comandos21 Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 (edytowane) Cześć wam, otóż zakupiłem torf kwaśny jak w temacie w jednym z marketów worek ma 80L i wszystko jest ok ale torf jest czarny a gdzieś wyczytałem, że torf sphagnum jest lekko brązowy... Ten jest czarny ale pulchniutki i delikatny , no identyczny jak inne torfy tyle, że czarny Jeszcze dodam, że nalałem na podstawkę wody i dosłownie w kilka minut wessało całą wodę na maxa:) Pamiętam kiedyś też kupowałem torf kwaśny i też był czarny hm... wszystkie owadożerne rosły ładnie na nim. Jak jest waszym zdaniem dobry czy nie? Po namoczeniu jest taki( z tym, że trzeba się bardzo przyjrzeć aby zobaczyć lekko brązowy kolor tj. normalnie wygląda na czarny): Ten torf jest wyglądem jak ten z aukcji(ktoś sprzedaje taki) Tak pisze o nim producent: Torf ogrodniczy Sphagnum Opakowanie: 50l, 80l Odczyn pH: 3,5 - 4,5 Torf ogrodniczy wysoki kwaśny, to produkt naturalny pochodzenia organicznego - roślinnego. Zastosowanie: Torf wysoki przez swoje właściwości poprawia strukturę podłoża, dostarcza próchnicę, spulchnia i napowietrza glebę. Może być stosowany do uprawy roślin kwaśnolubnych, a także drzew i krzewów iglastych w pojemnikach i gruncie. Służy do produkcji podłoży ogrodniczych z możliwością indywidualnego nawożenia. Po odkwaszeniu jest surowcem do wytwarzania okryw pieczarkowych. Znajduje także zastosowanie przy pakowaniu i przechowywaniu owoców i warzyw. Link do opisu i strony A tu strona producenta: stronka producenta, przewińcie w dół Wiem, że są lepsze ale ja miałem taki tylko możliwość kupić i kupiłem, czy mogę spokojnie siać rosiczki? Edytowane 8 Maja 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 Ja na tym torfie zrobiłem torfowisko , zasadziłem capensisa , pływacza bisquamata i wysiałem aliciae , na razie wszystko OK , ale zobaczymy . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 (edytowane) Na początku przygody z owadożerami zakupiłem torf Wokasa i gorszej decyzji nie mogłem podjąć - pleśniał i na powierzchni tworzyła się twarda skorupa. Ale to było parę lat temu, więc teraz jakość mogła się poprawić. W każdym razie spełnia on wszystkie kryteria "torfowości", więc z zasady jak najbardziej się nadaje. Edytowane 7 Maja 2014 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 Mam takie samo zdanie jak beginner. Miałem, nie polecam. Teraz mam z Hollasu i jest o wieeeele lepszy Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 Też miałem ten torf, dwa razy. Za pierwszym razem (jakieś 4-5 lat temu) był brązowy i włóknisty.Ostatnim razem gdy go kupiłem wyglądał jak zwykła ziemia. Czarny, zmielony, zbity i bardzo mokry. Po posadzeniu w nim muchołowek zaczęły padać, także również go nie polecam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 8 Maja 2014 Autor Share Napisano 8 Maja 2014 (edytowane) Na innych forach zachwalają:/ cóż nie miałem wyboru, muchołówek nie mam więc posiałem różne nasionka rosiczek, zobaczymy za miesiąc i wtedy się wypowiem... Oczywiście w mini-szklarence więc powinny być siewki już za 4tyg:) A co do tego jak wygląda to, nie jest zbity i mokry... Mój jest czarny, delikatny w dotyku, że jak nasypie się na dłoń to nie czuć go ordynarnie:) a chłonność po prostu mega dobra tj. z podstawki wessało bardzo szybko wodę i trzyma taką jakby warstwę wilgoci na górze, tak jak to wygląda na torfowiskach. Cóż chyba wiedzą co sprzedają, przecież to "kopalnia torfu" co nie? Tak myślę, że może dajcie foty składu swoich torfów dla potomności , będzie porównanie czym się różnią torfy. Witajcie minął 2 tydzień od kiedy wsadziłem rosiczki all re do torfu z allegro ... torf był sphagnum calutki lekki i brązowiutki po nasiąknięciu gąbeczka się zrobiła z niego. Do rzeczy, otóż dziś zauważyłem biały nalot na nim :/ natomiast na tym moim , o którym piszę kilka postów wyżej nie ma ani śladu nalotu, soli itp:) ten mój stał 1 tydzień Czyli jak na razie jest ok dla roślinek:) Edytowane 12 Maja 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi