comandos21 Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 Cześć kolejne pytania i kolejne dylematy... tzn: przesadzałem kapturnicę bo bulwa korzeniowa była ogromna... teraz pytania: 1. rozdzielałem bulwy razem z młodymi odrostami i je porozcinałem tak by każda z bulw miała korzenie, czy odżyją? 2 bulwy nie mają odrostów tylko są wsadzone w podłoże czy też odbiją? może jakiś rysunek ktoś ma jak prawidłowo je przesadzać 2. jak należy sadzić bulwy i co ma wystawać ponad podłoże? czy mam tą część bulwy z której wyrastają listki też przysypać czy nie? 3. czy dobrze zrobiłem przesadzając kapturnicę ponieważ podłoże już śmierdziało zgnilizną? 4. opłukałem korzonki w deszczówce przed przesadzeniem do świeżego torfu... czy dobrze zrobiłem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 1. Nie do końca rozumiem, co nazywasz odrostami? 2. Część bulwy, z której wyrastają liście, nie ma być przysypana, musisz widzieć stożek wzrostu, a stożek wzrostu musi widzieć światło. 3. Tak. 4. Biorąc pod uwagę zgniłe podłoże - tak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 11 Maja 2014 Autor Share Napisano 11 Maja 2014 (edytowane) oj tak to nazwałem"odrosty" chodzi mi o młode listki wyrastające ze stożka, czy ten stożek musi być czyściutki tzn. czy ma być widać brąz tej bulwy czy może być lekko ubrudzony torfem? tu foty czy dobrze jest?: wystaje ten stożek wzrostu nad podłoże z tym że jest brudny z torfu, może tak zostać czy oczyścić pędzelkiem i wodą? Edytowane 11 Maja 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 Rośliny nadal zdają się być zagrzebane, oczyść te stożki i zobaczymy. I wrzucaj większe zdjęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 11 Maja 2014 Autor Share Napisano 11 Maja 2014 (edytowane) Tu są większe foty, w torfie wsadziłem tylko dolną część bulwy tej zdrewniałej z korzeniami reszta jest nad podłożem P.S specjalnie żeby wam pokazać polałem wodą po bulwach:) Klikajcie w fotę to się otworzy w pełnym rozmiarze:) żeby było jasne jak ja to widzę i zrobiłem:) Nikt nie wie jak sadzić kapturnice czy co???? Edytowane 11 Maja 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 No jednak za bardzo wyciągnięte, widoczna ma być tylko część bulwy z góry, z której wychodzą liście, u Ciebie zaś bulwa odsłonięta jest też po bokach - podsypałbym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 11 Maja 2014 Autor Share Napisano 11 Maja 2014 No jednak za bardzo wyciągnięte, widoczna ma być tylko część bulwy z góry, z której wychodzą liście, u Ciebie zaś bulwa odsłonięta jest też po bokach - podsypałbym. No jak tak miałem to mówiłeś że za bardzo zakopana:) a tak nie może zostać? coś się z nią stanie? :) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 (edytowane) Bardzo wiele było widać na zdjęciach 300x400px... Napisałem, że ZDAJĄ się być zagrzebane i żebyś oczyścił stożki, a nie wyciągał rośliny w górę. Edytowane 11 Maja 2014 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 Ale się czepiacie o pół centymetra w tą czy w tamtą i to już w którymś wątku z kolei... U moich roślin, zwłaszcza starszych, zawsze kłącze wyłazi na wierzch, czasem nawet puści korzenie, które kawałek są odkryte. Jedna w ogóle wyszła z kłączem z doniczki i wisi z boku i jakoś nie zauważyłem żeby rosła gorzej. Rozumiem gdyby całe było na wierzchu, ale podsypywanie torfu z dokładnością co do milimetra to moim zdaniem przesada To nie delikatna bulwa jak u muchołówki, tylko kawał "drewna" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 11 Maja 2014 Autor Share Napisano 11 Maja 2014 Dobra to ją tak zostawię, jeszcze jedno... jedna szt. ma młode listki ale nie ma kłącze korzonków, tak jakoś mi się urwała:) czy odżyje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi