Skocz do zawartości

wykładanie dna doniczki pod torf oraz przygotowanie do wysyłki

comandos21

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, wiem że w sumie zaśmiecam ale mam kolejne pytanie, jak pakujecie do wysyłki lub transportu roślinki w doniczkach?

Myślałem aby np. torf nawilżony od góry obłożyć wacikami kosmetycznymi, zabezpieczyć to taśmą np srebrną techniczną lub zwykłą do pakowania a na roślinkę nałożyć np wyciętą wielo-doniczkę i to zakleić np taśmą.

A drugie co mnie interesuje to to żeby np torf się nie wypłukiwał z małych doniczek 9' mogę na spód położyć waciki kosmetyczne i dopiero na to torf, będzie to chłonęło wodę i nie będzie zanieczyszczało tej w podstawce.

Czy lepiej nie dawać wacików bo to zmieni coś w podłożu?

Kamyczków nie bd kładł na dół bo nie mam i to samo z piaskiem:)

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Tamten temat zawiera poradnik jak pakować roślinę z doniczką, tylko trzeba ten temat przeczytać. Co do wacików, to na chłopski rozum nie powinny zaszkodzić, ale nie uznawaj mojego zdania za wiążącego jakby co i nie podawaj mnie do sądu. :)

Edytowane przez beginner
Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dobra dałem te waciki wchłonęły wodę ale ciekawe czy torf z nich teraz wchłonie:)

A co do pakowania to wy ubijacie torf w tej doniczce przed zabezpieczeniem żeby nie był za luźny czy luźno sypiecie? Ma to jakiś specjalny wpływ na wzrost rosiczek ?

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi