comandos21 Napisano 27 Maja 2014 Autor Share Napisano 27 Maja 2014 bulwy korzeniowe są brudne od torfu i tkwią ok 0,5cm nad poziomem torfu... po przesunięciu palcem po bulwie ukazuje sie brązowo-zielony kolor kłącza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 27 Maja 2014 Share Napisano 27 Maja 2014 Taki opis niewiele daje. Dobrze by było zobaczyć fotkę. Miejmy nadzieje, że odbije. Zbyt wysoka temperatura i gnicie? Przy zapewnionej cyrkulacji powietrza nic takiego nie powinno mieć miejsca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 28 Maja 2014 Autor Share Napisano 28 Maja 2014 Proszę oto foty: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 21 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2014 Mam kolejne pytanie tym razem odnośnie nasion i stratyfikacji, czy to działa tak że im temp. stratyfikacji niższa (np u mnie jest to 1st) tym krócej można przeprowadzać stratyfikację? Moje nasiona już 3 tydzień się stratyfikują wysiać je czy lepiej poczekać jeszcze z 2 tyg.? Pytam, bo w temp 5-10st należy trzymać nasionka nawet do 8 tyg podobno. Sorry za tak dla was oczywiste pytania ale dla mnie to pierwsza stratyfikacja kapturnic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 Dla pewności potrzymaj. Śpieszy Ci się czy wolisz mieć pewność? Pomyśl o warunkach naturalnych w jakich znajdują się nasiona i tyle na Twoje pytanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 Ostatnio z moją lubą postanowiliśmy zasiać kapturnice i po zakupie ulubionych i najładniejszych gatunków, wrzuciliśmy nasionki opatulone w mokre chusteczki do "samarek" - torebek strunowych i trzymaliśmy w lodówce ok 9 tygodni sporadycznie psikając je wodą. Po 9 tygodniach wylądowały w szklarence zrobionej z przezroczystego opakowania po jajkach. Puki co wykiełkowały niemal wszystkie nasiona, nawet te, które w aukcji opisane były z "50% szansą na kiełkowalność" - chyba tylko jeden gatunek nie chciał wykiełkować. Postaw na cierpliwość a Ci się opłaci ! Czasami nie ma co natury oszukiwać a czas który podany jest w stratyfikacji ( 8-9 tygodni) jest najodpowiedniejszy. To nie działa tak, że im zimniej tym krócej.. równie dobrze mógłbyś wrzucić nasionki do ciekłego azotu i stratyfikacja trwałaby 5 min.. Cierpliwość jest tu kluczem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 21 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2014 @up Na której półce w lodówce trzymaliście te nasionka? moje znajdują się na najniższej tam gdzie warzywa. Ok, tak więc zrobię poczekam jeszcze miesiąc, co do warunków podczas stratyfikacji mają nasionka identycznie jak "spijający nektar" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 To bez różnicy która półka itd. Podczas stratyfikacji jest podany zakres temperatur, jaki powinien być najlepszy, a że cała lodówka wchodziła w ten zakres temperatur, więc miejsce jest bez znaczenia Co prawda chcieliśmy początkowo wysiać już zestratyfikowane nasionki na "krążki torfowe" (takie co pęcznieją i później nie trzeba przesadzać rośliny tylko włożyć krążek do mieszanki właściwej) ale pojemnik po jajuszkach jest wystarczająco doskonały Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 21 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2014 Racja świetny pomysł z tą wytłoczką Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2014 (edytowane) Kolejne pytanie tym razem dotyczące samych kapturów... Kapturnice na torfowisku mają bardzo sztywne kaptury, jak je sadziłem kilka dni temu dało się je bujać na boki palcem teraz się nie da, źle to czy dobrze? Domowe kapturnice nie mają tak sztywnych tych pułapek. Czy mogę uznać, że to w jakimś sensie pozytywny efekt zaaklimatyzowania się ich w ogrodowym torfowisku? Edytowane 30 Czerwca 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slonik30 Napisano 4 Lipca 2014 Share Napisano 4 Lipca 2014 Moja kapturnica purpurea ssp. vernosa została zakupiona na wystawie roślin owadożernych w tym roku. Stoi na mocno nasłonecznionym południowym balkonie. Od momentu zakupu (jakieś trzy miesiące temu) wyrosły jej nowe kaptury, w tym jeden całkiem duży, a stare powoli przysychają. Jedyny problem to taki, że praktycznie nie łapie żadnych owadów. W liściach znajduję jedynie jakieś paproszki mniejsze od muszek owocówek. W kapturach nie ma żadnego płynu, nie dolewałem. Dlaczego nie łapie owadów??? Mam malutkie siewki rosiczek i one co rano mają na sobie kilka muszek owocówek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 4 Lipca 2014 Share Napisano 4 Lipca 2014 W wypadku tej kapturnicy powinno wlewać się niewielką(max 1/3 kaptura) ilość wody. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 5 Lipca 2014 Share Napisano 5 Lipca 2014 Taki sam brak wody u mojego Vogela :/ Zakupiony 2 miesiące temu jako Mitchelliana z Carnisany, a przyszedł Vogel co odkryłem niedawno. Myślałem, że to aklimatyzacja, ale teraz to wogóle nie wiem. Co mam zrobić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 9 Lipca 2014 Autor Share Napisano 9 Lipca 2014 Nasówa mi się kolejne pytanie tym razem odnośnie nasion kapturnic. W ile tyg. po wysiewie pojawiają się wam pierwsze oznaki kiełkowania nasion? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 17 Lipca 2014 Autor Share Napisano 17 Lipca 2014 Odświeżam:) ktoś wypowie się na temat kiełkowania nasion;)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi