krople_rosy Napisano 17 Maja 2014 Share Napisano 17 Maja 2014 (edytowane) Hej Forumowicze ! W śród wszystkich dzbaneczników - czy to hodowanych w domu, czy z westchnieniem zazdrości oglądanych w internecie - zawsze największą moją u zazdrość, pożądanie i chęć hodowli budziła N. ampullaria... Dzbanecznik wyjątkowy, okazały, piękny i jako jedyny tworzący wspaniałą rozetę przyziemną, wyglądającą jak "dzbanki wyrastające znikąd". Nie dość, że dzbanki są urocze, a roślina przez swą "idywidualność" urasta do wyższej rangi dzbaneczników, to jeszcze jest gatunkiem wprost z Borneo - miejsca w którym przed śmiercią muszę być na pewno ! Z nieskrywaną i wielką radością chciałbym Wam przedstawić jednego z najnowszych lokatorów mojego terrarium ! Oto Nepenthes ampullaria "Lime Twist": Haha.. wiem że spodziewaliście się czegoś nieco "okazalszego".. Jednak, by pochwalić się "okazalszą" rośliną - zamieściłbym temat w "roślinie miesiąca" . To jest "Rok z życia roślin", więc podejmuję wyzwanie i chciałbym przebrnąć wraz z Wami, rok życia mojej ampullarii - od samego początku, do samego końca. To trzeci dzień u mnie. Dzbanecznik został posadzony w "mieszance dla dzbaneczników" z dodatkiem pokruszonego i rozdrobnionego, suszonego mchu torfowca. Trzymany w terrarium o wilgotności >70% temperaturze 26*C dzień, 19*C noc, Pod świetlówkami 4x24W. Przez te trzy pełne dni, stan roślinki się nie zmienił.. To dobrze! Niech najpierw rozbuduje system korzeniowy, by zadowolić nas pięknymi liśćmi, a następnie wspaniałymi dzbankami. Grunt że stan się nie pogarsza ! Nie wiem kiedy zaktualizuje temat. Nie chce się określić w czasie, gdyż wolę zaktualizować temat, gdy nastąpią jakieś zmiany. Trzymajcie kciuki i do następnej relacji !!! Edytowane 17 Maja 2014 przez spijając_nektar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 17 Maja 2014 Share Napisano 17 Maja 2014 Pomysł ciekawy, jednak z technicznego punktu widzenia prosiłbym aby zdjęcia były bardziej ostre i niezaszumione. Sam też mam z tym problem i nie wiem czy jest to wina aparatu czy też operatora aparatu , a że temat zapowiada się interesująco dobrze byłoby oglądać dobre zdjęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 17 Maja 2014 Share Napisano 17 Maja 2014 Niekoniecznie z Borneo - N. ampullaria jest dość pospolity, od Sumatry, Płw. Malajskiego aż do Nowej Gwinei Ale powodzenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 18 Maja 2014 Autor Share Napisano 18 Maja 2014 Oh, no tak występowanie Ampullarii jest wyjątkowo obszerne, jednak taka mała radość że na Borneo też są właśnie takie . @Mieczus: specialnie dla Ciebie postaram się następnym razem zrobić zdjęcie jakąś mega-super-wspaniałą lustrzanką, a nie kalać oczy zwykłym aparatem w telefonie :D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 18 Maja 2014 Share Napisano 18 Maja 2014 Dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 26 Maja 2014 Autor Share Napisano 26 Maja 2014 Dzień 12: Ampullaria przez większość okresu, "stała w miejscu" lub traciła kolejne liście. Powinienem był jej poucinać liście na 1/3 długości, może by bardziej skupiła się na korzeniu... Nie mniej jednak: TAK !!!! Ruszyła ! dwa dni temu zaczął się jej rozwijać pierwszy liść! Jest to wielki progres dla mnie, bo już mogę snuć wyobrażenia pierwszych dzbanków. Przez ten okres "czekania" wydaje się że rośnie wyjątkowo wolno, lecz mnie to nie przeszkadza. Grunt że warunki jej odpowiadają. Czy będą również odpowiadać dzbankowaniu? - to się dopiero okaże ! Ps: Mieczuś nie wiem czy tu jeszcze zajrzysz, lecz przykro mi, nie miałem lepszego aparatu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 27 Maja 2014 Share Napisano 27 Maja 2014 Ps: Mieczuś nie wiem czy tu jeszcze zajrzysz, lecz przykro mi, nie miałem lepszego aparatu Jakoś Ci wybaczę Cieszę się razem z Tobą ze wzrostu roślinki i czekam na kolejne postępy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 20 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2014 (edytowane) Dzień 37: No i sam nie wiem co o tym wszystkim myśleć.. Minął równy miesiąc od posadzenia mojej ampullarii . Po długim okresie czekania i wielkiej radości z pierwszego liścia, roślina stanęła w miejscu. Kompletnie. Wszystkie liście pousychały, został tylko jeden liść z ostatniego postu, jeden najstarszy który ani nie chce żyć, ani schnąć i zalążek nowego liścia. Dzbanecznik ani nie stoi w wodzie, ani nie jest przegrzany, ma odpowiednią wilgotność i w terrarium i podłożu. Po prostu zastygł w bezruchu. Może macie jakieś sposoby by sprawdzić czy żyje? Bo mam smutne wrażenie, że zgniły mu korzenie i resztką sił się broni wciąż będąc zielonym.. Cholera... to mój najcenniejszy i najbliższy sercu okaz i nie chce go stracić za wszelką cenę.. Proszę doświadczonych hodowców o pomoc z moim N. ampullaria !!! Edytowane 20 Czerwca 2014 przez spijając_nektar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 20 Czerwca 2014 Share Napisano 20 Czerwca 2014 Jesteś online, więc spytam: czy zrobisz naprawdę wszystko? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 20 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2014 Jesteś online, więc spytam: czy zrobisz naprawdę wszystko? haha Zabrzmiało to dość interesująco.. A tak poważnie, to chciałbym rozważyć każdy pomysł. Ten który uznam za najlepszy i nie zaszkodzi roślinie, wcieliłbym w życie.. A co proponujesz ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 20 Czerwca 2014 Share Napisano 20 Czerwca 2014 haha Zabrzmiało to dość interesująco.. A tak poważnie, to chciałbym rozważyć każdy pomysł. Ten który uznam za najlepszy i nie zaszkodzi roślinie, wcieliłbym w życie.. A co proponujesz ? Pewnie tobie wyda się ostatecznością, ale moim skromnym zdaniem nie zaszkodzi. Kawa. 1łyżeczka na 1 litr wody destylowanej. Możesz dać kilka kropel na 1 szklankę lub więcej, chyba że wiesz ile ml ma łyżeczka to daj proporcje 1ł. na 1l Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 20 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2014 (edytowane) Oh mrDIIL.. wałkujemy ten temat na http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...dlewanie+kaw%B1 Założyłeś go 30 maja 2014 i do tej pory rozważamy "za" i "przeciw". Puki co uważam, że 21 dni wiedzy o stosowaniu kawy, to zbyt mało bym mógł zaryzykować. Jasne jest to dość dobry sposób gdyż ampullaria ma już wykształcone korzenie, bo wraz z korzeniami ją kupiłem. Mogłoby podziałać i mam nadzieje że moja bezczynność nie będzie gorsza od kawy, jednak zostawię nawożenie kawą jako ostateczne rozwiązanie. Postaram się jeszcze zadać pytanie w dziale "ocena stanu dzbanecznika" byłby to najwłaściwszy dział na tego typu rozterki. Edytowane 20 Czerwca 2014 przez spijając_nektar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 20 Czerwca 2014 Share Napisano 20 Czerwca 2014 Spoko. Tylko żebyś nie zareagował za późno. Sam mam Ampullarię, ale Green (lub podobną) i też nie chciałbym jej stracić. Tyle, że mi rośnie lepiej mimo splątania korzeni jak zauważyłem po zakupie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 20 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2014 (edytowane) Dziękuję za radę mrDIIL oby faktycznie nie było za późno.. Jedyne co postanowiłem zrobić to schować ją lekko w cień pod jeden z dzbaneczników. Wydaje się że ma lekko spalone listki może 4x24W to trochę za dużo jak na ten gatunek ? Piszę że półcień ale nigdy nie odnosiłem tego do świetlówek. Pożyjemy, zobaczymy... Jednak chciałbym by wypowiedzieli się również inni hodowcy. Edytowane 20 Czerwca 2014 przez spijając_nektar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 20 Czerwca 2014 Share Napisano 20 Czerwca 2014 Dziękuję za radę mrDIIL oby faktycznie nie było za późno.. Jedyne co postanowiłem zrobić to schować ją lekko w cień pod jeden z dzbaneczników. Wydaje się że ma lekko spalone listki może 4x24W to trochę za dużo jak na ten gatunek ? Piszę że półcień ale nigdy nie odnosiłem tego do świetlówek. Pożyjemy, zobaczymy... Jednak chciałbym by wypowiedzieli się również inni hodowcy. Ja myślę, że to faktycznie może wina doświetlana. Żadna roślina nie lubi światła po przesadzeniu, a taka Ampullaria... Choć jakby miała ci paść to by to dawno zrobiła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi