comandos21 Napisano 26 Maja 2014 Share Napisano 26 Maja 2014 Jakiś czas temu przesadzałem kapturnicę miała wówczas lilka liści młodych, poradzono mi że mogę trzymać ja na balkonie i tak tez zrobiłem, dziś tj. 1,5tyg po tym jak ją wystawiłem wszystkie listki obumarły i sterczą same stożki wzrostu:) Moje pytanie : czy to normalne ze tak obumiera i kiedy mniej-więcej mogę spodziewać się że wyrosną nowe listki? Dodam, że na balkonie mam ciągle słońce czyli temp. jest około 40st w pełnym słońcu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 26 Maja 2014 Share Napisano 26 Maja 2014 Jeśli stożek wzrostu jest OK, to cierpliwośći... to nie wyścigi. Najważniejsze żeby przy takim upale stała cały czas w wodzie!!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 26 Maja 2014 Autor Share Napisano 26 Maja 2014 stoją w wodzie a te obumarłe liście wyłażą z bilw jakby były zgnite, z taką łatwością Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 26 Maja 2014 Share Napisano 26 Maja 2014 Wodę muszą mieć cały czas, ale jeśli tak ci gniją to niech nie stoją w wodzie po poziom podłoża. Po prostu pilnuj, żeby w podstawce cały czas była woda. No i czekaj. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 26 Maja 2014 Share Napisano 26 Maja 2014 Może jakaś fotka? Będzie łatwiej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 26 Maja 2014 Autor Share Napisano 26 Maja 2014 fotkę dodam jutro przed południem jak będę w domu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 27 Maja 2014 Autor Share Napisano 27 Maja 2014 Oto foty,jedna przed wystawieniem na balkon a reszta po tygodniu na balkonie: Doniczka jest tymczasowa bo tamta popękała:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamJ Napisano 27 Maja 2014 Share Napisano 27 Maja 2014 Proponuję ściągnąć z bezpośredniego słońca i z tego upału. Jak masz możliwość daj je na wschodnie okno, żeby spokojnie się ukorzeniły, a jak nie to przynajmniej na czas najmocniejszego operowania słońca niech są w trochę chłodniejszym miejscu. Roślina musi się do nowych warunków przyzwyczaić, nie można jej na ekstremum wystawiać od razu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 27 Maja 2014 Autor Share Napisano 27 Maja 2014 Ok, wsadzę ją ponownie do domu bo na balkonie mam cały czas słońce, jest szansa na nowe listki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamJ Napisano 27 Maja 2014 Share Napisano 27 Maja 2014 Zobaczysz, po tygodniu, dwóch jak nie zgniją to powinny zacząć dawać znaki życia:) trzymam kciuki, troszkę zluzuj z wodą, do 1 cm na podstawce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 27 Maja 2014 Autor Share Napisano 27 Maja 2014 troszkę zluzuj z wodą, do 1 cm na podstawce. wody jest ok 1cm:) tylko na balkonie ostatnio trochę napadało Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 27 Maja 2014 Share Napisano 27 Maja 2014 Dostrzegłam jakieś białe punkty na roślinie i podłożu. Jeśli to jest jakiś szkodnik, to zalecam niezwłocznie zastosowanie preparatu np Karate zeon na wszystkich roślinach, we wszystkich doniczkach - 0,5-1ml preparatu na 1 litr wody. Może to być również powód, dla którego pozostałe rośliny nie wyglądają za fajnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 27 Maja 2014 Autor Share Napisano 27 Maja 2014 (edytowane) to nalot od torfu:) albo pleśń Edytowane 27 Maja 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 27 Maja 2014 Share Napisano 27 Maja 2014 Jak dla mnie mają za mokro. Tu potrzebny jest środek grzybobójczy, a nie owadobójczy. Pytanie, czy nie jest jeszcze za późno. Patrząc po zdjęciach, ryzomy większości kapturnic pogniły i prawdopodobnie nic z nich nie będzie. Żeby stwierdzić to na 100%, trzeba by było rozgrzebać torf i zobaczyć, w jakim stanie jest stożek wzrostu i ryzom (czy są jakieś zielone, żywe elementy). One siedzą mimo wszystko za głęboko w torfie. Receptą nie jest zmniejszenie, a zwiększenie ilości światła. Nie przypominam sobie sytuacji, gdy bezpośrednie słońce zaszkodziło kapturnicy. Chłodniejsze warunki niż te panujące obecnie na zewnątrz też nie są potrzebne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamJ Napisano 27 Maja 2014 Share Napisano 27 Maja 2014 Masiol, a czy zbyt wysoka temperatura się nie przyczyni do gnicia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi