Skocz do zawartości

Próba hodowli w kuli

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

zachęcony prośbą biedronki wrzucam kilka fotek roślinek rosnących w kuli. Na dnie kuli wysypałem keramzyt (błąd bo go wcześniej nie wypłukałem i teraz wychodzą mi wykwity na mchu) a na górę wyłożyłem mech. Na mchu wysiany jest pływacz, więc spodziewam, który pomału kiełkuje :D.

Kula ustawiona jest na zabudowanym balkonie z dużym oknem od wschodu oraz małym od południa - nie doświetlam sztucznie.

Zawartość:

- dwie Adelki

- jedna Prolifierka

- dzbanecznik hookeriana

- tłustosze (tina i dwie hybrdy)

- siewki pływacza - nie pamiętam jakiego

Ale dość gadania, czas na fotki:

4d46c1d26e77e898med.jpg

488e97739119a8damed.jpg

cd4388f9d9210b4emed.jpg

A może ktoś będzie znał przyczynę takiego zachowania hookeriany:

ac70c933a40aa511med.jpg

Trochę słabe zdjęcia:

a9cf4c2bd97e4959med.jpg

afbd81d4620cc702med.jpg

cac39103aeb18dafmed.jpg

Przy okazji pochwalę się moimi siewkami capensisa (typical i all red). To moje pierwsze w życiu siewki, więc cieszą mnie jak nie wiem co :D

4ddc15cc088ec552med.jpg

93e3a4df957fe149med.jpg

I do kolekcji pozostała mi muchołówka, której zdjęcia nie mam oraz tłustosze: tina, weser oraz dwie hybrydy:

63136b8922031eeemed.jpg

Komentarze i ewentualne uwagi mile widziane :)

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobną kulę która stoi pusta od bardzo długiego czasu.

Chodziło mi nie raz po głowie jak ją wykorzystać do roślin owadożernych.

Być może patrząc na Twoje zmagania i ewentualne komentarze coś tam w końcu posadzę.

Jakie wymiary ma Twoja tzn wysokość i szerokość w najszerszym miejscu?

Odnośnik do odpowiedzi

Też bym z chęcią wymiary poznał. Osobiście myślałem bardziej od nasadzeniu bez doniczek, jakiś keramzyt na dole, mech torfowiec z perlitem czy coś i bezpośrednio coś do środka. Zastanawiałem się nad heliamphorą hybrydową, chociaż nie wiem czy wilgotność nawet na midoxę nie będą zbyt spartańskie warunki.

Odnośnik do odpowiedzi

Kula w najszerszym miejscu ma ok. 30cm natomiast wysoka jest również na ok. 30cm.

Bezpośrednie promienie nie padają na kule - są filtrowane przez szyby okienne.

Ta kompozycja powstała dopiero w tym roku i jest bardziej właśnie próbą hodowli w kuli - na pewno wyskoczy z niej dzbanecznik, jak tylko trochę podrośnie. Później planuję właśnie zmniejszyć ilość keramzytu (wg mnie jest go za dużo) i rozsadzić rośliny w całej kuli bezpośrednio do podłoża. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Odnośnik do odpowiedzi

Tez bym siostrzyczki chetnie posadzila w takiej kuli ale mam tylko wschodnie okno gdzie slonce max 5 gdzin swieci. Ale ogolnie tam jasno jest :) Jak je porozsadzasz do podloza bezposrednio to bedzie jeszcze lepiej. A dlugo to juz tak stoi ?

Odnośnik do odpowiedzi

Tez bym siostrzyczki chetnie posadzila w takiej kuli ale mam tylko wschodnie okno gdzie slonce max 5 gdzin swieci

Siostry nie potrzebują silnego nasłonecznienia, więc moim zdaniem śmiało możesz spróbować.

Odnośnik do odpowiedzi

Też bym z chęcią wymiary poznał. Osobiście myślałem bardziej od nasadzeniu bez doniczek, jakiś keramzyt na dole, mech torfowiec z perlitem czy coś i bezpośrednio coś do środka. Zastanawiałem się nad heliamphorą hybrydową, chociaż nie wiem czy wilgotność nawet na midoxę nie będą zbyt spartańskie warunki.

U mnie jedna H. minor rośnie ładnie na parapecie, wytwarza nowe, ładne kielichy. W kuli też sobie poradzi ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Kompozycja powstawała (jeszcze powstaje) w czasie - najdłużej stoi dzbanecznik - od lutego, Prolifera i tłustosze od marca, a Adelki ok. miesiąc.

Sugerowałem się właśnie tym, że siostry nie potrzebują za wiele słońca i na razie (tfu tfu ...) rosną całkiem nieźle - mają coraz większe liście mocno nasączone rosą a prolifera już mi się dzieli.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

W kuli w między czasie było małe przemeblowanie oraz, w związku z nabyciem drugiego naczynia, powstała druga kompozycja.

Z moich obserwacji wynika, że siostrom nie za bardzo podobały się letnie upały (przynajmniej tak przypuszczam), bo gdy w mieszkaniu było 25-28C, to w kuli 30-33C. Teraz dochodzą do siebie.

post-6636-1409082740_thumb.jpg

post-6636-1409082746_thumb.jpg

post-6636-1409082754_thumb.jpg

post-6636-1409082773_thumb.jpg

post-6636-1409082780_thumb.jpg

post-6636-1409082787_thumb.jpg

post-6636-1409082802_thumb.jpg

post-6636-1409082807_thumb.jpg

post-6636-1409082812_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie :) Fajnie te kompozycje wyglądają. Planujesz doświetlać zimą? :P

Tylko ten cefalek widzę w liście poszedł strasznie. Ma gdzieś w tym mchu schowane dzbanuszki?

Kula (ta pierwsza) jest już doświetlana - kiedyś pisałem o panelu ledowym, który zrobiłem do niej, natomiast ta mniejsza stoi na parapecie razem z cefalkiem, regią i innymi i na razie nie mam pomysłu na doświetlanie - planuję przeprowadzkę i zastanawiam się w jaką stronę pójść, aby później nie trzeba było za dużo zmieniać.

W doniczce były trzy cefalki. Najmniejszy poleciał do kuli z pokrywą i oświetleniem - ten dzbankuje super, średni wyskoczył do nowej kuli i widzę, że też puszcza małe dzbanuszki, a ten duży też zaczyna sobie radzić - chociaż ostatnio mało słońca, a stoi to wszystko na wschodnim parapecie i to jeszcze na parterze, gdzie za oknem trochę drzew owocowych.

Odnośnik do odpowiedzi