emczer Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 (edytowane) Cześć! Stwierdzam, że trzeba by coś trochę pokazać swojego. Bo kolekcja się rozrasta, parapetu coraz mniej, więc wrzucę kilka fotek swoich wybranych okazów Wszystko trzymane na parapecie, z ekspozycją południowo-zachodnią. Słońca nawet sporo, tak, że nic tylko korzystać. Zwłaszcza, że wczoraj Carnisana wzbogaciła moją kolekcję o parę fajnych pozycji. Od razu też zaznaczę, że ręki do zdjęć nie mam, aparatu zresztą też nie. Całość robiona, dopóki się nie dorobię aparatu, starą nokią Zacznę od mucholi. Od lewej: D.M. Akai Ryu lub jak kto woli Red Dragon, co dopiero zaczyna się budzić do życia, D.M. Red-green, z obi, odratowana za całe 2.99pln, D.M. Bohemian Garnet x Red Piranha, która po śnie obudziła się najszybciej w tym roku.. D.M. Cup Trap D.M. Regular Tłustosze u mnie, czyli P. 'Tina' i jakieś hybrydy: Dorosłe dzbanki, czyli N. Ventrata i N. Hookeriana: Idąc dalej: 3x Cephalotus follicularis i 2x D. spatulata To teraz już czysto rosiczkowo: D. capensis typical, D. capensis Alba, D. aliciae Dzisiaj D. aliciae została rozsadzona i podzielona (wyszły 2 doniczki po 2 roślinki), tak, że troszkę marniej dzisiaj wyglądają. D. regia: Tutaj nie mam pewności co dostałem w gratisie od Pana Alberta z Carnisany - podejrzewam D. intermedia. Jeśli jednak się mylę - poprawcie To tyle do przedstawienia na dzisiaj. Roślin mam jeszcze trochę, sadzonek też sporo. Jednak tylko tym udało się na ten moment zrobić w miarę przyjazne zdjęcia i te udostępniam. Miłego wszystkim, pozdrawiam! Edytowane 18 Września 2014 przez emczer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 Ładne rośliny, wydaje mi się, że to D. nidiformis Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patrykf17 Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 Bardzo ładne zdjęcia Jeśli masz taką możliwość to polecam wystawić je na zewnętrzny parapet bo np. D. aliciae może wyglądać tak: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 Masz tego trochę Daj je powyżej ramy okiennej, a efekt będzie lepszy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 10 Maja 2014 Autor Share Napisano 10 Maja 2014 Dzięki, dzięki, w sumie to tak może z 70% tego co mam; te fajniejsze i bardziej reprezentatywne okazy, bez sadzonek, siewek itp. Muszę się ograniczyć, bo bez filtra się nie obejdę Co do ramy okiennej - może nie widać na tych zdjęciach, ale są powyżej, tak, że jest ok. Odnośnie wystawiania na balkon - też będą i na zewnątrz szły, tylko poczekam, aż się zrobi trochę mimo wszystko cieplej w nocy. Bo teraz to tak pogodowo słabo i wolę je trzymać wewnątrz. Do tego momentami spory wiatr, a już mi jedną ratowaną kapturnicę skubaniec wykończył... @owadożer - dzięki za cynk. W sumie ciężko powiedzieć co to jest, na doniczce podpisane DID lub IP lub DIP, ciężko rozczytać, będę musiał skrobnąć maila wyglądowo od razu mi się skojarzyło z D. intermedia, ale faktycznie też pasuje D. nidiformis. Tak czy siak, okaz zagadka Ja wiem, że nie mam najpiękniej wybarwionych roślin, ani nawet blisko tego, jednak jestem zadowolony ze swoich rezultatów i tego, że praktycznie wszystkie skubańce przeżyły zimę (straty w dwóch sztukach), całkowicie bez doświetlania. Co prawda Cefale mogły by być bardziej wybarwione, ale rosną w sumie jak szalone, a wybarwianie dla mnie to kwestia drugorzędna na ten moment Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 19 Maja 2014 Autor Share Napisano 19 Maja 2014 Zrobię małą aktualizację, z okazji szansy robienia zdjęć normalnym fotocykaczem, a nie telefonem... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 25 Lipca 2014 Autor Share Napisano 25 Lipca 2014 (edytowane) Korzystając z chwili ładnej pogody na balkonie, oraz szybszego powrotu z roboty popełniłem parę zdjęć. Biorąc pod uwagę, że aktualizacji dawno nie robiłem, to tym lepiej. Pora najwyższa. Jako, że części kolekcji się wyzbyłem, roślinek już mniej jak jeszcze tydzień temu toteż nie będzie sporego urozmaicenia. Czas myśleć o nowych nabytkach... Nepenthes x 'ventrata': Sierotka z obi wreszcie zaczyna się krzewić i dzbankować. Ładnie podrosła od uratowania, więc się odwdzięcza coraz większą ilością zalążków... Cieszy mnie ten dzbanek niezmiernie. Zaobserwowałem, że najszybciej mu się rośnie i najchętniej, kiedy pije wodę jak capensis - w dużych ilościach. Drosera Spatulata: Niewątpliwie moje ulubione rosiczki. Ładnie rosną, sprawnie polują i są śliczne. Do tego kwitną jak szalone, znowu robiąc zdjęcie zauważyłem na jednej pęd kwiatowy. Drosera aliciae: I jej pęd kwiatowy. Nepenthes x 'hookeriana', a w zasadzie parę dzbanków. Cały krzak w konkursie z tego miesiąca: Pinguicula 'Tina': Dionaea Muscipula 'Regular form': Dionaea Muscipula 'Red Pirhana x Bohemian Garnet': Roślina po przejściach. Raz chce umrzeć, ale zaraz odbija i rośnie dalej... Taka niezdecydowana. Drosera nidiformis: Po kwitnieniu mocno zmarniała, jednak powoli wraca do zdrowia i dorobiła się dzieciaczków. Drosera capensis 'All red': Drosera capensis 'Typical': Drosera capensis 'Albino': Tłustoszowe, nienazwane hybrydy: Na tym miałem dzisiaj poprzestać... Jednak dotarła przesyłka od chłopaków z Carnisany chwilę temu i od dzisiaj już część nowej kolekcji jest w moim posiadaniu... Przedstawiam więc nowe nabytki: Nepenthes 'Gentle' x 'Gentle' S, Nepenthes 'Bloody Mary' L, Nepenthes 'Rebecca Soper' M oraz gratis Dionaea Muscipula 'Low Giant' wierząc podpisowi. Fajne młode dzbanki, sprawiają uśmiech na twarzy każdego domownika i postrach wśród robactwa. Edytowane 26 Lipca 2014 przez emczer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 28 Lipca 2014 Share Napisano 28 Lipca 2014 A więc Emczer doczekał się swojej Krwawej Merry - gratuluję i życzę powodzenia w uprawie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 13 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2014 (edytowane) Doczekałem też się wreszcie dzbanka na Ventracie. Po ładnych kilku miesiącach od przygarnięcia pod strzechę wytworzyła mi pięknego, wielkiego na 13.5cm ładnie wybarwionego dzbanuszka. Te co ma w pół uschnięte jak ją przynosiłem do domu mają po 5cm, więc zaskoczenie tym większe. Nie spodziewałem się, że aż tyle napompuje. Niby tylko N. x 'Ventrata', a cieszy bardzo. No nic. Kolejne już w trakcie... Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez emczer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 14 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2014 No i kolejny post pod postem. Tym razem pora pokazać dość niespodziewaną niespodziankę! Otóż stałem się dzisiaj, dość nagle, posiadaczem terrarium dość pokaźnych rozmiarów. Całe 60x60x100cm. Dla mnie potwór. A to za sprawą kolegi Bartnik'a, któremu jeszcze raz serdeczne wielkie dzięki, za tak super terrarium, za tak ogromnie symboliczną cenę! Będzie adaptacja na jesień! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 14 Sierpnia 2014 Share Napisano 14 Sierpnia 2014 hihi! Ty posiadłeś terrarium, a ja posiadłem roślinki i lampę. Bartnik zachwycił nas obu. Fajne masz te roślinki i powiem Ci szczerze, że pokazałeś swoimi zdjęciami że nawet prostsze w uprawie owadożerki, potrafią być równie piękne jak te trudne. Gratuluje ! Oby dalej ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 18 Września 2014 Autor Share Napisano 18 Września 2014 Pierwsze testy paneliku, a raczej jego chłodzenia... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 18 Września 2014 Share Napisano 18 Września 2014 Jaki duży masz radiator? mocno się grzeje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 18 Września 2014 Autor Share Napisano 18 Września 2014 20x10x3cm. Po godzinie coś pod 50stopni na oko, bo nie mam akurat nic do zmierzenia konkretnie. Nie ma tragedii, dotknąć można, ale wentylator na pewno będzie, bo tyle ich mam, że co mi szkodzi dodać. A liczę, że żywotność wszystkiego się zwiększy, chociażby kleju i pasty termoprzewodzących Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 18 Września 2014 Share Napisano 18 Września 2014 To jednak wentylatorki potrzebne. Ja chyba zamówię dwie sztuki mam 32 diody, ale 1Watowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi