Skocz do zawartości

eukaliptus cytrynowy i szkodniki

comandos21

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wam, od paru dni zauważyłem na moich eukaliptusach u spodu liści białe male jakby mszyce ale nie wiem co to dokładnie... liście na których są usychają i odpadają ...

jak to dziadostwo zwalczyć żeby nie zniszczyć rošlinki?

Myślałem o sprayu na mszyce ale czy to da im rade? Też czytałem, że można opryskiwać wywarem z czosnku i cebuli.

Znacie jakieś cudowne metody?

Pochwale się od razu moimi rocznymi eukaliptusami cytrynowymi:) po oprysku już są ^_^

c549f97a.jpg0cb49a56.jpg097cf5f1.jpg

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

No bez zdjęć, to nie da rady kolego. Ty dużo piszesz, ale mało konkretów widzę ostatnio.

Jak nie ma pajęczyn, to nie przędziorki - więc pewnie mszyce.

Próbuj sprayem, jak nie podziała, to wtedy będziemy myśleć.

O wywarach z czosnku, tytoniu i innych, możesz poczytać na wieli stronach ogrodniczych.

Tak czy siak - działaj szybko, bo eukaliptus cytrynowy źle znosi robactwo, a sam w sobie szybko też nie rośnie.

A na przyszłość - trochę inicjatywy - szukaj też trochę w necie informacji, a nie zakładasz kolejny temat na tym forum, serio. Bo bez inwencji, to co to za hobby, gdzie wszystko chcesz mieć na tacy.

Odnośnik do odpowiedzi

Wróce ppoł. do domu to wstawię fotę obecnie w robocie jestem.

pajęczyny nie ma żadnej...

Szukałem ale bez skutku bo co do samego eukaliptusa cytryn. nie ma tematów a też nie chcę pryskać czymkolwiek.

Będę wracał to kupię spray na mszyce do begonii i róż Biopona

Odnośnik do odpowiedzi

Każdą roślinę zieloną traktuj jak roślinę zieloną. Owadożery, to już temat trudniejszy, ale jak trzeba, to też tym popryskasz.

Więc nie szukaj haseł stricte pod daną roślinę, bo jaki to ma sens? Logika! I powodzenia w uprawie, mszyce nie są trudne do ubicia, a eukaliptusy cytrynowe są fajne :)

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, oto foty: unsure

4342c200.jpg51399585.jpg

Tak wyglądają listki na których już dłużej są te robaczki

90bbaffb.jpg287ef58a.jpg

A taki środek zakupiłem(to mleczko do rozrabiania 1ml na 500ml wody)

24768442.jpgedc1ebfe.jpg

Później jakby nagle ich nie ma na tych brązowych listkach i tyle, są znów na innych unsure

Już wiecie czym są te małe larwy? na jednym ze zdjęć je widać:) i czy pomoże ten cały oprysk:/

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi