comandos21 Napisano 13 Maja 2014 Share Napisano 13 Maja 2014 (edytowane) Macie sprawdzone metody wysiewu nasion? Gdzieś czytałem, że można ta brązową łupinę lekko naciąć i gdy się otworzy wyjąć nasionko i tak je posadzić... Otóż tak też zrobiłem bez namaczania ... ale.... mam dylemat nie wiem czy najpierw przed otworzeniem namaczać czy wydobyte nasionka namaczać, przeciez nie ma to teraz sensu to namaczanie:.... Podobno też lepiej położyć nasionka na ziemi a nie zakopywać, prawda to? P.S prosiłbym admina o przeniesienie tematu do roślin egzotycznych, sorry z pośpiechu dodałem temat nie tu gdzie trzeba wacko Oki dzięki wielkie. Tak o ten mi chodziło:) Edytowane 13 Maja 2014 przez comandos21 Przeniósłbym, gdybyśmy taki dział na forum mieli. Nie mamy, więc temat ląduje w Pubie. Jest dział "Rośliny egzotyczne - kupię/sprzedam", prawdopodobnie o ten Ci chodzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bossan Napisano 13 Maja 2014 Share Napisano 13 Maja 2014 Ja moczyłem 2x po 48h. W okresie 2tyg bodajże . Kiełkować zaczęły już w szklance . Kładłem na ziemie i lekko dociskałem . Z 6 wysianych nasion rosną 3 i mają się świetnie jak na razie . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 13 Maja 2014 Share Napisano 13 Maja 2014 Nasiona mimozy sadzi się w ziemię,a nie na,jak inne owadożery. Ja sadziłem prosto do ziemi i po ok.2 tyg.wzeszły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 14 Maja 2014 Autor Share Napisano 14 Maja 2014 no ok ale w szklance całe zanurzałeś w wodzie, że pływały na dnie i tam kiełkowały? Podobno nie wolno nasion trzymać pod wodą bo potrzebują powietrza... gdzieś to na necie wyczytałem:)) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bossan Napisano 14 Maja 2014 Share Napisano 14 Maja 2014 Nasiona leżały na gazie . Nie były pod wodą . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 14 Maja 2014 Autor Share Napisano 14 Maja 2014 A ja zawsze w kieliszku je moczylem kurde az opadly ... czyli nie namaczamy tylko kładziemy na wilgotnej gazie i mogą być bez łupiny tak? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bossan Napisano 14 Maja 2014 Share Napisano 14 Maja 2014 Gaza bardzo mokra w ciągłym kontakcie z woda . W sumie u mnie to było bez różnicy czy kończyły się w wodzie w szklance czy na gazie . I tak kielkowaly. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 14 Maja 2014 Autor Share Napisano 14 Maja 2014 Gaza bardzo mokra w ciągłym kontakcie z woda . W sumie u mnie to było bez różnicy czy kończyły się w wodzie w szklance czy na gazie . I tak kielkowaly. Aha, dobra a pudełko przezroczyste z przykrywką a w nim nawilzona chusteczka chigieniczna? może być? Jak długo czekałeś na kiełek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi