Skocz do zawartości

Cephalotus - kiedy przesadzić?

Isilmeiel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dopiero zaczynam swoją przygodę z roślinami owadożernymi. Dostałam dzisiaj w prezencie taką oto roślinkę:

2d4b9f8ce24e64e5med.jpg

Doniczka ma 8 cm średnicy.

Jedna z pułapek zaczyna już trochę wychodzić poza doniczkę, poza tym - nie wygląda na BARDZO ściśniętego, ale moje pytania brzmią:

- Kiedy nadchodzi czas, żeby go przesadzić? Po czym to poznać?

- Czy ta roślinka ma bujny system korzeniowy, czy raczej zwykle wypuszcza niewiele korzonków?

- Czy w tym przypadku powinno się ją przesadzać konsekwentnie w o rozmiar większą doniczkę, czy można od razu wsadzić ją w np. doniczkę o 12 cm średnicy?

Nie znalazłam nigdzie na tym forum opracowania na temat tej roślinki, jeżeli tu jest a ja jestem ślepa to proszę mnie odpowiednio skierować :P

Byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki :)

Odnośnik do odpowiedzi

Łoooo jaki duży love love love , zacznij od tego czy jest jeden czy może się rozrósł na np 2:) ja są dwa to porozsadzaj:)

Cefalki mają bardzo długie korzonki wiec trzeba im zapewnić wysoką doniczkę ale im większa tym mniej wody torf wchłania, pamiętaj, że gdy korzonki dojdą do dna doniczki i będą dotykały wody wówczas może ci marnieć cefalek.

Aha i jak będziesz go trzymała na słonecznym parapecie to zrobi się przepięknie czerwony:)

A tu odnośnik do tematu:

Cefalotus

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, nie umiem ocenić, czy się nie podzielił... Da się to zrobić tak "na oko", czy trzeba rozgrzebać doniczkę?

Jako "biedny student" dysponuję jedynie wschodnim parapetem, czyli z tego, co wiem raczej światło "bezpieczne", ale nieszczególnie intensywne :( Na takim oknie ma w ogóle szansę się wybarwić?

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam z tematu: Cephalotusy powinno się 24/7 (?) trzymać na wysokiej podstawce z wodą (czy może być napakowana keramzytem?), ale jeżeli korzonki będą stały w wodzie to niedobrze?

No i jeszcze jedna rzecz... Byłam przekonana, że na dworze średnio go można trzymać przy obecnych temperaturach, ale może się mylę? Jest dość wietrznie, więc czy powinnam go osłaniać czymś od wiatru, jeżeli już go wystawię przez okno?

Przepraszam za nadmiar pytań, boję się go skrzywdzić^^"

Odnośnik do odpowiedzi

Przesadziłbym go do bardziej przepuszczalnej mieszanki bez rozdzielania jak pisze poprzednik, który raczej nie doczytał materiału zawartego w przytoczonym linku. Przykładowa mieszanka jest w linku, ale można zastosować kwaśny torf 1:1 perlit albo żwirek albo styropian. Trzymać na zewnatrz można, a nawet jest wskazane. Woda 1/4 do 1/3 wysokości doniczki, destylowana lub demineralizowana lub deszczówka z czystych obszarów.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak roślina dochodzi do krawędzi doniczki, to można ją przesadzić. Twoja roślina ma jeszcze trochę miejsca żeby się "zagęścić", ale na szerokość już nie bardzo, zwłaszcza że krawędź doniczki jest nad poziomem podłoża. Czy o rozmiar większej czy dwa to bez różnicy, ale dobrze byłoby żeby była wyższa. Przesadzić możesz z całym podłożem, jeśli nie jest zgniłe, zbite, mocno rozłożone, itp. I dobrze byłoby przesadzić równo z krawędzią doniczki.

Cefalotusy powinny mieć stały dostęp do wody i stać w podstawce z wodą, bez żadnego keramzytu. Jeśli korzenie wychodzą dołem to przesadź do wyższej doniczki.

Obecne temperatury nie zaszkodzą cefalotusowi, ale gdzie chciałabyś go wystawić? Na zewnętrzny parapet? Wiatr nie zdmuchnie doniczki? :) Bardziej nadałby się balkon.

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za rady ^_^

Tak też zrobię, wpadnę dzisiaj na wystawę owadożerów w Warszawie, tam powinnam znaleźć kwaśny torf, resztę mam u siebie (hoduję storczyki, mam zapas perlitu itp.) :)

Mam dostęp do balkonu, mogę go tam postawić, ale i na balkonie wiatr hula, bo niezabudowany...

Trochę mi szkoda tego ślicznego mchu, który przy przesadzaniu się rozpadnie, ale spróbuję go potem jakoś złożyć "do kupy" :P

Odnośnik do odpowiedzi

Mech sobie zdejmij i połóż w nowej doniczce to się przyjmie i będzie rósł ^_^

U mnie jakoś 4 dni temu posadziłem cefalka do samego torfu i już łapie ładne czerwone kolorki i wypuszcza listki, grunt żeby nie był torf za bardzo zbity(dociśnięty)

Odnośnik do odpowiedzi