comandos21 Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 (edytowane) Hej wam mistrze, ostatnio wpadłem na pewien pomysł, otóż piłem witaminy musujące z przezroczystej tuby takie w pastylkach i wpadłem na to iż można by tą tubę przezroczystą wykorzystać jako system nawadniania:) Skąd pomysł? już mówię: otóż mam dość (jak większość pewnie) wsadzania doniczek do większych pojemników jak po lodach 1l itp sami wiecie jak o wygląda nieestetycznie na parapetach, z podstawek tradycyjnych często przelewamy wodę i cały parapet mokry. No więc tak: Potrzebne będą 1. doniczka 17' 2. śrubokręt do wypalenia dziurek -ja poprawkę zrobiłem i pozalepiałem większość, zostawiłem tylko 2 dziurki w tubie( taka rada>zróbcie mniej dziurek ja ciupkę przesadziłem na tych fotach) :biggrin: 3. tuba po tabletkach musujących moja ma 17cm wys. po tabletkach 20+4 1.W tubie wypalamy otwory na dole (ponieważ rosiczki lubią podsiąkać stąd na całej wysokości tych dziurek nie robić) do odpływu wody dla roślinek 2.W donicy nie robimy dziur na spodzie by roślinki miały poczucie ciągłego błotka 3.umieszczamy tubę na środku donicy spodem tuby ku dołowi (tubę przyklejamy do dna doniczki ) 4.zasypujemy całość wokół torfem Dla lepszego efektu można nałożyć 2 cm poszczerbionego kubeczka plastikowego na część z dziurkami(ja tak zrobiłem) Dla pewności, że będzie się to wszystko ładnie trzymało można spód tuby przykleić klejem na gorąco (lub 2-epoksydowym który twardnieje po 4h))do doniczki A tak to widzę: Na zdjęciach jest tuba postawiona "na odwrót" w realu byłaby wlotem do góry. Druga rzecz to to, że można by tam gdzie są dziurki wysypać kamyczki lub keramzyt żeby była taka część wodna ok 1cm u dołu Co o tym myślicie? Jeszcze coś dla tych którzy mówią o zapasie wody: do tuby spokojnie wchodzi gwint od butelek małych od coca-coli:) Koszt takiej donicy z systemem nawadniania to w sklepie 20-48zł Mój koszt zakładając, że mamy klej to: -doniczka (u mnie ) ok3zł w carefourze -tuba 4zł 7zł całość Tu troszkę fotek instruktażowych:) Aha dodam, że pojemność tuby jest 2 kronie większa niż zwykłej podstawki. Co do szybkiego wchłaniania wody też mam na to sposób:) Użyjcie do tego zatyczki od tej właśnie tuby, wypalamy małą dziurkę w niem i do zalanej tuby wodą wciskamy tą zatyczkę , mały otwór bd robił za "ciąg" im mniejszy tym tuba oddaje mniej wody Pamiętajcie ta tuba w sumie ma zastąpić podstawki więc nie lejcie max wody bo zrobi się błotko:) Oto efekt: Edytowane 18 Maja 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adivip125 Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 Pomysł nie jest zły, aczkolwiek dostrzegam kilka minusów. Doniczka wymaga przygotowania przed posadzeniem roślin - robisz taką doniczkę z wielką rurą, która sterczy pośrodku, ograniczając tym samym miejsce dla roślin i jednocześnie wyglądając 'dziwnie'. Dalej - posadzisz tam chociażby D. capensis która urośnie Ci do rozmiarów małego krzaczka i zakryje otwór - albo chociaż utrudni dostęp do otworu. Dalej - nie taka łatwa sprawa z tą butelką - połączenie między nią a rurką musi być szczelne, bo inaczej wszystko wyleje Ci się do doniczki na 'raz'. Nie trzeba korzystać z pojedynczych doniczek z podstawkami - często wykorzystywaną techniką w hodowli owadożerów jest tzw. 'tray method' - roślinki sadzisz do doniczek z otworami w dnie, a doniczki do większych pudełek. Podlewanie ogranicza się do dostarczania wody do pudełka. W takim położeniu bardzo łatwo o praktyczny system nawadniający - odsyłam tu: Prosty system nawadniania To są najprostsze i bardzo skuteczne sposoby. Oczywiście możesz wypróbować swój sposób i dopracować go - no i podzielić się obserwacjami na forum Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 11 Maja 2014 Autor Share Napisano 11 Maja 2014 (edytowane) Dodałem foty jak to wygląda, co do roślinek to nie muszą to być d.c. Alby mogą być tu posadzone rosiczki mniejszych rozmiarów lub może nam to służyć jako pojemnik do rozmnażania sadzonek z liści, ja np. to do takich celów zrobiłem Połączenie między tubą a butelką jest bardzo szczelne bo gwint wchodzi dosłownie na wcisk i to duży:) Edytowane 11 Maja 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 Pomysł niezły - sam tak podlewam rośliny w większych donicach. Jednak daję na dno odwróconą doniczkę, aby zwiększyć zbiornik wodny (wszelkie otwory zakrywam szmatką, aby torf się nie dostał...) Tak trzymaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 Ha ! miałem kiedyś identyczny blat kuchenny! Do tematu: Pełna 5+ za kreatywność! Sposób jak najbardziej udany i dobry do dużych donic lub balkonowych torfowisk. Mi się udało kupić takie donice ze zbiornikiem na wodę, miarką i wlewem wyjątkowo tanio, to też nie bawiłem się w ten sposób. Jednakże nie zawsze zdarzają się takie promocje, więc instruktaż jak najbardziej potrzebny. Ktoś wspomniał tutaj o estetyce. Tak zostawia wiele do życzenia, jednak jest to wysoce praktyczny sposób a przede wszystkim tani. Gdyby comandos21 stawiałby na estetykę, jestem pewny że wymyśliłby również coś i ładnego i praktycznego. Poza tym radość z tworzenia i wcielania w życie swoich pomysłów jest bezcenna, więc mógłbym postawić u siebie taką Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 Wszystko ładnie pięknie tylko moja mała sugestia: rurkę nacinamy pod kątem i tak też przyklejamy, dodatkowo nie na środku doniczki a z boku maksymalnie przy ściance. Daje nam to możliwość sadzenia rośliny na środku doniczki a co do estetyki- wystarczy przyciąć rurkę na wysokość podłoża i przykryć np. jakimś ozdobnym kamykiem czy innym bajerem (może to być muszelka, korek lub cokolwiek innego) i wszystko da się zdziałać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 12 Maja 2014 Autor Share Napisano 12 Maja 2014 (edytowane) Ciesze się,że pomysł się spodobał Na pewno bd modyfikował z czasem ten bajer;) to wrzucę nowe foty, na razie to prototyp Co do położenia to po prostu tak było mi wygodniej w tej właśnie doniczce zamontować ta tubę , ponieważ boki są zaokrąglone( a tą akurat miałem "na zbyciu") Na dnie obłoże w okół to watą żeby torf się nie dostawał do tuby. A do podłużnych donic balkonowych mam patent z butelką w rogu:) Edytowane 12 Maja 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi