Skocz do zawartości

Oświetlenie

Haseox91

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem że temat był już wałkowany 1000 razy ;)

Ale jakie polecilibyście oświetlenie led do akwarium z roślinkami ?

Wczytywałem się w kompakty itp. , ale nie wiem o co chodzi .

Mam prośbę do was o wstawienie kilku linków np. z allegro.pl , albo dajcie fotkę swojego oświetlenia led .

Jak zabaczę co to za oświelnenie to wtedy może ogarnę ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Kompakty to świetlówki, te tak zwane energooszczędne:

1024px-Energiesparlampe_01_retouched.jpg

Dzielą się na takie ze zintegrowanym zapłonem oraz te, które muszą mieć ten zapłon w oprawie. Nie są to źródła LED.

Ogólnie same źródła LED charakteryzują się modułami wielodiodowymi (jak zresztą sama nazwa wskazuje - dioda elektroluminescencyjna), coś w ten deseń:

led-zarowka-domowa.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Które będą lepsze na wysokości 25-30 cm ?

Podacie przykład na allegro , byłbym wdzięczny ;)

Edytowane przez Haseox91
Odnośnik do odpowiedzi

Musisz wiedzieć, że gotowe oświetlenie LED do roślin zazwyczaj ogranicza się do barw niebieski-czerwony, więc na rośliny nie da się normalnie patrzeć :P

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy wszystko też od tego jak wygląda Twoje miejsce, ile możesz poświęcić go na oświetlenie i tak dalej. Czasem jesteś zmuszony użyć kompaktu, ale czasem możesz śmiało pełną świetlówkę zamontować. Wydaje mi się, że Twoje możliwości umiejscowienia oświetlenia będą determinować jego rodzaj. :) Chyba, że chcesz wybrać najlepsze a sposobem montażu będziesz się martwił później.

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast kontynuować temat, proponuję przejrzeć inne nieskończone dyskusje na ten temat i podpiąć się pod nie

Ok , tak zrobię ;)

Tylko jeszcze spytam co byście wybrali :

http://allegro.pl/lampa-belka-do-akwarium-...4200147920.html

http://allegro.pl/show_item.php?item=4200132467

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście nie kupiłbym już żadnej gotowej oprawy świetlówkowej. Do tych w cenach do 400-500 zł dają najgorsze stateczniki. Moja lampa 2x39 W po roku używania zaczęła płonąć. Dosłownie. Beznadziejny chiński statecznik po prostu się stopił; jakbym nie był wtedy w pokoju prawdopodobnie nie miałbym gdzie mieszkać. Od biedy wziąłbym tą drugą, bo wykorzystuje kompakty - wg mnie bezpieczniejsze.

A z doświadczenia - zbudowałbym swój zestaw na dobrych podzespołach, albo jeszcze lepiej dobry panel LED.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli tylko oprawa na te dwie świetlówki 24W będzie dobra na te akwarium to bym się na to skusił na Twoim miejscu. :) Wymienić same świetlówki to raczej nie problem w razie czego, a moc większa, a co za tym idzie więcej lumenów, większe pole do równomiernego oświetlenia i tak dalej.

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko sama ta belka juz kosztuje sporo, a wymiana na odpowiedznie świetlówki pochłonie kolejną kase, tylko po co?

To akwarium ma nie więcej jak 45l. a więc nie za dużą powierzchnię do oświetlenia.

Śmiało starczy mu ta lampeczka za nieco ponad 100zł i nie ponosi juz innych kosztów bo moduły są odpowiednio dobrane do roślin.

Również używam takich modułów i rosliny rosną przepięknie!!!

Edytowane przez Kosa1984
"Akwarium" - rodzaj nijaki, nie męski. Pisz staranniej, proszę.
Odnośnik do odpowiedzi

To, że taniej wychodzi zmajstrowanie coś sobie to wiadomo, inna sprawa, ale tutaj pytanie dotyczyło wyboru gotowca. :) Jak na moje to te akwarium może mieć jakieś 80 cm długości na spokojnie patrząc po odległościach na tapecie, charakterystyce szafeczki i odległości od tej półki oraz proporcjach. No ale to już powiedzieć może jedynie autor tematu, czy moje domysły są prawidłowe czy źle oceniłem rozmiary. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Jaca-Dzbanecznik długo już masz ten zestaw z Aquaela ? Pracuje w tej branży i osobiscie nie polecam tego zestawu nie tyle ze względu na to jak świeci, ale na dużą wadliwość i ilość reklamacji. Świetlowki bardzo szybko sie przepalają, w większości przypadków działały max. pół roku, a nie wymienisz ich na nic innego tylko musisz kupic to samo (koszt jednej minimum 45-50zł). Niby mają gwarancję dwa lata ale to jest dużo zabawy z gwarancją niestety.

Odnośnik do odpowiedzi

@up

A to nie są świetlówki na trzonek G23? Jeśli tak, to na rynku są świetlówki Narvy, specjalistyczne do roślin i właśnie na G23, 11W. Koszt jednej to 30zł, są dostępne w jednym polskim sklepie internetowym. Tym niemniej i tak polecałbym świetlówki liniowe, bo te moje Narvy też dość szybko "padły", zdecydowanie za szybko jak na taką cenę.

Odnośnik do odpowiedzi

W belce T5 są dwie świetlówki o barwie 6500 K, czyli dobre dla roślin...nie wiem po co chcielibyście je wymieniać, szczególnie na proste w uprawie rośliny. Jedynym problemem jak dla mnie jest właśnie to, że to gotowiec - nie ufam takim chińskim "cudom" za 200 zł full wypas.

Na elektryce NIE MA CO NADMIERNIE OSZCZĘDZAĆ. Jest wiele tanich, a pewnych rozwiązań, które można zrobić samemu niż rzucać się na tani chłam tylko dlatego, że ładnie wygląda. Tu nie chodzi o nic innego jak tylko bezpieczeństwo. Wiem, bo sam widziałem czym to pachnie

Odnośnik do odpowiedzi