Skocz do zawartości

Nepenthes Ampullaria "Lime Twist"

Rekomendowane odpowiedzi

Chociaż jednak nie wygląda aż tak tragicznie, może jeszcze odbije. Przyczyny mogą być różne, od słabej wentylacji do zgnicia korzeni...czasem po prostu trafisz na kapryśny okaz i nic na to nie poradzisz.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Dzień 57 - ostatni..

Niestety, "lime twist" już raczej nie żyje. :( Dla pewności zostawię ją jeszcze jakiś czas, jednak szkoda że "rok z życia roślin" zamienił się na "57 dni agonii".

Mimo najszczerszych chęci i świetnych warunków, to chyba był jej kaprys.

Pozdrawiam.

post-6601-1405091279.jpg

post-6601-1405091283.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałeś tą roślinę ukorzenioną czy obcięty odrost niukorzeniony? Myślę,że zabrakło ukorzeniacza czyli czegoś co mogło utrzymać ją przy życiu.

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem ją już z drobnym korzeniem i mimo że mam ukorzeniacz, to jej wygląd wcale nie wymagał jego użycia.

Ostatnio spróbowałem najprostszego triku, by sprawdzić czy żyje - czyli delikatnie chwyciłem za stożek wzrostu i wyjąttkowo delikatnie pociągnąłem.. Odpadł już gdy go dotknąłem, co oznacza że po prostu zgniła, tuż przy samej ziemi. Obejrzałem korzeń i wyglądał całkiem normalnie, nawet w pewnych partiach się rozwinął. Ale już nie było co ratować.

Gdy uda się zrobić/zdobyć większe terra chciałbym już jednak nieco doroślejsze ampullarie zgromadzić.

Pozdrawiam !

Odnośnik do odpowiedzi