Skocz do zawartości

emczer'owe roślinarium

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Stwierdzam, że trzeba by coś trochę pokazać swojego. Bo kolekcja się rozrasta, parapetu coraz mniej, więc wrzucę kilka fotek swoich wybranych okazów ;)

Wszystko trzymane na parapecie, z ekspozycją południowo-zachodnią. Słońca nawet sporo, tak, że nic tylko korzystać. Zwłaszcza, że wczoraj Carnisana wzbogaciła moją kolekcję o parę fajnych pozycji. :)

Od razu też zaznaczę, że ręki do zdjęć nie mam, aparatu zresztą też nie. Całość robiona, dopóki się nie dorobię aparatu, starą nokią ;)

Zacznę od mucholi.

Od lewej: D.M. Akai Ryu lub jak kto woli Red Dragon, co dopiero zaczyna się budzić do życia, D.M. Red-green, z obi, odratowana za całe 2.99pln, D.M. Bohemian Garnet x Red Piranha, która po śnie obudziła się najszybciej w tym roku..

MQ05geY.jpg

D.M. Cup Trap

tZxteKD.jpg

D.M. Regular

rwnIBgM.jpghJVEyT4.jpg

Tłustosze u mnie, czyli P. 'Tina' i jakieś hybrydy:

ay1HQGK.jpgFAOOXlp.jpg

Dorosłe dzbanki, czyli N. Ventrata i N. Hookeriana:

ojJTyor.jpg6X7or3g.jpg

Idąc dalej: 3x Cephalotus follicularis i 2x D. spatulata

SFBtMOA.jpg

To teraz już czysto rosiczkowo:

D. capensis typical, D. capensis Alba, D. aliciae

EHt7OMx.jpgivD20c7.jpgr66aC9Y.jpg

Dzisiaj D. aliciae została rozsadzona i podzielona (wyszły 2 doniczki po 2 roślinki), tak, że troszkę marniej dzisiaj wyglądają.

fatSO51.jpg

D. regia:

5PMTPAC.jpg

Tutaj nie mam pewności co dostałem w gratisie od Pana Alberta z Carnisany - podejrzewam D. intermedia. Jeśli jednak się mylę - poprawcie :P

OeuSgmP.jpg

To tyle do przedstawienia na dzisiaj. Roślin mam jeszcze trochę, sadzonek też sporo. Jednak tylko tym udało się na ten moment zrobić w miarę przyjazne zdjęcia i te udostępniam.

Miłego wszystkim, pozdrawiam!

Edytowane przez emczer
Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, dzięki, w sumie to tak może z 70% tego co mam; te fajniejsze i bardziej reprezentatywne okazy, bez sadzonek, siewek itp. ;) Muszę się ograniczyć, bo bez filtra się nie obejdę :)

Co do ramy okiennej - może nie widać na tych zdjęciach, ale są powyżej, tak, że jest ok.

Odnośnie wystawiania na balkon - też będą i na zewnątrz szły, tylko poczekam, aż się zrobi trochę mimo wszystko cieplej w nocy. Bo teraz to tak pogodowo słabo i wolę je trzymać wewnątrz. Do tego momentami spory wiatr, a już mi jedną ratowaną kapturnicę skubaniec wykończył...

@owadożer - dzięki za cynk. W sumie ciężko powiedzieć co to jest, na doniczce podpisane DID lub IP lub DIP, ciężko rozczytać, będę musiał skrobnąć maila ;) wyglądowo od razu mi się skojarzyło z D. intermedia, ale faktycznie też pasuje D. nidiformis. Tak czy siak, okaz zagadka :)

Ja wiem, że nie mam najpiękniej wybarwionych roślin, ani nawet blisko tego, jednak jestem zadowolony ze swoich rezultatów i tego, że praktycznie wszystkie skubańce przeżyły zimę (straty w dwóch sztukach), całkowicie bez doświetlania. Co prawda Cefale mogły by być bardziej wybarwione, ale rosną w sumie jak szalone, a wybarwianie dla mnie to kwestia drugorzędna na ten moment ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Zrobię małą aktualizację, z okazji szansy robienia zdjęć normalnym fotocykaczem, a nie telefonem... ;)

QTCwi2f.jpg

XCzTKGg.jpg

06i4VSS.jpg

IUgyXZ3.jpg

C7odfkT.jpg

fTGM8aE.jpg

FMi23Ym.jpg

9cWbtPP.jpg

fNGGU2t.jpg

jvTpMpD.jpg

gLp5faN.jpg

SFIgOoW.jpg

dPKzZqy.jpg

TS0kqJb.jpg

hWgzYKy.jpg

SqXfgVj.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Korzystając z chwili ładnej pogody na balkonie, oraz szybszego powrotu z roboty popełniłem parę zdjęć.

Biorąc pod uwagę, że aktualizacji dawno nie robiłem, to tym lepiej. Pora najwyższa. ;)

Jako, że części kolekcji się wyzbyłem, roślinek już mniej jak jeszcze tydzień temu toteż nie będzie sporego urozmaicenia.

Czas myśleć o nowych nabytkach... :D

Nepenthes x 'ventrata':

Sierotka z obi wreszcie zaczyna się krzewić i dzbankować. Ładnie podrosła od uratowania, więc się odwdzięcza coraz większą ilością zalążków... :) Cieszy mnie ten dzbanek niezmiernie. Zaobserwowałem, że najszybciej mu się rośnie i najchętniej, kiedy pije wodę jak capensis - w dużych ilościach.

vrLD4Vt.jpg

Bvcsglp.jpg

8HULUTr.jpg

Drosera Spatulata:

Niewątpliwie moje ulubione rosiczki. Ładnie rosną, sprawnie polują i są śliczne. Do tego kwitną jak szalone, znowu robiąc zdjęcie zauważyłem na jednej pęd kwiatowy.

UudiuQi.jpg

2Hyoe5D.jpg

Drosera aliciae:

I jej pęd kwiatowy.

z8IFLIj.jpg

6xb3Bc6.jpg

Nepenthes x 'hookeriana', a w zasadzie parę dzbanków. Cały krzak w konkursie z tego miesiąca:

SIjo5tH.jpg

Wu7bz9v.jpg

CiOhftf.jpg

Pinguicula 'Tina':

EJ2r6Rt.jpg

Dionaea Muscipula 'Regular form':

fA0rXak.jpg

gVqt5hn.jpg

uG9uyu2.jpg

Dionaea Muscipula 'Red Pirhana x Bohemian Garnet':

Roślina po przejściach. Raz chce umrzeć, ale zaraz odbija i rośnie dalej... Taka niezdecydowana.

3jhQeGa.jpg

Drosera nidiformis:

Po kwitnieniu mocno zmarniała, jednak powoli wraca do zdrowia i dorobiła się dzieciaczków.

5Nt5jU1.jpg

Drosera capensis 'All red':

BIzZZF0.jpg

D0Mti8T.jpg

Drosera capensis 'Typical':

ulqpC1R.jpg

qsbyT35.jpg

NqVXO1T.jpg

Drosera capensis 'Albino':

gryo84u.jpg

Tłustoszowe, nienazwane hybrydy:

aripeHT.jpg

Na tym miałem dzisiaj poprzestać... Jednak dotarła przesyłka od chłopaków z Carnisany chwilę temu i od dzisiaj już część nowej kolekcji jest w moim posiadaniu... ;)

Przedstawiam więc nowe nabytki:

Nepenthes 'Gentle' x 'Gentle' S, Nepenthes 'Bloody Mary' L, Nepenthes 'Rebecca Soper' M oraz gratis Dionaea Muscipula 'Low Giant' wierząc podpisowi.

fXru9pe.jpg

Fajne młode dzbanki, sprawiają uśmiech na twarzy każdego domownika i postrach wśród robactwa. :)

Edytowane przez emczer
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Doczekałem też się wreszcie dzbanka na Ventracie.

Po ładnych kilku miesiącach od przygarnięcia pod strzechę wytworzyła mi pięknego, wielkiego na 13.5cm ładnie wybarwionego dzbanuszka. :D

Te co ma w pół uschnięte jak ją przynosiłem do domu mają po 5cm, więc zaskoczenie tym większe. Nie spodziewałem się, że aż tyle napompuje.

Niby tylko N. x 'Ventrata', a cieszy bardzo. :)

GTbmtU8.jpg

No nic. Kolejne już w trakcie... ;)

Edytowane przez emczer
Odnośnik do odpowiedzi

No i kolejny post pod postem.

Tym razem pora pokazać dość niespodziewaną niespodziankę! ;)

Otóż stałem się dzisiaj, dość nagle, posiadaczem terrarium dość pokaźnych rozmiarów. Całe 60x60x100cm. Dla mnie potwór.

A to za sprawą kolegi Bartnik'a, któremu jeszcze raz serdeczne wielkie dzięki, za tak super terrarium, za tak ogromnie symboliczną cenę!

Będzie adaptacja na jesień! ^_^

f6hLivO.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

hihi! Ty posiadłeś terrarium, a ja posiadłem roślinki i lampę. Bartnik zachwycił nas obu. Fajne masz te roślinki i powiem Ci szczerze, że pokazałeś swoimi zdjęciami że nawet prostsze w uprawie owadożerki, potrafią być równie piękne jak te trudne. Gratuluje ! Oby dalej !

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

20x10x3cm. Po godzinie coś pod 50stopni na oko, bo nie mam akurat nic do zmierzenia konkretnie. Nie ma tragedii, dotknąć można, ale wentylator na pewno będzie, bo tyle ich mam, że co mi szkodzi dodać. :) A liczę, że żywotność wszystkiego się zwiększy, chociażby kleju i pasty termoprzewodzących :P

Odnośnik do odpowiedzi