Skocz do zawartości

Torf 3,5-4,5 pH sphagnum z Brico mARCHE

comandos21

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wam, otóż zakupiłem torf kwaśny jak w temacie w jednym z marketów worek ma 80L i wszystko jest ok ale torf jest czarny a gdzieś wyczytałem, że torf sphagnum jest lekko brązowy...

Ten jest czarny ale pulchniutki i delikatny , no identyczny jak inne torfy tyle, że czarny

Jeszcze dodam, że nalałem na podstawkę wody i dosłownie w kilka minut wessało całą wodę na maxa:)

Pamiętam kiedyś też kupowałem torf kwaśny i też był czarny hm... wszystkie owadożerne rosły ładnie na nim.

Jak jest waszym zdaniem dobry czy nie?

24195.jpg3074_1.pnge69981c2.jpgpost-6132-1347395205_thumb.jpg

Po namoczeniu jest taki( z tym, że trzeba się bardzo przyjrzeć aby zobaczyć lekko brązowy kolor tj. normalnie wygląda na czarny):

IMG_5149.JPG

Ten torf jest wyglądem jak ten z aukcji(ktoś sprzedaje taki)

2.jpg

Tak pisze o nim producent:

Torf ogrodniczy Sphagnum

Opakowanie: 50l, 80l

Odczyn pH: 3,5 - 4,5

Torf ogrodniczy wysoki kwaśny, to produkt naturalny pochodzenia organicznego - roślinnego.

Zastosowanie:

Torf wysoki przez swoje właściwości poprawia strukturę podłoża, dostarcza próchnicę, spulchnia i napowietrza glebę. Może być stosowany do uprawy roślin kwaśnolubnych, a także drzew

i krzewów iglastych w pojemnikach i gruncie. Służy do produkcji podłoży ogrodniczych z możliwością indywidualnego nawożenia.

Po odkwaszeniu jest surowcem do wytwarzania okryw pieczarkowych. Znajduje także zastosowanie przy pakowaniu

i przechowywaniu owoców i warzyw.

Link do opisu i strony

A tu strona producenta:

stronka producenta, przewińcie w dół

Wiem, że są lepsze ale ja miałem taki tylko możliwość kupić i kupiłem, czy mogę spokojnie siać rosiczki?

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Na początku przygody z owadożerami zakupiłem torf Wokasa i gorszej decyzji nie mogłem podjąć - pleśniał i na powierzchni tworzyła się twarda skorupa. Ale to było parę lat temu, więc teraz jakość mogła się poprawić. W każdym razie spełnia on wszystkie kryteria "torfowości", więc z zasady jak najbardziej się nadaje. :)

Edytowane przez beginner
Odnośnik do odpowiedzi

Też miałem ten torf, dwa razy. Za pierwszym razem (jakieś 4-5 lat temu) był brązowy i włóknisty.Ostatnim razem gdy go kupiłem wyglądał jak zwykła ziemia. Czarny, zmielony, zbity i bardzo mokry. Po posadzeniu w nim muchołowek zaczęły padać, także również go nie polecam.

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Na innych forach zachwalają:/ cóż nie miałem wyboru, muchołówek nie mam więc posiałem różne nasionka rosiczek, zobaczymy za miesiąc i wtedy się wypowiem... Oczywiście w mini-szklarence więc powinny być siewki już za 4tyg:)

A co do tego jak wygląda to, nie jest zbity i mokry... Mój jest czarny, delikatny w dotyku, że jak nasypie się na dłoń to nie czuć go ordynarnie:) a chłonność po prostu mega dobra tj. z podstawki wessało bardzo szybko wodę i trzyma taką jakby warstwę wilgoci na górze, tak jak to wygląda na torfowiskach.

Cóż chyba wiedzą co sprzedają, przecież to "kopalnia torfu" co nie?;)

Tak myślę, że może dajcie foty składu swoich torfów dla potomności , będzie porównanie czym się różnią torfy.

Witajcie minął 2 tydzień od kiedy wsadziłem rosiczki all re do torfu z allegro ... torf był sphagnum calutki lekki i brązowiutki po nasiąknięciu gąbeczka się zrobiła z niego. Do rzeczy, otóż dziś zauważyłem biały nalot na nim :/ natomiast na tym moim , o którym piszę kilka postów wyżej nie ma ani śladu nalotu, soli itp:) ten mój stał 1 tydzień

Czyli jak na razie jest ok dla roślinek:)

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi