Kosa1984 Napisano 27 Maja 2014 Share Napisano 27 Maja 2014 Potocznie nazywana albą: Nie potocznie, a błędnie. Parę lat temu sprzedawano ją pod nazwa D.C.Alba wiem bo sam nią handlowałem obecnie można ja kupić pod nazwą albino i alba też Masz więc maleńki udział w stworzeniu bałaganu w nazewnictwie. (: W typologii biologicznej nie ma miejsca na bylejakość. Można również kupić ventratę jako alatę, co nie czyni z niej alaty. Jeśli komuś nie podoba się przyjęta nazwa Drosera 'Albino', może użyć synonimu - Drosera capensis var. alba, ale dokładnie tak, a nie Drosera alba bo to zupełnie inny gatunek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 27 Maja 2014 Autor Share Napisano 27 Maja 2014 nie czepiaj się mnie, używałem nazwy takiej jak na Wikipedii piszeWikipedia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 27 Maja 2014 Share Napisano 27 Maja 2014 nie czepiaj się mnie Że co, proszę? używałem nazwy takiej jak na Wikipedii piszeWikipedia Nie, nie użyłeś. W zapisie typologicznym istotną rolę grają wszelkie kropki, apostrofy, skróty, również wielkość liter. Możesz oczywiście to wszystko bagatelizować, wyciągając z nazwy dowolną frazę, ale nie spodziewaj się, że ktoś tu będzie wiedział o co Ci chodzi bo ten tajemniczy kod, na który się umówiono ma właśnie wskazywać precyzyjnie jaki rodzaj, gatunek i odmianę mamy na myśli. (: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 27 Maja 2014 Share Napisano 27 Maja 2014 Wikipedia - rzetelne źródło informacji? Comandos, nikt się ciebie nie czepia, tylko poprawia, i to słusznie, bo to nie jest mały błąd. I warto brać do serca to, co mówią bardziej doświadczeni hodowcy, zamiast tłumaczyć się, że tak było na wikipedii. Jak ktoś będzie miał pretensje, że zamówił u ciebie albę, a dostał capensisa to też będziesz się wikipedią tłumaczyć? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 27 Maja 2014 Autor Share Napisano 27 Maja 2014 (edytowane) czytajcie posty moje bo napisałem, że poprawiłem "d.c.alba" kolejna rzecz to to, że temat nie odnosi się do nazewnictwa dzieki za wytłumaczenie ale trzymajmy się tematu Edytowane 27 Maja 2014 przez Kosa1984 Czyli prawidłowym nazewnictwem należy się posługiwać w tematach o nazewnictwie, w pozostałych dowolnie? Dość pokrętne rozumowanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 27 Maja 2014 Share Napisano 27 Maja 2014 "d.c.alba" to wciąż nie "Drosera capensis 'albino'" i może wprowadzać w błąd, no ale ok, jak uważasz... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 27 Maja 2014 Autor Share Napisano 27 Maja 2014 (edytowane) D.C.ver.Alba tak? Edytowane 27 Maja 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 27 Maja 2014 Share Napisano 27 Maja 2014 Nie ma czegoś takiego. Takie coś możesz napisać podpisując co najwyżej własne rośliny. Jeśli chcesz z kimś rozmawiać o roślinach, to lepiej używać oficjalnej nomenklatury, a nie wymyślać własną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 27 Maja 2014 Autor Share Napisano 27 Maja 2014 Nie ma czegoś takiego. Takie coś możesz napisać podpisując co najwyżej własne rośliny. Jeśli chcesz z kimś rozmawiać o roślinach, to lepiej używać oficjalnej nomenklatury, a nie wymyślać własną. Kosa kilka postów wyżej takiej nazwy właśnie użył jako zastępczej lub potocznej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 27 Maja 2014 Share Napisano 27 Maja 2014 Nie potocznej, a właśnie zastępczej - to synonimy. Tylko nie ver., a var. i alba małą literą, to nie nazwa rodzaju, ani krzyżówki. Akronim "D.C." też nadaje rebusowy charakter całej sprawie, ale jeśli już to "c" powinno być małą bo wielka zarezerwowana jest dla nazw rodzajowych (jak Dionaea, Drosera) lub nazw krzyżówek, ale wtedy nazwa opatrzona powinna być apostrofem. Może się to wydawać niepotrzebnym, akademickim komplikowaniem, ale gdyby wszyscy się tego trzymali, nikt nie kupowałby ventraty, będąc przekonanym, że wchodzi w posiadanie alaty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 27 Maja 2014 Autor Share Napisano 27 Maja 2014 Dobra będe używał nazwy Albino:) wracając do tematu to wyrosły mi rosiczki czy chwasty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 27 Maja 2014 Share Napisano 27 Maja 2014 Rosiczki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi