Skocz do zawartości

Sczerniały pęd kwiatowy

dwilu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wczoraj wieczorem zauważyłem że u mojego d. natalensis pęd kwiatowy sczerniał, a cała roślinka jakby zrobiła się lekko ciemniejsza od innych. W pierwszej chwili pomyślałem, że może za dużo słońca więc, przeniosłem je z południowego parapetu na południowo-zachodni. Dzisiaj dokładniej się przyjrzałem i nie wiem już co to jest... Inne d. natalensis w tej doniczce rosną ładnie, nawet kolejna puszcza pęd kwiatowy. Roślinka zawsze stała na południowym parapecie, podlewam wodą destylowaną do podstawki, woda tam zawsze jest, ale staram się nie przesadzać z wodą, żeby nie było aż za morkro(ze względu na pleśń itp), a podłoże to torf kwaśny.

Zamierzam odciąć ten pęd kwiatowy i tak już nic z niego nie będzie... Mam nadzieję, że pomożecie mi uratować tę roślinkę i kolejne pędy...

501_sam_1138.jpg

Z góry dziękuję za odpowiedź i poświęcony czas.

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, czernienie może być oznaką

1. jej pierwszego kwitnienia stąd pęd słaby

2. małą wilgotnością

Wiesz,że młode rosiczki gdy kwitną mogą całkowicie paść, daj jej kilka sezonów i dopiero pozwól jej zakwitnąć. Poza tym zmarnieje"w oczach" gdy wypuści kwiatka

Odnośnik do odpowiedzi