Skocz do zawartości

nasiona rosiczek wysiew, wilgotność, temperatura

comandos21

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

comandos21 - uważam, że połowa radochy z naszego hobby to właśnie poszukiwanie interesujących nas informacji, ciągła edukacja i poszerzanie horyzontów. Ty chcesz mieć wszystko podane na tacy.

Natomiast mnożenie wątków na tematy wielokrotnie wałkowane powoduje tylko zaśmiecanie forum, co w efekcie utrudnia poszukiwanie przydatnych informacji osobom, które będą samodzielnie próbowały się czegoś nauczyć.

Podobnie jak biedronkaoo7 korzystam z innych for, na których zachęca się ludzi do szukania w istniejących zasobach forum. Tutaj wiele osób odpowiada na Twoje przeróżne pytania i wątki, podrzuca się odpowiednie linki okazując nadzwyczaj wiele życzliwości. Ale po prostu w pewnym momencie cierpliwość się kończy.

Odnośnik do odpowiedzi

Pisz pisz, po prostu zastanawiaj sie czy gdzies juz nie ma takiego tematu jak np. sprawa z cefalotusem gdzie poprzez wyszukiwarke w ok. pol minuty na telefonie znalazlam jakies 3 watki, które pasowaly i spokojnie mogles je pociagnac i kazdy bylby zadowolony, ale wolales zrobić kolejny nowy. Tylko o to tu chodzi, że się nawet nie starasz, a jakbyś wpisał nazwę gatunku chociażby w google większość linków odsyla do tego forum do gotowego juz tematu.

Już luzujemy :)

Odnośnik do odpowiedzi

Cierpliwość popłaca, po 8 miesiącach doczekałem się takich maleństw, ciągle nie mogę wyeliminować ziemiórek, ale odkąd zaczęły puszczać listki i kropelki to praktycznie muszka ziemiórki nie opuszcza torfu od razu trafia na liść.

6OXK0pS.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie byłbym pewien czy ta jedna siewka co wzeszła to rosiczka w ogóle, no ale to się niedługo okaże na pewno. No i również zalecam więcej cierpliwości :) .

Edytowane przez Radek:)
Odnośnik do odpowiedzi

Hej..

Tak jak Biedronka i cała reszta forumowiczów, uważam, że akurat to forum ma chyba nieco inne podejście do tematu niż pozostałe. Rośliny-owadozerne.pl są wielką księgą i skarbnicą wiedzy, uczącą pokory, cierpliwości i dojrzewania do wielu spraw.

Nie chce Cię zniechęcać, ani żaden z nas nie chce, jednak uważam że wiele spraw jesteś w stanie załatwić sam, otwierając naszą księgę na odpowiedniej stronie.. To nie jest stronka z szybkimi odpowiedziami na nurtujące Cię problemy. Wysoce tolerancyjnymi są moderatorzy, pozwalający sobie na "nie-kasowanie" Twoich postów na innych forach - może stamtąd zaczerpnąłeś ten zwyczaj pytania a nie szukania. Rośliny owadożerne to nie czajnik z wodą, gdzie wystarczy mocniej odkręcić gaz i nagle zacznie wrzeć - to raczej próba podgrzania wody jedną zapałką.

Postaraj się poczytać o roślinach, zrozumieć ich zachowanie i upodobania... już wspominałem Ci to dwa razy, teraz jest trzeci.

Przeczytaj tą "księgę", jeśli nie całą - to najistotniejsze rzeczy i gdy już staniesz się bezradny - wówczas pytaj. Jesteśmy twopją pomocą a nie "daniem na tacy"

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

własnie zauważyłem malutkie plamki na torfie:) czy to są rosiczki?? Nareszcie się ich doczekałem yeah yeah yeah

PA120085.jpgPA120086.jpg

posiałem różne gatunki : d.c.ver.alby(czy jak kto woli albino), capensis, alicje, spatulaty, madagaskańskie i binaty:)

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Potocznie nazywana albą:

Gatunek pospolity w amatorskich uprawach, w Polsce uprawiany głównie jako roślina pokojowa. W uprawach występuje w kilku odmianach:

'Typical' – odmiana typowa z zielonymi liśćmi i czerwono zabarwionymi włoskami gruczołowymi (zabarwienie włosków gruczołowych jest intensywniejsze u roślin rosnących na stanowiskach dobrze nasłonecznionych)

'Narrow' – odmiana podobna do "Typical", ma jednak węższe liście (do 2,5mm)

'Broad' – odmiana posiadająca 2 razy szersze liście niż odmiana "Typical"

'All Red' – odmiana o czerwono zabarwionych liściach

'Alba' – odmiana zielona kwitnąca na biało

'Baines Kloof'- Odmiana o wyjątkowo szerokich liściach i łodydze

'Giant'- odmiana o liściach dochodzących do 60cm

Parę lat temu sprzedawano ją pod nazwa D.C.Alba wiem bo sam nią handlowałem obecnie można ja kupić pod nazwą albino i alba też:)

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi