Skocz do zawartości

Brązowiejące i usychające liście u peltaty+sphagnum

Alyson

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie problem dotyczy pułapek peltaty.

Najczęściej stoi na wschodnim parapecie lub na południowym, podlewana wodą demineralizowaną. Rośnie cały czas wzwyż.

Zdjęcia są dość kiepskiej jakości, postaram się niedługo wrzucić lepsze z aparatu.

Mam też parę pytań dot. sphagnum.

Może być w kuwecie bez torfu? Na jaką wysokość musi być zalany?

Jaka może być przyczyna lekko czerniejących listków?

Czy należy go zraszać?

Stoi na wschodnim parapecie, podlewany destylowaną.

post-6651-1399829592_thumb.jpg

post-6651-1399829626_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie wygląda na to żeby wchodziła w stan spoczynku.

Piszesz że jest na wschodnim lub południowym oknie- czyli jest przenoszona? Plus to że kwitnie (kwiaty samopylne, będziesz mieć nasionka) to może osłabić roślinę.

Rosiczka ta lubi dość jasne żeby nie mówić słoneczne stanowiska więc może mieć za mało słońca. Parapet parapetowi nie równy, choć nie jest to jakoś wybitnie światłolubna rosiczka więc chyba nie trzymasz jej w słabym stanowisku oświetleniowym.

Jak podlewana może ją nico przelewasz?

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czasami ją przenoszę, myślałam, że ma za dużo światła więc wylądowała na wschodnim. Z przelaniem też kombinowałam, ograniczyłam podlewanie( może w rezultacie przesuszyłam?) Piszesz,że kwitnie, teraz gdy jest tak mała? Myślałam, że to stożek wzrostu tak wygląda, choć mi coś nie pasowało(tak, początkujący hodowca ;))

Co w takim razie z jej kwitnieniem, gdy jest w takim stanie?

Odnośnik do odpowiedzi

Mi to wygląda tak:

1. za blisko świetlówki trzymasz

2. daj jej podporę jakąś

3. jeśli kwitnie to będzie niestety schła

4. powinna mieć większą wilgotność powietrza bo jest wysoka i górne partie będą schły niestety

5. nie przenoś rosiczek, one uwielbiają słonko :P

Czasami jak łapka za dużo złapie owadów w krótkim czasie to wówczas ma tendencję do usychania

Co do torfu, gdyby był nie teges to by uschła cała na całej długości:)

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie ona już zaczyna powolutku wchodzić właśnie w okres spoczynku, na końcu łodygi wypuściła pąk kwiatowy, więc już wyżej rosnąć nie będzie. Bulwiaki lubią zimno, nigdy powyżej 25*C, a taka temperatura często jest na południowych parapetach od strony wewnętrznej podczas słonecznych dni. Ja polecam całą wiosnę trzymać bulwiaki na zewnątrz (najlepiej też na stanowiskach, gdzie to światło słoneczne jest trochę rozproszone, albo tylko przez parę godzin dziennie) , gdyż tylko tam temperatury są odpowiednie dla ich wzrostu (teraz jest połowa maja i jak na razie temperatury utrzymywały się poniżej 20*C) .

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi