Skocz do zawartości

Kapturnice- ogólne/inne pytania

comandos21

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu przesadzałem kapturnicę miała wówczas lilka liści młodych, poradzono mi że mogę trzymać ja na balkonie i tak tez zrobiłem, dziś tj. 1,5tyg po tym jak ją wystawiłem wszystkie listki obumarły i sterczą same stożki wzrostu:)

Moje pytanie :

czy to normalne ze tak obumiera i kiedy mniej-więcej mogę spodziewać się że wyrosną nowe listki?

Dodam, że na balkonie mam ciągle słońce czyli temp. jest około 40st w pełnym słońcu

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 33
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Proponuję ściągnąć z bezpośredniego słońca i z tego upału. Jak masz możliwość daj je na wschodnie okno, żeby spokojnie się ukorzeniły, a jak nie to przynajmniej na czas najmocniejszego operowania słońca niech są w trochę chłodniejszym miejscu. Roślina musi się do nowych warunków przyzwyczaić, nie można jej na ekstremum wystawiać od razu.

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczysz, po tygodniu, dwóch jak nie zgniją to powinny zacząć dawać znaki życia:) trzymam kciuki, troszkę zluzuj z wodą, do 1 cm na podstawce.

Odnośnik do odpowiedzi

Dostrzegłam jakieś białe punkty na roślinie i podłożu. Jeśli to jest jakiś szkodnik, to zalecam niezwłocznie zastosowanie preparatu np Karate zeon na wszystkich roślinach, we wszystkich doniczkach - 0,5-1ml preparatu na 1 litr wody. Może to być również powód, dla którego pozostałe rośliny nie wyglądają za fajnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie mają za mokro. Tu potrzebny jest środek grzybobójczy, a nie owadobójczy. Pytanie, czy nie jest jeszcze za późno.

Patrząc po zdjęciach, ryzomy większości kapturnic pogniły i prawdopodobnie nic z nich nie będzie. Żeby stwierdzić to na 100%, trzeba by było rozgrzebać torf i zobaczyć, w jakim stanie jest stożek wzrostu i ryzom (czy są jakieś zielone, żywe elementy).

One siedzą mimo wszystko za głęboko w torfie.

Receptą nie jest zmniejszenie, a zwiększenie ilości światła. Nie przypominam sobie sytuacji, gdy bezpośrednie słońce zaszkodziło kapturnicy. Chłodniejsze warunki niż te panujące obecnie na zewnątrz też nie są potrzebne.

Odnośnik do odpowiedzi