mieczus Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 Witam serdecznie, zachęcony prośbą biedronki wrzucam kilka fotek roślinek rosnących w kuli. Na dnie kuli wysypałem keramzyt (błąd bo go wcześniej nie wypłukałem i teraz wychodzą mi wykwity na mchu) a na górę wyłożyłem mech. Na mchu wysiany jest pływacz, więc spodziewam, który pomału kiełkuje . Kula ustawiona jest na zabudowanym balkonie z dużym oknem od wschodu oraz małym od południa - nie doświetlam sztucznie. Zawartość: - dwie Adelki - jedna Prolifierka - dzbanecznik hookeriana - tłustosze (tina i dwie hybrdy) - siewki pływacza - nie pamiętam jakiego Ale dość gadania, czas na fotki: A może ktoś będzie znał przyczynę takiego zachowania hookeriany: Trochę słabe zdjęcia: Przy okazji pochwalę się moimi siewkami capensisa (typical i all red). To moje pierwsze w życiu siewki, więc cieszą mnie jak nie wiem co I do kolekcji pozostała mi muchołówka, której zdjęcia nie mam oraz tłustosze: tina, weser oraz dwie hybrydy: Komentarze i ewentualne uwagi mile widziane Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 Mam podobną kulę która stoi pusta od bardzo długiego czasu. Chodziło mi nie raz po głowie jak ją wykorzystać do roślin owadożernych. Być może patrząc na Twoje zmagania i ewentualne komentarze coś tam w końcu posadzę. Jakie wymiary ma Twoja tzn wysokość i szerokość w najszerszym miejscu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ampH Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 Też bym z chęcią wymiary poznał. Osobiście myślałem bardziej od nasadzeniu bez doniczek, jakiś keramzyt na dole, mech torfowiec z perlitem czy coś i bezpośrednio coś do środka. Zastanawiałem się nad heliamphorą hybrydową, chociaż nie wiem czy wilgotność nawet na midoxę nie będą zbyt spartańskie warunki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 No fajnie faktycznie, ale tez wizualnie lepiej by bylo jakbys je wszystkie posadzil A bezposrednie promienie padaja na to caly dzien czy raczej w ceniu stoi ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 11 Maja 2014 Autor Share Napisano 11 Maja 2014 Kula w najszerszym miejscu ma ok. 30cm natomiast wysoka jest również na ok. 30cm. Bezpośrednie promienie nie padają na kule - są filtrowane przez szyby okienne. Ta kompozycja powstała dopiero w tym roku i jest bardziej właśnie próbą hodowli w kuli - na pewno wyskoczy z niej dzbanecznik, jak tylko trochę podrośnie. Później planuję właśnie zmniejszyć ilość keramzytu (wg mnie jest go za dużo) i rozsadzić rośliny w całej kuli bezpośrednio do podłoża. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 Tez bym siostrzyczki chetnie posadzila w takiej kuli ale mam tylko wschodnie okno gdzie slonce max 5 gdzin swieci. Ale ogolnie tam jasno jest Jak je porozsadzasz do podloza bezposrednio to bedzie jeszcze lepiej. A dlugo to juz tak stoi ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 Tez bym siostrzyczki chetnie posadzila w takiej kuli ale mam tylko wschodnie okno gdzie slonce max 5 gdzin swieci Siostry nie potrzebują silnego nasłonecznienia, więc moim zdaniem śmiało możesz spróbować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 Wiem wlasnie ze nie ale nie wiem czy dac je na parapet jednak gdzie to slonce chwile jest ale ostre, czy calkiem w cien gdzies na szace obok okna ale w pokoju ogolnie jasno wlasnie caly dzien. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 Też bym z chęcią wymiary poznał. Osobiście myślałem bardziej od nasadzeniu bez doniczek, jakiś keramzyt na dole, mech torfowiec z perlitem czy coś i bezpośrednio coś do środka. Zastanawiałem się nad heliamphorą hybrydową, chociaż nie wiem czy wilgotność nawet na midoxę nie będą zbyt spartańskie warunki. U mnie jedna H. minor rośnie ładnie na parapecie, wytwarza nowe, ładne kielichy. W kuli też sobie poradzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 11 Maja 2014 Autor Share Napisano 11 Maja 2014 Kompozycja powstawała (jeszcze powstaje) w czasie - najdłużej stoi dzbanecznik - od lutego, Prolifera i tłustosze od marca, a Adelki ok. miesiąc. Sugerowałem się właśnie tym, że siostry nie potrzebują za wiele słońca i na razie (tfu tfu ...) rosną całkiem nieźle - mają coraz większe liście mocno nasączone rosą a prolifera już mi się dzieli. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 To nie tak długo jeszcze a jak widać mają się dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 20 Sierpnia 2014 Share Napisano 20 Sierpnia 2014 I jak tam w kuli? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 26 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2014 W kuli w między czasie było małe przemeblowanie oraz, w związku z nabyciem drugiego naczynia, powstała druga kompozycja. Z moich obserwacji wynika, że siostrom nie za bardzo podobały się letnie upały (przynajmniej tak przypuszczam), bo gdy w mieszkaniu było 25-28C, to w kuli 30-33C. Teraz dochodzą do siebie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 26 Sierpnia 2014 Share Napisano 26 Sierpnia 2014 Ładnie Fajnie te kompozycje wyglądają. Planujesz doświetlać zimą? Tylko ten cefalek widzę w liście poszedł strasznie. Ma gdzieś w tym mchu schowane dzbanuszki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 26 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2014 Ładnie Fajnie te kompozycje wyglądają. Planujesz doświetlać zimą? Tylko ten cefalek widzę w liście poszedł strasznie. Ma gdzieś w tym mchu schowane dzbanuszki? Kula (ta pierwsza) jest już doświetlana - kiedyś pisałem o panelu ledowym, który zrobiłem do niej, natomiast ta mniejsza stoi na parapecie razem z cefalkiem, regią i innymi i na razie nie mam pomysłu na doświetlanie - planuję przeprowadzkę i zastanawiam się w jaką stronę pójść, aby później nie trzeba było za dużo zmieniać. W doniczce były trzy cefalki. Najmniejszy poleciał do kuli z pokrywą i oświetleniem - ten dzbankuje super, średni wyskoczył do nowej kuli i widzę, że też puszcza małe dzbanuszki, a ten duży też zaczyna sobie radzić - chociaż ostatnio mało słońca, a stoi to wszystko na wschodnim parapecie i to jeszcze na parterze, gdzie za oknem trochę drzew owocowych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi