Skocz do zawartości

cefalotus i podłoże

Rekomendowane odpowiedzi

No wiec tak posiadam piasek szary i torf, piasek wygotowałem po czym ostudziłem ...

Dodałem 2 garści piachu do 1 garści torfu, czy tak ma wyglądać?

PA060069.jpgPA060070.jpgPA060071.jpgPA060072.jpgPA060074.jpg

Jest tu bardzo wilgotne bo świeżo po przepłukaniu.

Jeszcze mi powiedzcie czy go nakryć kubeczkiem i postawić na słonecznym południowym parapecie?

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Ja zrobiłbym podłoże jeszcze bardziej żwirowe.

Trochę więcej żwiru/piasku, żeby cefal nie siedział w zbyt mokrym i mało przepuszczalnym podłożu.

I nie przykrywaj go żadnym kubeczkiem, bo go ugotujesz. Na spokojnie powinien się zaaklimatyzować.

Edytowane przez Masiol
Odnośnik do odpowiedzi

2 garści piachu na jedną garść torfu? Ja robiłam tak, jak jest podane w opisie, czyli 1:1, a wygląda, jakby w moim było dużo mniej żwirku, a tu się dowiaduję, że 2:1 piach:torf to może być za mało żwirku. To jak rozumieć te stosunki składników podłoża?

Odnośnik do odpowiedzi

natalia.t, w 1:1 też dadzą radę, ale w naturze rosną w jeszcze bardziej piaszczystym podłożu, stąd optimum to 2:1 piasek/żwirek:torf, a podejrzewam że i 3:1 będzie OK :)

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

O proszę temat się jednak do czegoś przydał rolleyes, zmykam na budowę po piach... ^_^

Już jest gotowy dałem więcej piachu, wygląda teraz jakby sam piach miał yeah:P

Czy tak może być?

post-6103-1400688883_thumb.jpg

post-6103-1400688989_thumb.jpg

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak mam w tych opisach podane proporcje, to daję po prostu jeden pojemnik jednego, pojemnik drugiego i tyle. Nic nie ubijam, nie ugniatam w pojemniku, tylko jak zagarnę, tak sypnę. Póki co mój cefalek rośnie nie najgorzej. Przeżył lato, jesień, zimę, wiosnę, wchodzi w kolejne lato wieloma dzbankami i chyba na razie nie będę go ruszać, chociaż może wypadałoby, bo podłoże już się trochę zbiło...

Odnośnik do odpowiedzi