Lemiesz Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 Od kilku tygodni mam u siebie torfowisko jednak mam mały problem wytrzymują na nim na razie kapturnice i rosną niesamowicie oraz ledwo co muchołapki po kilku śledztwach doszedłem do wniosku że jest to wina słońca mają je prawie cały dzień i wszystkie moje polskiej odmiany rosiczki popaliło. Więc mam dwa pytania: 1. Jak z tym sobie poradzić 2. Czy możecie mi poradzić jakieś odmiany kapturnicy które macie u siebie w torfowisku bo jak mi się nie uda z rosiczkami i muchówkami to zrobię sobie jednogatunkowe torfowisko. Dziękuje z pomoc i pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 Mucholce padają od nadmiaru światła? Abstrakcja wręcz, jeśli nie były trzymane miesiąc w zupełnej ciemnicy. Rosiczki takie jak rotundifolia czy binata świetnie się czują w pełnym słońcu, pod warunkiem wysokiej wilgotności podłoża(woda na równi z podłożem). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiesz Napisano 12 Maja 2014 Autor Share Napisano 12 Maja 2014 Mucholce padają od nadmiaru światła? Abstrakcja wręcz, jeśli nie były trzymane miesiąc w zupełnej ciemnicy. Rosiczki takie jak rotundifolia czy binata świetnie się czują w pełnym słońcu, pod warunkiem wysokiej wilgotności podłoża(woda na równi z podłożem). Nie brakuje może z 4cm a ich liście wyglądają jakby były przypalone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 Jeśli je niedawno posadziłeś to pewnie się aklimatyzują - następne liście powinny być już normalne, lekko czerwone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 (edytowane) Co do muchołówek, to być może mają zbyt wilgotno - kapturnice w szczycie sezonu lubią rosnąć wręcz w wodzie, muchołówki bywają bardziej czułe (w szczególności kultywary) na zbyt duże "błotko", chociaż latem, kiedy cały czas słońce będzie prażyło, powinny bez szemrania sobie radzić. Edytowane 12 Maja 2014 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 14 Maja 2014 Share Napisano 14 Maja 2014 Lemiesz, daj zdjęcia tych przypalonych rosiczek, bo to co opowiadasz ma niewiele sensu. Na palącym, prażącym słońcu w Portugalii rosną rosiczki pośrednie i okrągłolistne, a nic im się nie dzieje. Coś musiało innego u Ciebie zadziałać, że tak wyglądają, jakby były poparzone. Albo wystawiłeś je z ciemnego miejsca, prosto na słońce, to byłoby możliwe i tylko to. Ale nie zmienia to preferencji samych roślin i powinieneś wiedzieć jakie one mają i, że nie jest możliwym, żeby się nie przystosowały do czegoś co jest im bezwzględnie potrzebne = słońca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi