, w której pracuję brałem. :) No a do tego po barwie światła, 2700 K to by mi oczy zżółkły chyba. :)

No dobra, skoro tak to coś wykombinuję, żeby je umieścić na górze, najlepiej z możliwością rozbudowy wzwyż. Dzięki. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jakby podnieść te świetlówki, tuż nad nimi rozciągnąć jakiś odbłyśnik i najlepiej tak z tyłu jeszcze, tworząc jakby ścianę?

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy z góry. Chyba, że chcesz robić coś na kształt growboxa, ale po co? Daj im jak najwięcej światła słonecznego, a doświetlanie jako bonus, więc nie rób ścianki.

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Ze światłem słonecznym właśnie jest problem. :) Aktualnie stoją na komodzie pomiędzy dwoma oknami zachodnimi, w pełni zasłoniętymi przez drzewa. Do wyboru mam jeszcze okno wschodnie, również zasłonięte przez drzewa, do którego nie dociera w ogóle światło. Jak postawiłem na początku pierwsze dwie doniczki na tamtym parapecie to żeby złapać jedyne, samotne promienie, musiałbym co pięć minut doniczki przesuwać od godziny 8 do 10 - bo tylko przez te dwie godziny cokolwiek w tej minimalnej ilości dociera. Niestety muszę się więc posiłkować doświetlaniem nawet dla tych najłatwiejszych upraw.

Inne rośliny, takie nieowadożerne posiadam tylko takie, które lubią stanowiska półcieniste lub cieniste - jakieś twarde gatunki paproci, bluszcze i tak dalej. Jakimś cudem ładnie jakiś sukulent mi rośnie mimo braku światła, pewnie taki z tych kryjących się w cieniu. :P

EDIT:

Dobra, trochę to podrasowałem, efekty niezbyt estetyczne, ale na razie musi tak być. :P

post-6657-1399474705_thumb.jpg

Wydaje się wysoko, ale jak przeliczyłem to na razie jest niecałe 40 cm odległości od roślin to tej zawieszonej świetlówki, to jak rosiczki już podrosną ładnie to powinno być idealnie - być może będę musiał podwyższyć tę opartą na głośnikach.

Muszę tylko wykombinować coś dla tej mniejszej świetlówki. :) No i zastanowić się nad czymś, co pozwoli mi je wszystkie w jednym miejscu zebrać, bez takich kombinacji alpejskich.

Edytowane przez ampH
Odnośnik do odpowiedzi