Skocz do zawartości

mech do ozdoby doniczki

comandos21

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wam mistrze.. otóż tak zastanawiam się nad tym czy tylko torfowiec może być na torfie w doniczce? Mam na działce mech górski i nie mogę nim wyłożyć swojego torfu wokół rosiczek tak żeby ładniej wyglądała? też rośnie na podłożu kwaśnym.

Są 2 opcje:

1.mech tujowiec podobny to tego:

mech-lesny.jpg

2.A ten zaś rośnie na kamieniach ze skalniaka

2010_03300031.JPG

199_b.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Hej !

Otóż mech torfowiec, jest używany ze względu na swoje właściwości chłonięcia wody, wysoką estetykę, oraz fakt że rośliny owadożerne rosną w mchu torfowcu w naturze (ofc. mówię tu o głównie o rosiczkach). Jeżeli faktycznie chciałbyś w/w użyć tylko do celów dekoracyjnych, na "wierzch" gotowej mieszanki, to czemu nie !? Pamiętaj by go dobrze przygotować.

Edytowane przez spijając_nektar
Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co naczytałem się na forach terrarystycznych, przy hodowli węży i pająków, ludzie biorą taką darń/połać mchu, opłukują go prysznicem, by pozbyć się igliwia, nieproszonych gości i martwych szczątek, następnie wkładają mech do miski przyciskają czymś ciężkim i zalewają wodą na kilka/kilkanaście godzin. Dzięki temu zabiegowi, wytopi i wygoni to już do reszty intruzów i szkodniki. Na koniec wyciągnąć wszystko z michy i wyciąć odpowiedni rozmiar. Nigdy tego nie próbowałem a wiem, że bardzo ciężko jest utrzymać przy życiu taką połać mchu w terrarium a co dopiero w doniczce. Nie mniej jednak jeśli pokusisz się o taką dekorację, zamieść fotki i zrelacjonuj jak to wygląda i jak daje rade, gdyż sam jestem ciekaw.

Kiedyś na jednej wystawie roślin owadożernych, na kiermaszu widziałem, że sprzedawali rośliny z gotowym trawniczkiem "pod nogami", jednak nie spytałem co to takiego.

Odnośnik do odpowiedzi

Na koniec chciałbym nadmienić tylko, że pod żadnym pozorem nie pozyskuj go z lasu gdyż jest to nielegalne i karalne, a rośliny te są pod ochroną. Jeśli pochodzi z Twojej działki, to absolutnie nikt nie powinien mieć żadnych zastrzeżeń. Sam takowych nie mam :)

Odnośnik do odpowiedzi