Skocz do zawartości

terararium pod wysadę roslinek

comandos21

Rekomendowane odpowiedzi

folia będzie wówczas odbijała światło słoneczne, które będzie padało wprost na akwarium a co za tym idzie ... w akwarium jaśniej dla roślinek

Zamontowanie folii tylko zeby odbijalo promienie sloneczne mijua sie z celem bo o wiele jasniej sie tam nie zrobi... ale oczywiscie mozesz sprobowac :)

Pozatym to jak mowilem. Bez przykrycia nie ma to najmniejszego sensu :) A jak przykryjesz go np. sama deska to automatycznie ograniczy to naplyw swiatla slonecznego.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dla czego ludzie uważają że akwarium zawsze jest za niskie dla dzbaneczników... Ja uważam że takim ludziom brakuje wyobraźni..

Wystarczy takie akwarium postawić na jednym boku, by w pionie było najdłuższe, do środka wstawić elegancką kuwetkę z keramzytem i dosunąć otwartą ścianą do okna.. Tworzymy wówczas własne najprostsze terrarium z najlepszym dostępem do światła i najlepszą "higroregulacją" jaka istnieje - za wilgotno - odsunąć od okna, za mało wilgotno - dosunąć.

Inną sprawą jest fakt, że zanim dzbanki przerosną akwarium, minie sporo czasu.. też myślałem że moje 50cm nie wystarczy na długo a tu już mija czas i mija i dalej nie sięgają połowy ( no poza wyjątkami ). Myślę że do czasu gdy dzbanki by je przerosły, commandos będzie już doskonale wiedział co hodować i jak i sam zadecyduje czy mieć nowe terrarium czy nie ;)

3 fakt: dzbaneczniki dostępne w sieciówkach potrzebują mało wilgotności nawet na zwykłym parapecie dzbankują z powodzeniem i nawet ślicznie wyglądają ogromne ventraty przerastające odkryte akwarium. Na pewno daje o wiele większy efekt niż sama podstawka wypełniona keramzytem.

Mimo wszystko przeznaczyłbym akwa na tłustosze :D

Odnośnik do odpowiedzi

-_- odpadam z tematu..

Commandos: Podaj proszę nam linka gdzie jest napisane, że kapturnice trzyma się w terrarium. Może faktycznie gdzieś istnieje taki temat i Cie tak bardzo wprowadził w błąd?

Edytowane przez spijając_nektar
Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

no fakt nigdzie nie pisze .... ale pare lat temu trzymałem kapturnice młode w takim terra i rosły mega szybko. Tym się sugerowałem

To poprawka: tłustosze i siewki rosiczek mogą byč:)?

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi