Skocz do zawartości

Mimoza , wysiew nasion, sprawdzone metody?

comandos21

Rekomendowane odpowiedzi

Macie sprawdzone metody wysiewu nasion?

Gdzieś czytałem, że można ta brązową łupinę lekko naciąć i gdy się otworzy wyjąć nasionko i tak je posadzić...

Otóż tak też zrobiłem bez namaczania ... ale.... mam dylemat nie wiem czy najpierw przed otworzeniem namaczać czy wydobyte nasionka namaczać, przeciez nie ma to teraz sensu to namaczanie:....

Podobno też lepiej położyć nasionka na ziemi a nie zakopywać, prawda to?

P.S prosiłbym admina o przeniesienie tematu do roślin egzotycznych, sorry z pośpiechu dodałem temat nie tu gdzie trzeba blushwacko wacko

Oki dzięki wielkie. Tak o ten mi chodziło:)

Edytowane przez comandos21
Przeniósłbym, gdybyśmy taki dział na forum mieli. Nie mamy, więc temat ląduje w Pubie. Jest dział "Rośliny egzotyczne - kupię/sprzedam", prawdopodobnie o ten Ci chodzi.
Odnośnik do odpowiedzi

Ja moczyłem 2x po 48h. W okresie 2tyg bodajże . Kiełkować zaczęły już w szklance . Kładłem na ziemie i lekko dociskałem . Z 6 wysianych nasion rosną 3 i mają się świetnie jak na razie .

Odnośnik do odpowiedzi

Gaza bardzo mokra w ciągłym kontakcie z woda . W sumie u mnie to było bez różnicy czy kończyły się w wodzie w szklance czy na gazie . I tak kielkowaly.

Odnośnik do odpowiedzi

Gaza bardzo mokra w ciągłym kontakcie z woda . W sumie u mnie to było bez różnicy czy kończyły się w wodzie w szklance czy na gazie . I tak kielkowaly.

Aha, dobra a pudełko przezroczyste z przykrywką a w nim nawilzona chusteczka chigieniczna? może być?

Jak długo czekałeś na kiełek?

Odnośnik do odpowiedzi