comandos21 Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 (edytowane) No wiec tak posiadam piasek szary i torf, piasek wygotowałem po czym ostudziłem ... Dodałem 2 garści piachu do 1 garści torfu, czy tak ma wyglądać? Jest tu bardzo wilgotne bo świeżo po przepłukaniu. Jeszcze mi powiedzcie czy go nakryć kubeczkiem i postawić na słonecznym południowym parapecie? Edytowane 21 Maja 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 (edytowane) Ja zrobiłbym podłoże jeszcze bardziej żwirowe. Trochę więcej żwiru/piasku, żeby cefal nie siedział w zbyt mokrym i mało przepuszczalnym podłożu. I nie przykrywaj go żadnym kubeczkiem, bo go ugotujesz. Na spokojnie powinien się zaaklimatyzować. Edytowane 21 Maja 2014 przez Masiol Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 21 Maja 2014 Autor Share Napisano 21 Maja 2014 oki to już wieczorem dosypię i wymieszam a jak z podlewaniem? 1cm w podstawce? czy odczekać aż troszkę przeschnie podłoże? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirekdc Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 (edytowane) rzuć okiem tu http://roslinyowadozerne.eu/art/rosliny/ce...ollicularis.php. Powinno Ci to wyjaśnić co i jak należy zrobić z tą rośliną jeśli chodzi o podlewanie Edytowane 21 Maja 2014 przez pirekdc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 i tu: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Cephalotu...anie-t6722.html i zacznij wreszcie używać wyszukiwarki i sam poczytaj trochę o podstawach uprawy różnych roślin, bo to nie jest jedyny wątek gdzie zwracana Ci jest na to uwaga. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 2 garści piachu na jedną garść torfu? Ja robiłam tak, jak jest podane w opisie, czyli 1:1, a wygląda, jakby w moim było dużo mniej żwirku, a tu się dowiaduję, że 2:1 piach:torf to może być za mało żwirku. To jak rozumieć te stosunki składników podłoża? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 natalia.t, w 1:1 też dadzą radę, ale w naturze rosną w jeszcze bardziej piaszczystym podłożu, stąd optimum to 2:1 piasek/żwirek:torf, a podejrzewam że i 3:1 będzie OK Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 21 Maja 2014 Autor Share Napisano 21 Maja 2014 (edytowane) O proszę temat się jednak do czegoś przydał , zmykam na budowę po piach... Już jest gotowy dałem więcej piachu, wygląda teraz jakby sam piach miał Czy tak może być? Edytowane 21 Maja 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Ja jak mam w tych opisach podane proporcje, to daję po prostu jeden pojemnik jednego, pojemnik drugiego i tyle. Nic nie ubijam, nie ugniatam w pojemniku, tylko jak zagarnę, tak sypnę. Póki co mój cefalek rośnie nie najgorzej. Przeżył lato, jesień, zimę, wiosnę, wchodzi w kolejne lato wieloma dzbankami i chyba na razie nie będę go ruszać, chociaż może wypadałoby, bo podłoże już się trochę zbiło... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 21 Maja 2014 Autor Share Napisano 21 Maja 2014 Ja również nie ubijałem, sam się ułożył bo było wilgotne podłoże Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi