Skocz do zawartości

terararium pod wysadę roslinek

comandos21

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, dziś postanowiłem wykorzystać stare akwarium 120L bodajże, było kiedyś pęknięte więc skleiłem je i zrobiłem terrarium:)

Na razie prowizorka ale będę udoskonalał rolleyes

1.No więc tak wybrałem się najpierw do piwnicy po akwa a następnie pod tuje i na skalniak wuja po mech okej

2. Akwa umyłem dokładnie

3. Znalazłem w piwnicy styropian 10' który posłuży mi za swojego rodzaju"półeczkę" na rosliny

4. Na styropianie umieściłem mech, który uprzednio opłukałem z całego syfu

5. U góry akwa przykleiłem do tylnej ścianki worek jakiś duży na śmieci oczywiście ciut go dociąłem

6. Na końcu worka dokleiłem listwę by służyła za "naciąg"

Jak ja to widzę: roślinki młode -siewki będę tu trzymał by rosły szybko, co do szybkości wzrostu nie mam pojęcia czy to się sprawdzi wg mojej myśli ale zobaczymy rolleyes

Na środku zostawiłem miejsce na wlewanie wody, będzie jej więcej a na końcu dokupię wytwornicę pary-jonizator, który będzie 2 razy dziennie symulował mgłę.generator mgły

Mech ma za zadanie podtrzymywać wilgotność a dopływ powietrza będę regulował zwijaniem tego worka u góry.

Oto wstępne foty:

IMG20140518160921.jpgIMG20140518160938.jpgIMG20140518161007.jpgIMG20140518161018.jpg

Akwarium sobie będzie stało w pomieszczeniu gdzie okno jest od strony południowej i słońce będzie świeciło prosto na akwarium z tym,że będzie przepuszczone przez firankę

Proszę o przeniesienie w odpowiedni dział. Z góry dzięki.

Co dodać co sądzicie? 8)rolleyes

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Ten mech zgaduje to nie sphagnum? :) jeśli to taki zwykły doniczkowy który można znaleźć w każdym ogrodzie ---> śmietnik.

na skalniak wuja po mech
dopiero teraz doczytałem. Na śmietnik :)

Co tam chcesz trzymać za rośliny? Bez oświetlenia czarno to widzę...

Po kilku dniach ręczne regulowanie wilgotności Ci się znudzi. Uwierz mi :)

Edytowane przez Gekon
Odnośnik do odpowiedzi

Mech się nie przyda? a to niech zostanie dla ozdoby heh:) chce tam trzymać siewki d.c.alby.

Regulować w sumie aż tak nie trzeba bo wystarczy, że będzie pół tego akwa. przykryte i wilgotność będzie odpowiednia.

Oświetlenia nie trzeba tu foty tylko tak wyszły słabo ale w realiach jak jest pogodnie jest to bardzo jasne pomieszczenie, okno jest na południowej strone

Odnośnik do odpowiedzi

Mech się nie przyda? a to niech zostanie dla ozdoby heh:) chce tam trzymać siewki d.c.alby.

Regulować w sumie aż tak nie trzeba bo wystarczy, że będzie pół tego akwa. przykryte i wilgotność będzie odpowiednia.

Oświetlenia nie trzeba tu foty tylko tak wyszły słabo ale w realiach jak jest pogodnie jest to bardzo jasne pomieszczenie, okno jest na południowej strone

Drosera Capensis 'alba'? W terrarium? W podwyższonej wilgotności...? Proponuje zapoznać się z opisem tej roślinki. Pochodzi ona z Afryki...

Nie niech nie zostaje dla ozdoby. Na 100% żyją w nim żyjątka których nie widzisz a zdewastują Ci cała hodowle. Poszukaj tu na forum, często szczególnie teraz ogłaszają się ludzie że sprzedadzą różne ilości Sphagnum.

Odnośnik do odpowiedzi

no ok to przerobie to akwa:) to co mogę w dużej wilgotności trzymać z rosiczek i innych owadozernych? kiedyś mi w tym rosły z nasionek rosiczki i było ok... hm

Chodzi o to że to trochę bez sensu trzymać rośliny w wysokiej wilgotności, które tego nie wymagają, a wręcz gorzej się w niej czują np D. capensis napewno wolałaby stać na parapecie gdzie ma więcej światła niż miałaby w akwa. Żeby trzymać takie rośliny to musiałaby być fajnie pomyślana, estetyczna kompozycja, z mniejszą wilgotnością (np bez górnego przykrycia) z mocnym oświetleniem. Choć i tak to trochę bez sensu jak dla mnie.

Z rosiczek możesz trzymać: siostry z queensland - prolifera, adelae i schizandra. Jakieś pływacze. Przed sztucznym oświetleniem i tak nie uciekniesz, choćby słabym, np zimą gdy nawet na parapetach południowych go brakuje.

Odnośnik do odpowiedzi

Hej !

Co do całego akwarium - to ciesze się że kombinujesz i metodą "prób i błędów" powoli dochodzisz do pewnych wniosków. Czasem trzeba się naczytać artykułów, zapytać forumowiczów, lub samemu przemyśleć parę spraw.

Przede wszystkim najpierw zastanów się jakie rośliny chcesz hodować. Nie myśl o tym przez pryzmat akwarium, tylko wybierz takie, które najbardziej Ci się podobają. Masz nieograniczone pole manewru, gdyż masz i parapet i akwarium, więc wiele roślin już "zadowolisz". Jeżeli wybierzesz już rośliny które chcesz, to przede wszystkim poczytaj o nich i o ich wymaganiach ! Nigdzie nie pisze że rosiczki wymagają akwarium (nie mówię tu o siostrach z Q). Dla rosiczek wystarczy Ci odpowiednia mieszanka i na parapet. Siewki mogły w akwarium rosnąć, gdyż do kiełkowania pomocna jest wyższa wilgotność.

Akwarium może być świetne dla dzbaneczników, lub niektórych tłustoszy. Poczytaj o nich, gdyż to wdzięczne i piękne rośliny, a na dodatek najprostsze, są bardzo tanie (nieraz nawet na forum pojawia się oferta tłustosza za 1zł)..

Odnośnik do odpowiedzi

Też uważam, że za niskie dla dzbanków (akwarium pewnie zbliżone do wymiarów 80x50x30). Jak już trzymać dzbanki to lepiej się przygotować, bo szkoda żeby się potem marnowały przez aklimatyzację.

Zrób sobie jakąś ładną kompozycję. Jeśli nie będziesz zakrywał góry i wstawisz wiatraczek który będzie wysysał powietrze z akwa to wydaje mi się, że i rosiczki będą ładnie rosły, ale doświadczenia nie mam więc to jest tylko moje gdybanie. :P

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko zastanow sie po co w takim razie robisz to ''terrarium''? Cały sens w terrarium tkwi w tym żeby rosły tam rośliny które potrzebują podwyższoną wilgotność. Jeśli to ''terrarium'' będzie odkryte + zamontujesz tam wiatraczek który cała wilgotność co tam jest będzie wydmuchiwał, to z tego ''terrarium'' powstanie po prostu jedna wielka donica, a raczej koryto.

Ja bym tam widział jakieś dwie świetlówki zamontowane na własnoręcznej pokrywie, która ie dość że to doświetli to jeszcze ociepli co pozwoli na hodowanie gatunków innych niż D. Sphatulata czy Capensis :)

Odnośnik do odpowiedzi

np rosiczki z grupy Petiolaris jeśli będą miały ciepło ;)

Myslalem bardziej o trzech siostrach i jakies plywacze ale petiolarki tez sa super ale do nich trzeba miec doswiadczenie ;)

Radek:) myslimy tak samo :P :

Z rosiczek możesz trzymać: siostry z queensland - prolifera, adelae i schizandra. Jakieś pływacze. Przed sztucznym oświetleniem i tak nie uciekniesz, choćby słabym, np zimą gdy nawet na parapetach południowych go brakuje.
Edytowane przez Gekon
Odnośnik do odpowiedzi